La finalul săptămânii trecute am fost pentru patru zile într-un city break la Paris, însă pentru că știu că-i plin internetul de informații cu privire la capitala Franței am decis să nu mă rezum la a-ți recomanda locuri în care să mănânci sau obiective turistice pe care să le vizitezi, ci să mă axez pe câteva idei care să te ajute să-ți organizezi și tu concediul acolo pentru atunci când vei dori.
1. În primul rând trebuie să știi că Parisul e un oraș scump; nu-i cel mai scump din Europa, însă te taxează cam la orice vrei să faci. O călătorie cu metroul e aproape 2 euro, iar un pachet de 10 călătorii în jurul a 14 euro. Fiecare zonă turistică are mai multe obiective de vizitat și fiecare te costă separat: de exemplu la Versailles plătești o sumă pentru a vizita castelul, iar când ieși în grădini (care reprezintă practic motivul pentru care ești acolo) mai ai de dat alți bani.
2. Cu toate astea dacă ai sub 25 de ani și ești din Uniunea Europeană ai reduceri sau chiar gratuități în majoritatea locurilor; însă trebuie să le explici oamenilor că România e stat membru UE, că mulți dintre ei vor sta pe gânduri. Am pățit asta de vreo trei ori în patru zile.
3. Înarmează-te cu răbdare pentru că vei avea de mers foarte mult cu metroul. Pe sub Paris e practic un alt oraș compus exclusiv din liniile de metrou care-l traversează. Sunt foarte multe și, presupunând că nu vei sta fix în centru, vei fi nevoit să mergi vreo 15-20 de stații către aproape orice punct turistic al orașului. Stațiile sunt scurte, unele durează chiar și 30 de secunde, însă sunt multe și în majoritatea cazurilor vei fi nevoit să schimbi mai multe linii, lucru care consumă timp și nervi.
4. Apelează pe cât posibil la ajutorul ghizilor, pentru că de multe ori îți vor îmbunătăți experiența turistică din oraș. Știu că ești obișnuit cu femeile lipsite de chef și tonalitate robotică din România, însă în Paris lucrurile nu stau chiar așa. Bine, există și excepții, dar de obicei ghizilor le place ceea ce fac și-ți oferă povești și informații destul de interesante. Așa am aflat eu povestea cu Hitler de mai jos, de la ghidul pe care l-am avut la Turnul Eiffel și care a ținut să prezinte mai multe aspecte ale Parisului decât niște cifre plictisitoare.
5. Dacă ești în căutarea unui piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți pentru o masă de prânz ieftină, îți poți lua gândul. Majoritatea meniurilor din restaurantele franțuzești au niște sortimente de mâncare complicate la prima vedere, însă nu trebuie să intri în panică. Măcar aici raportul calitate-preț e ok, eu am mâncat la un moment dat jumătate de pui (da, fix așa a fost pus în farfurie, jumătate de pui) cu ceva garnitură și o bere pentru un preț sub 20 de euro. Pentru toate celelalte există McDonald’s și KFC.
6. Cred că e foarte important de menționat că în cele patru zile nu m-am simțit niciodată în pericol, vis-a-vis de ultimele evenimente ce zdruncină harta Europei. Există soldați la fiecare obiectiv turistic în parte, iar în aeroport chiar și mai mulți; vei întâlni deseori panouri de avertizare cu privire la terorism, vei fi nevoit să treci prin multe filtre și controale, unele mai lejere în care doar ți se verifică geanta, altele fix ca la aeroport, în care vei fi scanat. Cu toate astea, iar aici poate fi vorba și de mentalitatea fiecărui om în parte, eu n-am avut niciodată senzația că s-ar putea întâmpla ceva.
7. Per total, am rămas de multe ori cu impresia că Parisul e un oraș supraevaluat, în special prin prisma multitudinii de obiective turistice devenite deja mainstream: Turnul Eiffel, Muzeul Luvru, Catedrala Notre-Dame sau Palatul Versailles. Mulți turiști aleg să viziteze Turnul doar pentru priveliștea, senzațională de altfel, din vârf, mulți cunosc Luvrul doar după piramida celebră de la intrare, iar dacă nu ai înclinații artistice și/sau religioase, interioarele de la Notre-Dame și Versailles s-ar putea să nu te impresioneze. Eu îți recomand să vizitezi Domnul Invalizilor, locul în care este înmormântat Napoleon, precum și Grădinile Muzicale de la Versailles unde vei avea parte de o experiență unică în adevăratul sens al cuvântului. În rest, dacă timpul sau bugetul nu-ți permit, poți opta pentru o plimbare pe Sena și vezi mai toate clădirile impresionante ale orașului de la distanță.
2 Comments
Emil Calinescu
31 august 2017 - 11:22 pmNu stiu ce ai mancat tu si unde, dar in Paris regula, acum 9 ani cand am fost eu, era ca cele mai ieftine restaurante erau cele straine. Ginisem in spate la Notre Dame o shaormerie greceasca de 3 euro (cu shaorma de porc fiind 4, cea de pui era 3). In sejurul meu am mancat de 2 ori acolo. Bineinteles, dupa ce dadeam 3 euro pe shaorma ma duceam alaturi si dadeam aceeasi suma pe 3 cupe de inghetata :))
Alexandru Ion
1 septembrie 2017 - 10:34 amZic de mâncarea de restaurant, că shaormerii și fast-fooduri au și ei; shaorma n-am mâncat, dar au la Mec un Triple Cheesseburger bun de tot, păcat că nu-i și la noi. :))