Malaezu.ro

Child 44, povestea crimelor inexistente din Paradisul Sovietic

Americanii se pricep de minune să facă două tipuri de filme: cele cu o uriaşă propagandă pentru poporul lor şi cele în care dau de pământ cu sistemele din oricare alt stat. Child 44 prezintă metehnele unui sistem sovietic periculos, iar paradisul rusesc este portretizat drept un ideal în care crima este o boală capitalistă ce nu poate fi cunoscută. Protagonistul Tom Hardy este pe punctul de a deveni cu adevărat un mare actor, accentul rusesc întipărit pe buzele sale oferind spectatorilor un efect de verosimil impresionant.

Având la bază romanul lui Tom Rob Smith din 2008, Child 44 aduce pe marele ecran realitatea comunistă de la începutul anilor ’50, atunci când imperiul lui Stalin stătea să se destrame, însă nu înainte ca victimele sale să marcheze pe vecie atât istoria cât și viitorul politic al lumii. Leo Demidov (Tom Hardy) este un erou național cu o poveste fascinantă: crescut la orfelinat, rusul a ajuns să ia parte la Cel de-al Doilea Război Mondial și să ridice cu glorie steagul URSS-ului pe teritoriu german.

Anul 1953 îl găsește pe Leo membru al MGB, securitatea sovietică a acelor vremuri, și însurat cu Raisa (Noomi Rapace), marea sa dragoste. Povestea celor doi este puternic conturată pe tot parcursul filmului și capătă direcții neașteptate, chiar dramatice. Serviciul pentru țară va fi considerat mereu mai presus decât dragostea față de simpli ei cetățeni, însă atunci când Leo este însărcinat de superiorii săi să-și denunțe propria soție pentru trădare, acesta refuză. Soții Demidov sunt exilați din Moscova și ajung tocmai la Volsk, acolo unde Leo se angajează în miliție.

În paralel, o serie cumplită de crime își pune amprenta asupra securității rusești care încearcă din răsputeri mușamalizarea lor. Într-un sistem pur, perfect, omorul este asimilat cu o boală strict capitalistă ce nu poate fi percepută dincolo de granițele Uniunii Sovietice. Deși prezentate drept o serie de accidente teribile, crimele ce se abat asupra URSS-ului par a respecta un tipar inexplicabil.

44 de copii sunt uciși, printre care și fiul lui Alexei (Fares Fares), un bun camarad al lui Leo. În timp ce securitatea încearcă să alunge orice urmă de îndoială cu privire la perfecțiunea sistemului rusesc, Leo și Generalul Nesterov (Gary Oldman) încearcă să găsească un posibil responsabil.

Regizorul Daniel Espinosa prezintă o lume dură, însă poate nu la fel de dură cum a fost ea în urmă cu mai bine de jumătate de secol. Îndoctrinarea violentă la care era supus poporul rus este un motiv de revoltă pentru tinerii capitaliști de astăzi, însă o amintire dureroasă pentru bătrânii care i-au supraviețuit.

Distribuit în România de Ro Image, filmul Child 44: Crime trecute sub tăcere poate fi vizionat începând de vineri, 24 aprilie, în toate cinematografele Cinema City din țară.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.