Malaezu.ro

Cum arată corectitudinea politică dusă la extrem

Îi știi pe oamenii ăia care s-au supărat că acum vreo doi ani la Premiile Oscar nu a fost nominalizat niciun actor de culoare și au făcut o campanie pe internet numită #OscarsSoWhite prin care să atragă atenția că membrii Academiei sunt niște rasiști ordinari care nu apreciază munca și talentul afro-americanilor? Asta deși uitându-mă la vremea respectivă peste filmele intrate în cursa pentru Oscaruri și peste propunerile celor deranjați că negrii au fost lăsați deoparte nu mi s-a părut că vreunul de-acolo ar fi făcut un rol care să ceară o statuetă; dar, hei, e bine să avem diversitate chiar dacă nu e pe merit.

Au revenit anul ăsta cu o nouă campanie de corectitudine politică dusă la extrem, care vizează un serial american produs de HBO. Producătorii Game of Thrones au anunțat (cam stângaci și puțin forțați de împrejurări, ce-i drept) că lucrează la Confederate, un serial despre o realitate alternativă în care Statele Confederate ale Americii au câștigat Război Civil. Dacă ai văzut The Man in The High Castle (și dacă nu, recomand s-o faci!) atunci probabil că vei aprecia și serialul ăsta nou de la HBO, că urmează cam aceeași idee, doar că aici e vorba despre alt război.

Așa s-a născut campania #NoConfederate, prin care li se cere celor responsabili să anuleze serialul pe motive rasiale, că subiectul e unul prea sensibil pentru a putea fi abordat și că nu e ok ca americanii, o nație atât de asuprită de-a lungul istoriei, dar care cu greu a reușit să treacă peste toate momentele dificile (am încheiat momentul de propagandă) să urmărească un serial despre cum ar fi putut arăta viețile lor dacă sclavia n-ar fi fost asuprită.

Pentru că, desigur, în rest e super ok să urmărească zeci de filme anual despre cum Statele Unite câștigă orice conflict, cum doar ei pot asigura pacea mondială și fiecare rasă extraterestră care vrea să ne cunoască atacă New Yorkul.

Dar oamenii asta au înțeles despre rasism și corectitudine politică, faptul că orice film sau serial trebuie neapărat să aibă câte-un actor de culoare. Așa ajungem să vedem filme despre evenimente istorice din zone în care nu exista picior de negru care au totuși un protagonist afro-american; sau, mai recent, protagonistul de origini asiatice din ecranizarea Netflix Death Note care este tot negru.

Campania #NoConfederate a luat cu asalt rețelele sociale în noaptea de duminică spre luni, în timpul difuzării celui mai recent episod din Game of Thrones, moment în care a urcat pe primul loc în trendings pe Twitter. Am pus mai jos și răspunsul dat de HBO printr-un comunicat, exact așa cum a fost emis el:

„We have great respect for the dialogue and concern being expressed around Confederate. We have faith that Nichelle, Dan, David and Malcolm will approach the subject with care and sensitivity. The project is currently in its infancy so we hope that people will reserve judgment until there is something to see.”

Tagged in:, ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

5 Comments

 1. Ionuț Staicu

  2 august 2017 - 12:19 pm
  Răspunde

  Nu zic despre film sau despre cât de potrivit este el sau ba, dar s-ar putea ca noi, nefiind divizați de un război civil și neavând sclavi, nu putem decât să presupunem cât de sensibil e subiectul.

  Cred că pierzi din vedere că la ei încă există rasism, iar americanii de culoare și-au câștigat drepturile de curând, de mai puțin de 50 de ani.

  • Alexandru Ion

   2 august 2017 - 12:25 pm
   Răspunde

   Eu cred că ei sunt educați greșit astfel încât să se victimizeze; rasismul există, e super prezent acolo, adevărat, dar de aici și până la a boicota acte artistice doar pentru că o anumită categorie de oameni se simte lezată mi se pare cale lungă.

   Fă o paralelă și imaginează-ți cum ar fi ca populația maghiară din România să aibă tot felul de manifeste împotriva filmelor românești care nu au actori de etnie maghiară sau care, consideră ei, le nedreptățesc istoria. Nu-i ok să le amesteci.

   • Ionuț Staicu

    2 august 2017 - 12:45 pm
    Răspunde

    Cu diferența că maghiarii nu au fost sclavi și că în momentul de față reprezintă ~6% din populația țării și înghesuiți în câteva județe, comparativ de +13%, răspândiți în toate statele.

    Gândește-te că tu, personal, ai fi fost ținut captiv (sau doar ai fost abuzat). Sau nu, nu tu; frații, părinții sau bunicii tăi. Cum ar fi ca cel care i-a ținut captivi (sau copiii lor?) să vină la tine și să înceapă să facă glume despre „cum era atunci” și să-ți prezinte scenarii despre cum ar fi fost dacă nu ar fi fost?

    Repet: nu zic că filmul este o idee bună sau rea; mă iau strict de reacția ta, că zici că oamenii exagerează.

    • Alexandru Ion

     2 august 2017 - 12:52 pm
     Răspunde

     Da, cred că oamenii exagerează strict raportat la anularea unui serial sau la campania aia împotriva Oscarurilor, despre care am scris. N-am zis nicăieri că susțin glumele rasiale și sunt fix de aceeași părere cu cei de la HBO în cazul de față: așteaptă să vezi cum e abordat serialul înainte să faci gălăgie că nu-ți convine tema. Eu mă îndoiesc că scenariștii vor prezenta o poveste despre cum sclavia ar fi făcut lumea mai bună, la fel cum și în The Man in The High Castle (din nou, recomand) oamenii au arătat cât de nasol ar fi fost dacă naziștii ar fi câștigat Războiul Mondial; iar atunci n-a zis nimeni că nu-i ok să prezinți o astfel de temă, că de la războiul ăla au trecut doar câteva decenii.

 2. Simina

  3 august 2017 - 11:56 am
  Răspunde

  Astept un film despre cat de infloritoare ar fi devenit Romania daca continuam in comunism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.