Malaezu.ro

Dark: ghidul complet al personajelor și evenimentelor din primul sezon

Dark este, poate, cel mai complicat serial realizat vreodată. Producția germană gândită de Netflix are la bază paradoxul călătoriei în timp într-o buclă vicioasă de 33 de ani. Altfel spus acțiunea primului sezon se întâmplă în trei planuri temporale, aflate la o distanță de 33 de ani unul de celălalt: 1953, 1986 și 2019, toate având același nucleu de personaje, aflate în diferite perioade ale vieții.

Dark a fost anunțat recent ca fiind gândit pentru o trilogie, iar sezonul al doilea naște mai multe întrebări decât oferă răspunsuri. Însă înainte de a-i da play ar fi bine să-ți aduci aminte ce s-a întâmplat în prima parte, pentru că lucrurile sunt destul de confuze.

Atenție, în mod evident articolul ăsta conține spoilere pentru sezonul I. 

 

Povestea, pe scurt

Primul episod din Dark îți prezintă o gașcă de tineri care se aventurează într-o pădure în căutarea unor droguri lăsate în urmă de dealerul lor, acum dispărut. Intriga e dată de dispariția misterioasă a lui Mikkel, mezinul găștii, care se pierde într-o peșteră la exact 33 de ani de la o altă dispariție care nu a putut fi explicată. Data: 4 noiembrie 2019.

Mikkel ajunge în trecut, prin intermediul unui portal, în anul 1986. Pentru că nu se mai poate întoarce acasă el își trăiește viața în trecut și devine Michael. Michael va avea ulterior un copil, pe Jonas, care făcea parte la rândul său din grupul tinerilor aflați în pădure în noaptea dispariției lui Mikkel. După cum poți vedea, totul e o buclă, nu există început și sfârșit, cauză și efect, ci doar evenimente ce se influențează reciproc. Deja ești confuz? 

 

Care sunt personajele principale

Mikkel Nielsen / Michael Kahnwald: despre el deja am povestit câte ceva. Ar mai fi de menționat că Michael se sinucide în 2019, probabil pentru a evita un paradox temporal, însă lasă în urmă o scrisoare pentru fiul său, Jonas, alături de o hartă a peșterii care funcționează ca un portal în timp.

Jonas Kahnwald: cumva protagonistul seriei, Jonas își petrece primul sezon confruntându-se cu moartea tatălui său și dispariția lui Mikkel (despre care el nu știe că-s unul și același). Este mereu îndrumat din umbră de un personaj misterios, care se va dovedi în final a fi tot Jonas, însă din viitor, cu 33 de ani mai în vârstă. Încearcă să rezolve misterul dispariției lui Mikkel și reușește chiar să îl găsească pe acesta în trecut, în 1986, însă la îndemnurile versiunii sale din viitor renunță să-l mai aducă acasă, pentru a nu distruge bucla temporală. Finalul primului sezon îl găsește pe Jonas cel din 2019 transportat în viitor, în anul 2052.

Ulrich Nielsen: este tatăl lui Mikkel și polițistul care în urmă cu 33 de ani și-a pierdut fratele în același mod cum își pierde acum fiul. Investigația sa îl face să creadă că Helge este în spatele dispariției lui Mikkel (am scris despre Helge mai jos), motiv pentru care călătorește în trecut, tocmai în 1953, pentru a ucide varianta tânără a celui pe care-l consideră responsabil. Nu doar că acțiunile sale eșuează și Ulrich nu reușește să-l omoare pe Helge, dar declanșează în acesta latura sa întunecată și pune în mișcare bucla care va duce în cele din urmă la deznodământul din 2019. Ulrich este ulterior arestat și rămâne prizonier în 1953, fără a se mai putea întoarce în timpul său.

Helge Doppler: în 2019 Helge nu este altceva decât un bătrân bolnav, traumatizat de acțiunile și evenimentele la care a fost supus în tinerețe. După ce copilul Helge din 1953 este atacat fără motiv de Ulreich, adultul din 1986 devine acolitul lui Noah (vezi mai jos) în planurile sale și îl ajută pe acesta să răpească mai mulți copii. Bătrânul Helge din 2019 călătorește în timp pentru a-și opri versiunea mai tânără, însă atunci când vorbele nu sunt suficiente provoacă un accident de mașină între cele două versiuni ale sale. Din păcate planul său eșuează pentru a doua oară: bătrânul Helge moare, în timp ce versiunea sa tânără continuă să trăiască.

Noah: puține lucruri se știu despre Noah, un personaj misterios care arată la fel în toate cele trei planuri temporale. Îmbrăcat în straie bisericești, Noah are convingerea că misiunea sa pe Pământ este să oprească forțele răului și să mențină echilibrul buclelor temporale. Dușmanul său din acest punct de vedere este Claudia Tiedemann. 

Claudia Tiedemann: asemeni lui Helge, Claudia este în prezent o bătrână trecută prin viață, cu un trecut bogat, însă lipsită de un viitor. În 1986 Claudia se află la conducerea centralei nucleare din Winden (orașul în care se întâmplă acțiunea serialului). Treaba asta e importantă pentru că ușa care funcționează ca un portal în timp face de fapt legătura între centrala nucleară din oraș și peștera în care a dispărut Mikkel. Cățelul Claudiei se presupune că este prima „victimă” a călătoriei în timp: în 1953, pe când Claudia era doar o copilă, acesta dispare în peștera din Winden, pentru a fi găsit 33 de ani mai târziu de o versiune matură a stăpânei sale. 

 

Care sunt celelalte personaje implicate

Peter Doppler: este fiul lui Helge, tatăl lui Elisabeth și Franziska Doppler, precum și psihoterapeutul lui Jonas. Își înșală soția, pe Charlotte, cu o prostituată travestit.

Charlotte Doppler: soția lui Peter și șefa lui Ulrich în poliție. Deși este inițial sceptică în ceea ce privește călătoria în timp și legăturile dintre centrala nucleară, peștera din oraș și disparițiile copiilor, Charlotte își începe propria investigație după dispariția lui Ulrich în trecut.

Hannah Kahnwald: Hannah rămâne văduvă după moartea soțului ei, Michael, și este nevoită să-și crească singură unicul copil: pe Jonas. În timp dezvoltă o relație cu Ulrich, soțul prietenei sale.

Katharina Nielsen: este soția lui Ulrich și mama a trei copii: Magnus, Martha și Mikkel. Katharina nu are habar de faptul că soțul ei o înșală cu cea mai bună prietenă a sa, Hannah.

Tronte Nielsen: este tatăl lui Ulrich și a lui Mads, primul din seria copiilor dispăruți. În noaptea dispariției lui Mikkel, în 2019, Tronte și Petter Doppler, alături de Claudia Tiedemann găsesc trupul lui Mads în pădure și îl mută într-un loc în care acesta poate fi găsit de poliție. De atunci Tronte decide s-o ajute pe Claudia să schimbe istoria pentru a-și salva copilul.

Aleksander Tiedemann: în prezent este directorul centralei nucleare din Winden, după ce moștenește funcția de la Claudia Tiedemann, mama soției sale Regina. Claudia este cea care, în 1986, a apelat la ajutorul său (pe atunci un om al străzii) pentru a închide definitiv ușa portalului temporal din peșteră.

Regina Tiedemann: fiica Claudiei și soția lui Aleksander, Regina este în prezent managerul unui hotel aproape părăsit. Regina are o relație aproape inexistentă cu mama sa, este bolnavă de cancer, iar împreună cu soțul ei au un singur fiu: pe Bartosz.

Bartosz Tiedemann: este unul dintre cei prezenți în seara de 4 noiembrie la dispariția lui Mikkel. Are o relație cu Martha Nielsen, însă aceasta îl părăsește pentru cel mai bun prieten al său, Jonas. Arcul său narativ în primul sezon îl aduce aproape de Noah, pe care-l crede a fi noul dealer de droguri din oraș. Cu timpul Bartosz devine noul său om de încredere, așa cum a fost și Helge în trecut.

Franziska Doppler: este fiica lui Charlotte și a lui Peter, prezentă la rândul ei în pădure pe 4 noiembrie 2019. În timp Franziska și Magnus Nielsen ajung să formeze un cuplu, însă secretele fetei vor juca un rol important în relația lor.

Elizabeth Doppler: este sora mai mică a Franziskei, o copilă surdo-mută. Elizabeth se întâlnește cu Noah în pădure, într-o zi în care toată lumea o crede dispărută. Acesta îi dăruiește un ceas de buzunar ce pare a avea un rol important în sezonul secund al serialului.

Martha Nielsen: este fiica lui Ulrich și a Katharinei, precum și sora lui Magnus și a lui Mikkel. Martha are o relație cu Bartosz, însă ajunge să se distanțeze de acesta în favoarea celui mai bun prieten al său, Jonas. Acest lucru duce la înstrăinarea lui Bartosz de grup și la apropierea sa de Noah.

Magnus Nielsen: prezent la rândul său în pădure în data de 4 noiembrie 2019, Magnus o întâlnește pe Franziska, devenind treptat foarte apropiat de fată.

 

Cam asta ar fi, pe scurt. Lol. Sezonul 2 din Dark apare pe 21 iunie pe Netflix. Mai multe detalii despre personaje și evenimentele petrecute în toate cele trei planuri temporale poți găsi accesând dark.netflix.io.

 

Tagged in:
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

4 Comments

 1. Anca

  14 iunie 2019 - 7:24 am
  Răspunde

  Wow genial ce ai facut, o sa ma mai uit o data la sez 1, caci deja nu imi mai amintesc prea bine ce si cum, orcum mi-a placut enorm, iar dupa, daca am vreo nelamurire citesc din fabuloasa ta munca, multumesc! Intr-adevar necesita multa atentie, iar daca ai scapat ceva nu le mai poti lega cum trebuie..

  • Alexandru Ion

   14 iunie 2019 - 9:18 am
   Răspunde

   Mulțumesc mult pentru apreciere! 😀 Dacă nu ai timp să revezi primul sezon îți recomand niște recapitulări scurte pe Youtube. Oricum îți vei aduce aminte chestii mai ușor pe măsură ce te apuci de sezonul 2.

 2. Anca

  14 iunie 2019 - 9:26 am
  Răspunde

  Multumesc, dar mi-a placut prea mult, si fiind incalcit deja imi propusesem sa-l revad, tocmai pt. a digera si intelege mai bine sez. 2, abia astept sa citesc ce ai scris, iar asta ma va lumina si mai bine, a picat la tanc recapitularea asta detaliata a ta! Multumesc inca o data!

 3. masCOOL

  22 ianuarie 2021 - 2:53 pm
  Răspunde

  Un film bun dar despre nimic. Este cu adevarat un film greu -mind fuck- dar despre nimic. Si Seinfeld este tot un serial despre nimic si tot bun, dar nu au niciun alt grad de comparatie intre ele (am dat exemplu Seinfeld deoarece accept că e un film bun). Primul sezon merge in celelalte doar expresia „Ceea ce ştim este o picatură, ce nu ştim este un ocean” merită. Unii rămân blocati fix in 33 de ani altii se plimba care si cum vor. Ideea filmului, pentru mine, este ca oarecum fiecare rămâne cu destinul lui indiferent de lumea si perioada in care ar trăi. Stiu că unora nu o sa convin ce scriu din cei care ati vazut filmul dar centrala atomica….care e faza cu ea? E bun filmul dar la final am dat dislike,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.