Malaezu.ro

Am văzut Cursed, o poveste medievală cu Katherine Langford

Așteptarea lungă și grea pentru cel de-al doilea sezon The Witcher mi-a fost ușor alinată de Netflix odată cu lansarea Cursed, un fantasy medieval de 10 episoade bazat pe clasica legendă a Regelui Arthur.

Cursed o are în centrul atenției pe Katherine Langford, pe care am văzut-o pentru prima oară într-o altă producție de la terminarea seriei 13 Reasons Why, în contextul în care apariția ei în Avengers: Endgame a fost tăiată la montaj (și urcată ulterior ca bonus pe Disney+). Dar Katherine reușește să facă un rol suficient de bun (nu extraordinar, dar suficient de bun) încât să te facă s-o uiți pe Hannah Baker și, cu timpul, s-o scoți din rolul ăla; ceea ce-și dorește și ea, de altfel.

Revenind la Cursed, serialul Netflix oferă o reinventare a legendei Cavalerilor Mesei Rotunde și servește oarecum ca prequel pentru povestea de bază; schimbată la rându-i. Principalele două nume care-ți vor atrage atenția sunt Merlin (Gustaf Skarsgård) și Arthur (Devon Terrell) plus, în mod evident, celebra sabie Excalibur. Pe lângă ei din distribuție mai fac parte Peter Mullan (Delos în seria Westworld), Daniel Sharman (probabil îl știi din Teen Wolf sau Medici) și Sebastian Armesto.

Skarsgård este absolut superb în rolul unui vrăjitor parcă scos din Vama Veche, a cărui principală caracteristică este consumul de alcool. E într-o opoziție totală față de ceea ce știai tu despre Merlin, bătrânul acela bărbos și înțelept îmbrăcat în haine lungi. M-a dus cu gândul, din punctul ăsta de vedere, la Dumbledore-ul lui Jude Law (din seria Fantastic Beasts), care a oferit o cu totul altă dimensiune personajului portretizat inițial de Michael Gambon în filmele Harry Potter.

Katherine Langford este Nimue, o tânără fey (fairy; zână; te-ai prins tu) prinsă la mijloc într-un război pentru putere asemănător din punct de vedere al conceptului cu ceea ce-am regăsit odinioară în Game of Thrones. Nimue deține Sabia Puterii, pe care trebuie să i-o dea lui Merlin, dar pe care se bat o mulțime de alte facțiuni, că nu degeaba îi zice Sabia Puterii.

Pe deoparte ai dorința unui monarh actual de a-și consolida puterea și a-și oferi legitimitate în fața propriilor supuși, iar pe de cealaltă parte e contestatarul său, un pretendent la tron în căutarea celor mai neobișnuite alianțe. Plus că, pe lângă băieții ăștia doi mai ai și o dimensiune fantastică, reprezentată de poporul fey-ilor, dar și una religioasă: armata Paladinilor Roșii fiind reprezentarea militară a forțelor bisericii în vremea Cruciadelor. Deci ai suficient de multe elemente încât să-ți atragă atenția.

Altfel, serialul are câte puțin și din The Shannara Chronicles sau The Witcher, conturând un univers ceva mai light față de cel amintit anterior. Și când zic light nu mă refer neapărat la partea grafică, pentru că și Cursed are momentele lui de conținut explicit, ci mai degrabă la un fir narativ ceva mai simplist.

Dar pentru pasionații de fantasy (printre care mă număr) e chiar o gură de aer proaspăt perioada asta și nu trebuie deloc neglijat. Eu recunosc c-a fost unul dintre cele mai rapide binge-uri pe care le-am savurat în ultima vreme, iar finalul primului sezon naște o mulțime de posibilități pentru cel de-al doilea.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.