Malaezu.ro

Am văzut Dark Phoenix, ultimul film din saga X-Men

Dark Phoenix este ultimul film Marvel făcut independent de Fox, fără a fi influențat direct de achiziționarea sa de către Disney. Sau mai crede cineva că New Mutants chiar are de gând să se lanseze? Că pe IMdB e trecut cu „aprilie 2020”, deși trebuia să aibă premiera acum doi ani.

Dar nu asta e important acum. Important e că, în contextul în care Disney are planuri, fie ele și de termen lung, cu universul mutanților, cineva trebuia să pună punct cumva unei francize care le-a făcut mai mult rău. Acel cineva se numește Simon Kinberg, omul care se află la primul lui proiect regizoral, dar care și-a trecut numele în calitate de producător pe multe alte producții Marvel, precum ambele filme Deadpool, Fantastic 4, serialul The Gifted, Logan și, bineînțeles, precedentele filme X-Men.

Partea interesantă e că Kinberg e omul care a scris X-Men: The Last Stand, prima ecranizare a poveștii lui Dark Phoenix, un alt eșec răsunător.

Hai să o luăm pe rând. Dark Phoenix e greșit în primul rând prin distribuție, lucru care din păcate n-a mai putut fi corectat în timp. Dacă în momentul ciocnirii dintre Xavier (James McAvoy) și Magneto (Michael Fassbender) în First Class prezentarea unor personaje tinere își avea rostul, menținerea lor pe un arc de timp de câțiva zeci de ani e o prostie fără margini.

Și nu mă înțelege greșit, nu e vina actorilor care au lucrat cu ce-au primit (în fond Nicholas Hoult o să-l joace pe Tolkien cât de curând, iar Jennifer Lawrence e actriță de Oscar). Plasarea unei povești atât de importantă pentru istoria X-Men în mâinile unor copii o distruge din start. Chimia dintre Cyclops (Tye Sheridan) și Jean (Sophie Turner) e mai proastă decât chimia pe care o studiam eu într-a 10a, lucru greu de egalat. Personajul lui Storm, interpretat de Alexandra Shipp pare desprins din Looney Tunes, în timp ce rolul Jessicăi Chastain în filmul ăsta nu-mi e clar nici acum, la aproape 24 de ore de la vizionarea sa.

Dar fii atent, că partea amuzantă abia acum urmează. Chastain joacă rolul unui extraterestru din rasa D’Bari, a căror lume a fost distrusă de forța lui Dark Phoenix. Asta se întâmplă și-n benzile desenate, chiar dacă extratereștrii ăia nu-s foarte importanți. Chestia mișto e că foarte probabil D’Barii ăștia trebuiau să fie de fapt skruli; skruli pe care Marvel i-a folosit deja în Captain Marvel.

Un articol mai vechi pe tema asta explică diferențele dintre skrulii din Captain Marvel și cei din Dark Phoenix. Mai mult, James McAvoy a confirmat faptul că finalul producției a fost refilmat ca urmare a „similarităților cu un alt film cu supereroi.” De altfel e foarte ușor să asemeni comportamentul extratereștrilor din X-Men cu cei din Captain Marvel, că ambii își schimbă forma și capătă aspecte umane, iar ambele rase și-au cunoscut sfârșitul intergalactic într-un fel sau altul.

Altfel spus, cred că finalul sagăi baby X-Men e cel mai bun lucru care li se poate întâmpla mutanților pentru ca ei să mai aibă un viitor în universul Marvel. Și, urmărind Dark Phoenix până la capăt nu poți să nu te întrebi de ce nu s-au oprit cu finalul din Logan, unul demn de un personaj conturat impecabil.

Tagged in:, ,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.