Mă feresc de noţiunea de horror; precum o comedie, un film de groază poate fi interpretat diferit de la persoană la persoană în funcţie de nervii fiecăruia. Prefer să-i zic thriller pentru că mai degrabă asta e, dincolo de acele pop-up-uri uşor înspăimântătoare care te fac să sughiţi puţin pe scaunul de la cinema. As Above, So Below este filmul care îl face pe Newton, cu legea lui gravitaţională, să se întrebe dacă mărul ăla a căzut în direcţia bună.
John Erick Dowdle a dezvoltat un film bazat pe un concept simplu, cu câteva clişee des întâlnite în producţiile de genul, dar cu o profunzime a ideilor foarte bine realizată. Intriga din Precum în Iad, aşa şi pe Pământ este dată de celebra Piatră a lui Nicolas Flamel (da, şi eu am auzit prima oară de băiatul ăsta în Harry Potter), Piatra Filosofală. Legendele urbane ce se învârt în jurul celui mai faimos alchimist din istorie şi a nestematei la fel de celebre care poate transforma metalul în aur pur aduc o echipă de exploratori pe (sub) străzile Parisului.
Perdita Weeks e Scarlett, lidera unei exediţii pe cât de periculoasă pe atât de captivantă, o tânără bântuită de imaginea tatălui ei care s-a sinucis în urma încercărilor de a descoperi adevărul din spatele comorii lui Flamel. Alături de Benji (Edwin Hodge) şi George (Ben Feldman) ajunge în Paris, acolo unde misterele şi ghicitorile din jurul căutărilor sale capătă noi valori. Celor trei exploratori amatori li se alătură Papillon (François Civil), Souxie (Marion Lambert) şi Zed (Ali Marhyar), oameni care cunosc secretele catacombelor de sub Oraşul Luminilor şi care urmează să ia parte la aventura vieţii lor.
Un film despre demonii personali, As Above, So Below naşte întrebări cu privire la propria stare de echilibru şi la sănătatea ta mintală atunci când trecutul iese în evidenţă marcându-ţi viitorul. Ce au în comun cei şase exploratori ce pare că n-au văzut în viaţa lor măcar cinci minute din filmele cu Indiana Jones sunt poveşti ale trecutului, întâmplări şi personaje ce şi-au lăsat amprenta asupra existenţei lor. Un tata sinucigaş, un frate înecat sau un prieten dispărut sunt doar câteva exemple de demoni ce urmează să bântuie liniştea de care se bucură echipa de căutare.
În spatele acestor iluzii reale se găsesc însă noi ghicitori, noi enigme pe care Scarlett le are de înfruntat în încercarea ei de a evada dintr-un oraş al morţilor. Misterele ce se ascund în spatele Pietrei Filosofale pornesc de la idei mistice dar reale despre puterile şi importanţa acesteia. Pe parcursul călătoriei logica dispare treptat şi e înlocuită de noi semne de întrebare cu privire la legile firii: constaţi încet, încet că singura cale de a urca este să cobori din ce în ce mai mult. Filmul introduce de asemenea o eventuală Poartă a Iadului, făcând referire la texte biblice şi implementându-ţi ideea că oricând l-ai putea găsi pe Diavol învârtind cu o lingură de lemn într-un ceaun în flăcări.
Ro Image aduce filmul pe marile ecrane din toată ţara începând de vineri, 12 septembrie. Eu am avut plăcerea să-l văd în Grand Cinema Băneasa luni seară şi îl recomand celor suficient de nebuni încât să creadă în demoni şi alchimie, dar şi celor suficient de sănătoşi cât să nu o ia razna la finalul celor 90 de minute. A, şi cică e musai s-aveţi peste 15 anişori.
0 Comentarii