Malaezu.ro

Opt documentare bazate pe evenimente recente pe care trebuie să le vezi

Încă aflată în cea mai lungă perioadă de pace din istorie Europa s-a confruntat recent cu o mulțime de evenimente care par a subția din ce în ce mai tare niște legături și-așa destul de șubrede; și nu doar Europa, dacă stăm să analizăm atent conflictele din Orient sau eternele probleme cu cartelurile de droguri din America de Sud. Astea, plus o politică bazată pe relații fragile între personaje precum Trump, Putin și Kim Jong-un pe deoparte și liderii europeni precum Macron sau Merkel pe cealaltă fac ca multe filme de la Hollywood să pară povești de adormit copii în fața realității de zi cu zi.

Asta a fost premisa de la care am plecat atunci când am gândit lista asta cu opt documentare bazate pe diverse evenimente recente pe care ți le recomand să le vezi în perioada următoare.

Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom (09.10.2015)
Documentarul spune în 100 de minute povestea protestelor ce au avut loc la finalul anului 2013 și începutul anului 2014 în Maidanul din Ucraina. E realizat fix din mijlocul manifestațiilor și îți oferă șansa să descoperi cât de asemănătoare au fost evenimentele de acolo în prima lor fază, înainte să se ajungă la o adevărată revoluție, cu ceea ce se întâmplă în România de vreo doi ani.

The Propaganda Game (27.10.2015)
Regizorul Álvaro Longoria reușește să filmeze un documentar prin care arată cum funcționează mașinăria de propagandă nord-coreeană chiar din interiorul țării. De fiecare dată când te gândești că oamenii cu care relaționezi sunt de aceeași părere cu tine și crezi că de fapt așa arată normalitatea adu-ți aminte că exact la fel gândesc și cetățenii din Coreea de Nord.

The White Helmets (16.09.2016)
În contextul conflictului armat din Siria, soldat cu foarte mulți morți și răniți, există niște oameni care-și sacrifică viața pentru a salva viața celor prinși în mijlocul bombardamentelor. The White Helmets e un documentar dedicat oamenilor ălora, un documentar care te ajută să conștientizezi (pentru încă o dată) că prezentul nu e chiar așa liniștit peste tot în lume cum e în orașul tău.

Icarus (20.02.2017)
Premiat cu un Oscar în 2018 Icarus este unul dintre cele mai bune documentare sportive realizate în ultimii ani. Toată povestea relatată de Bryan Fogel a fost descoperită de fapt de acesta din greșeală: în timp ce jurnalistul cerceta un posibil caz de dopaj în cadrul unei competiții de ciclism dedicată amatorilor a reușit să aducă la lumină un scandal ce a căpătat proporții internaționale.

Get Me Roger Stone (23.04.2017)
Roger Stone e unul dintre cei mai importanți oameni din spatele campaniei prezidențiale ale lui Donald Trump din urmă cu doi ani, iar ăsta e documentarul în care el însuși vorbește pe față și fără perdea despre toate lucrurile pe care le-a făcut pentru a-i facilita accesul la putere actualului președinte al Statelor Unite și nu numai.

Emmanuel Macron: Behind the Rise (08.05.2017)
Macron e unul dintre cei mai apreciați șefi de stat ai momentului, însă dacă stai și analizezi lupta pentru putere desfășurată în Franța în urmă cu doi ani vei observa că nu-i foarte diferită de ceea ce se petrece în România pe scena politică. Desigur, diferența majoră este dată de faptul că la ei a câștigat candidatul susținut de tineri și de pătura socială educată pentru că ei au ales să iasă la vot.

The Day I Met El Chapo (20.10.2017)
Probabil că atunci când auzi de baroni ai drogului te gândești că-s niște oameni din trecut care controlau niște țări din America Latină. Povestea lui El Chapo nu-i chiar atât de veche, iar faptul că omul a reușit să stea la masă cu actorii Kate del Castillo și Sean Penn în 2015 accentuează influența pe care o avea, deși era căutat de autorități după ce evadase din închisoare pentru a doua oară.

November 13: Attack on Paris (01.06.2018)
Unul dintre cele mai cutremurătoare evenimente petrecute pe teritoriul Europei în secolul XXI a fost seria de atentate teroriste de la Paris, din data de 13 noiembrie 2015. Documentarul ăsta în trei părți prezintă modul în care au evoluat lucrurile în acea seară așa cum au fost ele văzute fix de cei implicați, printre care și François Hollande, președintele Franței la acea vreme.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.