Malaezu.ro

DAZN, un serviciu de streaming sportiv se lansează în România

Sigur, încă un serviciu de streaming care să concureze cu Netflix și HBO GO (pe plan local) sau Prime Video ori Disney+ la nivel global, ai fi tentat să gândești. Aparent e o modă ca toate marile stații tv din lume să-și facă un serviciu de streaming pentru că, nu-i așa, suntem o societate capitalistă și avem o piață bazată pe cerere și ofertă unde fiecare plătește cât poate pentru conținutul pe care și-l dorește.

Doar că în piața asta mare și aflată încă la început de drum DAZN încearcă (rămâne de văzut dacă va și reuși) să se diferențieze printr-un aspect simplu: e un serviciu de streaming sportiv.

DAZN este un produs britanic, lansat în 2015 în UK; în prezent este disponibil doar în Brazilia, Spania, Germania, Austria, Elveția, Canada, Italia, Statele Unite și Japonia. Platforma va fi disponibilă în România, împreună cu alte peste 200 de țări începând cu 1 decembrie 2020.

Bazat exclusiv pe conținut sportiv, DAZN are drepturi pentru o mulțime de competiții și sporturi, însă acestea diferă de la o țară la alta. În Statele Unite cele mai populare sporturi difuzate sunt baseballul, baschetul sau fotbalul american (NFL). În țări precum Germania și Austria dețin drepturile pentru principalele competiții de fotbal.

Prețul unui abonament este de 10 lei pe lună (1,99 lire sterline) și poate fi anulat oricând. Spre deosebire de alte platforme similare DAZN nu oferă o primă lună gratuită, însă la fel ca majoritatea poate fi urmărit pe telefon, tabletă, laptop sau smart tv.

Dacă te gândești să te abonezi la momentul lansării poți accesa deja site-ul dazn.com pentru a-ți înregistra adresa de email acolo. Pentru început în România DAZN va difuza exclusiv competiții și meciuri de box, având ca main event de debut meciul dintre Garcia și Campbell din 5 decembrie.

În momentul ăsta e greu de anticipat cel fel de evenimente sportive vor putea fi urmărite pe viitor în condițiile în care principalele competiții de fotbal (Liga 1, Champions League, Europa League, Premier League, Primera Division, Bundesliga, etc.), tenis (cele patru turnee de Grand Slam, plus turneele Premier) sau F1 sunt deja achiziționate de posturi tv precum Digi Sport, Telekom Sport sau Eurosport. Presupunând că toate acestea au drepturi de exclusivitate ar însemna foarte puțin spațiu de manevră pentru DAZN, care ar fi nevoit să ofere doar sporturi și competiții mai puțin atractive pentru publicul din România.

Mai mult, România este una dintre puținele țări europene unde sportul este la discreția telespectatorului, majoritatea competițiilor fiind incluse în abonamentele tv de bază. Așa că va fi greu să convingi un client să plătească fie și doar 10 lei suplimentar pentru a urmări competiții „secundare” atunci când le primește pe cele mai importante în abonamentul clasic de televiziune.

Dar asta e o altă discuție despre cum funcționează piața românească. Să nu uităm că suntem țara din care Disney a ales să-și retragă DVD-urile pentru că toată lumea piratează și investiția nu mai era justificată, ca să nu mai zic că nu suntem incluși în planurile lor imediate de lansare Disney+; totodată suntem țara în care Apple a ales să nu-și lanseze serviciul de streaming Apple+, care e prezent în Republica Moldova și în foarte multe țări de pe continentul african.

Deci putem doar să așteptăm și să vedem cum o să funcționeze și dacă va prinde DAZN sau vor părăsi România după jumătate de an.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.