Malaezu.ro

Am văzut filmul Sergio, povestea reală a unui diplomat ONU captiv în Irak

Sergio Vieira de Mello a fost un diplomat ONU detașat în Irak la începutul anilor 2000 pentru a gestiona ocupația americană de acolo.

Dar povestea lui începe cu mulți ani în urmă. Trimis pentru a reprezenta Națiunile Unite în teritorii precum Cambodgia, Timorul de Est sau Bosnia, Sergio avea să fie cunoscut lumii întregi pentru reputația omului care rezolva într-o manieră diplomatică aparte majoritatea conflictelor în care era implicat.

Lansat de Netflix pe 17 aprilie filmul regizat de Greg Barker prezintă povestea reală a omului care a schimbat definitiv regulile diplomației și a pornit, fără să vrea, un război civil de lungă durată în Irak. Același Greg Barker este omul care în urmă cu mai bine de zece ani prezenta în premieră lumii documentarul cu același nume, despre aceeași poveste: cea a brazilianului Sergio.

Însă la ceva timp de la lansarea documentarului respectiv (care poate fi găsit tot pe Netflix, apropo), Barker a recunoscut că abordarea sa pentru subiectul în cauză era mai degrabă una fictivă, așa cum e ea regăsită acum, în filmul produs un deceniu mai târziu.

Pe scurt, filmul prezintă în sens invers viața și cariera lui Sergio, din momentul în care acesta a fost detașat în Irak pentru ultima sa misiune și rememorând principalele sale triumfuri până în acel punct. El a murit în 2003 în Bagdad în urma unei explozii asupra sediului ONU din oraș.

Portretizarea sa îți este oferită impecabil de Wagner Moura, omul pe care s-ar putea să-l știi pentru rolul lui Pablo Escobar din seria Narcos. Da, wow, e fix Pablo, doar că de data asta e erou, e un personaj total diferit, bun, manierat, diplomat, un om aflat la spectrul opus al conflictelor militare.

Recunosc că este pentru prima oară când îl văd pe Moura într-un alt rol decât cel al celebrului traficant de droguri columbian, ocazie cu care am descoperit un actor brazilian ce vorbesțe în același film engleză, portugheză, spaniolă și franceză. Da, Wagner Moura s-a remarcat pentru rolul lui Escobar și-și va purta crucea asta toată viața, însă dincolo de mustața aia celebră este un actor cu adevărat impresionat ce face un rol cu adevărat remarcabil.

Alături de el e Ana de Armas (scuze eu pentru că o tot văd pe Miley Cyrus atunci când mă uit la ea), care nu iese însă din rolul de frumușică; vreau să zic că în afară de trăsăturile ei fizice care ies în evidență, personajul nu-i permite să se remarce prea mult.

Dar Sergio este neapărat un film de văzut, chiar dacă trebuie să pornești la drum cu gândul că-i un lungmetraj de ficțiune și posibil să te mai intersectezi pe ici, pe colo cu câteva scântei de propagandă tipice americanilor. Ai și un documentar lângă el, deci nu prea ai motive să te plângi. Dar altfel e unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut în perioada asta de izolare, recomand maxim.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.