Total întâmplător, probabil ca urmare a faptului că am prea mult timp de gândire în carantina asta, mi-am adus aminte de niște titluri ale unor desene animate pe care le urmăream în frageda-mi copilărie. Asta se întâmpla pe vremea când alternam doar două canale la televizor și buton de pe Cartoon Network pe Fox Kids și înapoi.
Și mi-am dat seama că, deși petreceam ore întregi uităndu-ma la toate seriile alea, habar n-aveam că există o logică în spatele lor, o continuitate; nu știam ce-i ăla „sezon” și nu eram familiarizat cu conceptul de „episoade consecutive”, pentru mine erau efectiv vreo 20 de minute de relaxare.
Uite așa am pus pe hârtie o listă cu 15 desene animate pe care le-aș revedea oricând. Pe unele le pot vedea chiar azi, de altele nu prea am cum să fac rost în momentul ăsta.
1. Spider-Man: The Animated Series
Seria animată Spider-Man a fost de departe favorita mea în copilărie și una dintre producțiile care a schimbat total industria asta. Lansată în ’94 ea s-a întins pe durata a 5 sezoane înainte să fie anulată. Am revăzut-o în urmă cu câțiva ani cap-coadă și mi s-a părut chiar și mai bună decât la început. Momentan e disponibilă pe Disney+, care nu s-a lansat încă în România.
2. X-Men: The Animated Series
Primul mare succes oferit de Marvel pe micul ecran a fost, însă, seria animată X-Men. Lansată cu doi ani mai devreme (în ’92), producția asta a beneficiat de 5 sezoane și a adus la viață cele mai importante povești din universul X-Men, de la Dark Phoenix, Days of Future Past și până la Night of the Sentinels sau Phalanx Covenant. Asemeni tuturor producțiilor Marvel, se găsește în prezent pe Disney+.
3. X-Men: Evolution
Ceva mai matur și mai modern, X-Men: Evolution prezintă de fapt o perioadă timpurie a echipei, în vremea în care Charles Xavier aduna sub același acoperiș mutanți de pretutindeni. Seria are patru sezoane care n-au fost niciodată difuzate integral în România, că-mi aduc aminte perfect cum la finalul sezonului trei, după ce Apocalypse era readus la viață și trebuia să înceapă confruntarea finală urma imediat primul episod din sezonul întâi. A fost una dintre marile dezamăgiri ale copilăriei mele.
4. Justice League (Unlimited)
Seria animată Justice League a fost una dintre cele mai bune producții DC ale anilor 2000. Pun la pachet aici atât cele două sezoane ale seriei inițiale, cât și cele trei de Justice League Unlimited, pe care le puteam vedea pe Cartoon Network. Nu doar c-a fost primul meu contact cu echipa de supereroi, dar a fost și momentul în care am înțeles mai bine cum e conturat universul ăsta.
5. Yu-Gi-Oh!
Yu-Gi-Oh! a fost unul dintre titlurile mele preferate. Mai mult, m-a făcut să arunc o grămadă de bani pe pachete de cărți și să particip la competiții amicale în școală. Yu-Gi-Oh! a fost jocul care m-a provocat să învăt limba engleză pentru că altfel nu știam ce efecte au cărțile din pachet și cum le pot folosi în mod eficient. Îmi aduc aminte perfect că se difuza pe TVR1 zilnic în jurul prânzului, că era primul lucru pe care-l făceam când ajungeam acasă de la școală. Seria principală are 5 sezoane, iar primele 3 sunt disponibile și în România pe Netflix. Apoi au mai apărut Yu-Gi-Oh! GX, 5DS, Arc-V și Vrains. În urmă cu doar câteva zile, pe 4 aprilie 2020 în Japonia a debutat noua serie Yu-Gi-Oh! Sevens.
6. Pokémon
Evident că Pokémon n-avea cum să lipsească de pe lista asta. Poate nu știai, dar seria asta e încă în curs, a ajuns la sezonul 23 lansat în toamna lui 2019 în Japonia și bazat pe noul joc Pokemon Sword/Shield. Evident că n-am văzut niciodată toate episoadele și nici n-aș putea să mă apuc acum, dar dacă vrei să intri puțin în atmosferă să știi că pe Netflix găsești cele mai recente trei sezoane: Sun and Moon, Sun and Moon: Ultra Adventures și Sun and Moon: Ultra Legends. Plus filmele Pokémon: I Choose You, Pokémon: The Power of Us și Pokémon: Mewtwo Strikes Back Evolution.
7. Digimon
Fratele mai mic al lui Pokémon se numește Digimon și are un concept ușor asemănător, doar că în loc de pocket monsters, ai ghicit, se numesc digital monsters. Îmi aduc aminte că primele două sezoane se difuzau la începutul anilor 2000 pe TVR (1 sau 2, nu mai știu); azi, după 7 sezoane și aproape 400 de episoade seria a beneficiat de un reboot, iar pe 5 aprilie 2020 s-a lansat noul Digimon Adventure, care aduce înapoi în centrul atenției personajele din seria originală.
8. Star Wars: The Clone Wars
Unul dintre cele mai apreciate proiecte Star Wars, The Clone Wars a fost readus la viață de Disney+ anul ăsta după un sfârșit prematur în 2014. Probabil cea mai modernă serie din tot articolul ăsta, The Clone Wars are o contribuție masivă la dezvoltarea întregului univers Star Wars. Nu doar că a canonizat multe povești și a prezentat în detaliu viețile protagoniștilor filmelor pe timp de război, dar a și creat noi personaje favorite. Nu mai recent de acum câteva săptămâni Disney a anunțat că Ahsoka Tano va face parte din sezonul al doilea al serialului The Mandalorian. Până atunci, însă, The Clone Wars e în desfășurare pe Disney+.
9. Batman: The Animated Series
Din 2020 mergem înapoi în 1992 pentru seria animată Batman, una dintre cele mai bune producții de acest tip din anii ’90. A avut în total 2 sezoane și 85 de episoade întinse pe durata a trei ani și a reușit să portretizeze excelent mai toate personajele din universul Batman. Practic orice imagine și interpretare modernă asupra vreunui personaj de acolo avem noi azi e bazată pe desenul ăla.
10. Batman Beyond
Batman a fost urmat imediat de Batman Beyond, care a avut trei sezoane, din 1999 până în 2001. E povestea unui erou futurist aflat sub aripa unui Bruce Wayne bătrân, retras din activitate. Ceea ce puțină lume știe, însă, e faptul că acțiunea pornește în 2019, cu un Batman încă în putere patrulând peste Gotham, iar ulterior se mută în 2039.
11. Diabolik
Bazat pe benzile desenate cu același nume, Diabolik este o serie animată de 40 de episoade produsă în anul 2000. Spune povestea rivalitătii dintre un hoț cu principii morale și fratele său, liderul unei organizații criminale. Diabolik a fost practic un fel de Mission: Impossible în materie de desene animate, cu un justițiar capabil să iasă din orice fel de situație pentru a-i pedepsi pe răufăcători.
12. The Tik
Difuzată între 1994 și 1996 preț de trei sezoane, seria The Tick e una dintre cele mai absurde animații cu supereroi produse vreodată. De fapt personajul în sine e atât de absurd, stângaci, naiv și lipsit de orice urmă de logică încât te face să vrei să-l urmărești. Ca să nu mai zic că alături de el erau niște personaje precum American Maid (aluzie la Wonder Woman), Batmanuel sau Captain Academica, iar antagoniști erau un tip numit Față de Scaun sau Regele Pâinii.
13. The Mysteries of Providence
Cele 26 de episoade ale Misterelor din Providence sunt unul dintre cele mai bune binge-uri animate de care te poți bucura. Cei trei protagoniști, Oscar, Martin și Kate interacționează cu mai toți locuitorii micuțului oraș francez, fiecare expus la rându-i la diverse farmece personalizate nevoilor lor. În ciuda faptului că vorbim de un univers bazat pe animale vorbitoare bipede, serialul ăsta prezintă niște metafore de o maturitate ieșită din comun pentru genul pe care-l abordează.
14. Fantastic Four: The Animated Series
Revenind la seriile animate Marvel, pe lista asta se adaugă și Fantastic Four, cu două sezoane (1994-1996). Cred că a fost prima mea interacțiune cu echipa asta de supereroi și tot atunci am aflat prima oară și de Inhumans, Doctor Doom sau Galactus. E un must-see pentru cei care vor să-și completeze colecția de desene animate din anii 90.
15. Iron Man: The Animated Series
Nu în ultimul rând, ultimul pe lista asta, cel în jurul căruia avea să se construiască mărețul MCU decenii mai târziu, Tony Stark: Iron Man. Asemeni multor alte personaje, seria animată dedicată lui a fost primul meu contact cu nume precum Mandarin, MODOK, Fin Fang Foom, dar și War Machine, Scarlet Witch sau Hawkeye. Privind retrospectiv sunt fascinat de modul în care Marvel a reușit să clădească un univers animat comun atât de mare, cu crossoveruri între seriile sale într-o vreme în care majoritatea dintre noi nici nu știam ce-i aia.
1 Comentariu
Raluca
8 februarie 2022 - 4:36 amAceeasi dezamagire o aveam si eu in legatura cu X-Men: Evoluția 🙁 Românașii nostrii s-au zgârcit si nu au mai platit drepturile de autor si pt ultimul sezon?