La Festivalul Internațional de Statui Vivante am fost prima oară anul trecut; mi-a plăcut super mult ce-am văzut, nu mă așteptam, deși bănuiam că fiind a șasea ediție trebuie să facă oamenii ăia ceva bine. Ce-i drept că nici nu prea eram familiarizat cu conceptul de statuie vivantă, știam doar în mare ce implică: artiști care personifică diverse personaje sub forma unor statui ce-și spun povestea. E un fel de artă stradală care pune niște pete bine-meritate de culoare pe un București nu tocmai fericit.
Probabil că te-ai mai întâlnit cu ele în ultimii ani fără să știi exact ce implică; poate le-ai ignorat sau poate te-ai gândit că e o treabă foarte șmecheră. Probabil că nu te-ai gândit cât efort depun artiștii ăia ca să poată intra în pielea personajelor, dar să o facă sub forma unor statui; adică e puțin mai complex decât actoria clasică.
Eu sigur nu m-am gândit la treaba asta, dar îmi aduc aminte că acum un an la un moment dat am stat cred că vreo 15-20 de minute în fața unor personaje, erau ceva gen doi țărani bețivi, nu-mi aduc aminte exact numele lor. Oamenii aveau 5 minute în care se puteau mișca și își spuneau povestea prin mimică (foarte bună povestea, apropo!) și apoi alte 15 minute erau statui, după care o luau de la capăt. Stăteam acolo și mă uitam la ei pentru a vedea exact ce și cum fac, exercițiu pe care ți-l recomand atunci când te vei afla în fața unor statui vivante.
Zilele trecute citeam pe blogul Irinei despre o repetiție la care a fost, unde niște chinezi se pregăteau să pună în scenă piesa „O noapte furtunoasă”; și eram gen „bă, ești nebun, niște chinezi vor fi statui vivante pentru personajele lui Caragiale?”
Eu cam asta voiam să-ți zic despre Festivalul Internațional de Statui Vivante, înainte să-ți las și programul pentru ediția cu numărul 7 care va avea loc anul ăsta; între 30 mai și 5 iunie, cum spuneam. Plus că pe 30 mai, atunci când va avea loc deschiderea intitulată Noaptea Statuilor Vivante, la Casa Filipescu – Cesianu va fi organizat un blogmeet unde o să ne strângem o gașcă de oameni, o să povestim și o să facem multe poze. Îți zic asta din experiența de anul trecut, când s-a întâmplat exact la fel și a ieșit super fain. Bineînțeles că intrarea e liberă, adică nu te gândi că trebuie să-ți faci un blog pentru a participa.
În rest, cam aici o să se întâmple lucrurile:
- 30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu – Cesianu, ora 20.00
- 31 mai – 1 iunie – Parcul Humulești (cartierul Ferentari)
- 2 – 3 iunie – Parcul Crângași (cartierul Crângași)
- 4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Șoseaua Nordului („Locul de la Roata mare”)
0 Comentarii