Fac lista asta cu filme de câțiva ani și sincer nu știu cât pot s-o mai duc în formula asta, că am ajuns deja la 25 de filme.
Ce mi se pare însă super interesant de scos în evidență pentru 2025 e că într-o listă cu 25 de filme 12 sunt fie sequeluri, spin-offuri sau pur și simplu filme parte a unor francize deja consacrate, precum Marvel ori DC. Noul DC, desigur, cel al lui James Gunn, dar nu e ca și cum Superman e un personaj nou bazat pe o idee originală.
Sigur, asta nu înseamnă că nu sunt suficient de multe alte filme pe care să le descoperi în sălile de cinema, însă blockbusterele și francizele mari rămân în continuare văcuțe de muls pentru studiouri, dar și centre de interes pentru public; de unde și cercul ăsta vicios al cererii și ofertei.
Am încercat astfel să adun în lista de mai jos filme cât mai diferite, nu să mă rezum la supereroi și universuri fantastice. Și totodată am exclus de pe listă filmele care sunt produse și lansate direct pe streaming, asta e altă discuție.
Eu unul am terminat anul 2024 cu 153 de filme văzute – acasă sau la cinema – și am pretenția de la mine ca și-n 2025 să fiu la fel de activ.
Nosferatu (3 ianuarie)
Primul film de anul ăsta e de altfel și ultimul din lista de anul trecut, din simplul motiv că lansarea sa în România are loc în ianuarie, deci îl trecem ca bifat în 2025. Cel mai recent proiect semnat Robert Eggers (The Northman, The Witch, The Lighthouse) spune povestea gotică a obsesiei unui vampir față de femeia pe care o bântuie și îi are în centrul atenției pe Emma Corrin, Willem Dafoe, Aaron Taylor-Johnson, Nicholas Hoult, Bill Skarsgård și Lily-Rose Depp.
Wolf Man (17 ianuarie)
Mai știi când Universal voia să facă un Monsterverse pe care să-l lanseze cu The Mummy (filmul ăla cu Tom Cruise)? Îl distribuiseră inclusiv pe Johnny Depp într-un film Invisible Man. Eh, au renunțat la ideea aia, dar tot mai au pe țeavă un remake al celebrului Wolf Man, produs de Ryan Gosling și din distribuția căruia fac parte Julia Garner și Christopher Abbott.
Presence (17 ianuarie)
Cel mai nou proiect semnat Steven Soderbergh are la bază un concept super mișto și cred că unic: tot filmul e prezentat din perspectiva first-person a unui demon care locuiește într-o casă bântuită.
Captain America: Brave New World (14 februarie)
Al patrulea film al seriei Captain America (și primul fără Chris Evans) duce mai departe povestea începută în serialul Falcon and the Winter Soldier, unde Sam Wilson (Anthony Mackie) primește scutul eroului. Din distribuție mai face parte și un Harrison Ford care preia rolul lui Thaddeus Ross (Red Hulk) de la regretatul William Hurt.
The Monkey (21 februarie)
Produs de James Wan – un maestru al genului horror – The Monkey este o ecranizare a unei povești semnate Stephen King, despre doi frați gemeni care descoperă o maimuță de jucărie bântuită. Din distribuție fac parte Theo James, Tatiana Maslany și Elijah Wood.
Novocaine (14 martie)
Filmul ăsta o să fie o demență de roller coaster: Jack Quaid (pe care îl știi din The Boys) joacă rolul unui introvert care suferă de o afecțiune rară, ce îl face imun la orice fel de durere fizică. Îți poți da seama ce haos urmează doar urmărind trailerul de mai jos.
The Amateur (11 aprilie)
Cu Rami Malek protagonist, The Amateur spune o poveste ce pare a fi similară cu cea a lui John Wick: un bărbat pornește într-o misiune personală de a-i vâna pe oamenii responsabili de moartea soției sale. Singura diferență (destul de importantă, zic eu) e că Malek nu are skillurile lui Keanu Reeves, personajul său fiind un IT-ist fără niciun fel de pregătire, nu un agent de teren.
Mickey 17 (18 aprilie)
Filmul ăsta trebuia să apară în 2024 (da, e și pe lista aia) și în continuare cred că va fi un haos total. E regizat de Bong Joon Ho, omul care a câștigat Premiul Oscar cu Parasite, iar protagonist e Robert Pattinson. Mickey 17 spune povestea unui angajat „dispensabil” trimis într-o misiune sinucigașă de a coloniza ținutul Niflheim.
Thunderbolts* (2 mai)
Nu neapărat Avengers, dar tot o echipă de supereroi Marvel; sau antieroi, mai degrabă, pentru că Thunderbolts îi aduce împreună pe Yelena Belova (Florence Pugh), Winter Woldier (Sebastian Stan), U.S. Agent (Wyatt Russell), Red Guardian (David Harbour) și Taskmaster (Olga Kurylenko) în ceea ce se vrea a fi o variantă Marvel pentru Suicide Squad.
Mission: Impossible – The Final Reckoning (23 mai)
N-am fost niciodată fanul seriei ăsteia, dar trebuie să recunosc că Dead Reckoning mi-a plăcut multicel. Așa că aștept să văd cum se termină (în sfârșit) povestea lui Ethan Hunt cu ultimul film al francizei.
Ballerina (6 iunie)
După patru filme și un serial, universul John Wick se mărește odată cu spin-offul Ballerina. Povestea are loc între filmele 3 și 4 și o are ca protagonistă pe Ana de Armas, o asasină – ai ghicit – balerină. Dacă-și menține același stil, iar o să stăm să număram câți oameni mor pe minut. Filmul oferă totodată și ultimul rol al lui Lance Reddick, care a murit în 2023.
28 Year Laster (20 iunie)
28 Days Later e deja un film de referință pe nișa producțiilor post-apocaliptice cu zombie. După continuarea 28 Weeks Later și la o distanță de 23 de ani de la primul film avem și partea a treia, cu o distribuție din care fac parte Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer. Totodată într-o întoarcere spectaculoasă îl vom putea revedea și pe Cillian Murphy; rămâne de văzut dacă în formă umană sau de zombie.
F1 (27 iunie)
După succesul Drive to Survive care a revitalizat pasiunea oamenilor pentru Formula 1, Brad Pitt și-a însușit filmul ăsta în care nu este doar protagonist, ci și producător. F1 spune povestea fictivă a unui fost pilot de curse retras prematur în urma unui accident, care devine mentorul unui debutant. Sună cunoscut? Asta poate pentru că ai văzut Gran Turismo acum doar doi ani.
Jurassic World Rebirth (2 iulie)
Uite o franciză care pur și simplu nu vrea să moară: după ce au anunțat că Jurassic World Dominion (2022) este ultimul film al seriei, oamenii de la Universal n-au putut sta departe de dinozauri așa c-au venit cu această continuare care e de fapt un film de sine stătător, doar că amplasat în același univers. Protagoniști sunt Scarlett Johansson și Mahershala Ali, alături de Jonathan Bailey și Rupert Friend.
Superman (11 iulie)
Universul DC al lui James Gunn debutează pe marele ecran odată cu povestea noului Superman, interpretat acum de David Corenswet. Din distribuție mai fac parte Rachel Brosnahan în rolul lui Lois Lane, iar Nicholas Hould e Lex Luthor. Gunn a colecționat aici o mulțime de alte personaje DC, printre care Mister Terrific, Metamorpho, Hawkgirl, dar și Green Lantern. Mai are cineva răbdare s-o luăm de la capăt cu universuri bazate pe benzi desenate sau e un trend din deceniul trecut?
The Fantastic Four (25 iulie)
Superman își va disputa box office-ul alături de un nou remake al Fantastic Four, care aduce echipa pentru prima oară în MCU; într-un fel. Cu Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Joseph Quinn și Ebon Moss-Bachrach protagoniști, filmul prezintă o societate alternativă a anilor ’60 într-o lume retro-futuristă amenințată de atacul lui Galactus (Ralph Ineson). Din distribuție mai face parte și Julia Garner în rolul unui Silver Surfer în premieră feminin. Cumva pare că filmul ăsta o să rupă puțin continuitatea cu care ne-a obișnuit Marvel, nu?
The Bride! (26 septembrie)
Nu, nu e comedia aia romantică clasică la care te gândești: The Bride! spune celebra poveste a miresei lui Frankenstein într-un film regizat de Maggie Gyllenhaal, care-i are în rolurile principale pe Jessie Buckley și Christan Bale (da, Bale e fix monstrul lui Frankenstein). Din distribuție mai fac parte Penelope Cruz, Peter Sarsgaard și Jake Gyllenhaal.
Michael (3 octombrie)
După succesurile avute de Bohemian Rhapsody și Elvis, a venit rândul lui Michael Jackson să-și primească filmul biografic. Controversata sa poveste e prezentată de Antoine Fuqua, un regizor atipic genului și cunoscut mai degrabă pentru producțiile sale de acțiune precum The Equalizer, Olympus Has Falle sau Bullet Train. Michael va fi interpretat chiar de către nepotul artistului, Jaafar Jackson, în timp ce tatăl sau va fi portretizat de Colman Domingo.
Bugonia (7 noiembrie)
După ce în 2024 ne-a oferit Poor Things și Kinds of Kindress, în 2025 Yorgos Lanthimos vine cu o altă demență de film. Bugonia spune povestea a doi adepți ai teoriilor conspirației care răpesc CEO-ul unei companii convinși fiind că aceasta este un extraterestru venit să ajute la distrugerea planetei. Sigur nu te așteptai la asta, dar protagoniștii sunt Emma Stone și Jesse Plemons.
Predator: Badlands (7 noiembrie)
După ce Prey s-a bucurat de un (să zicem) relativ succes pe streaming (lansat fiind direct pe Disney+), cel mai nou film din universul Predator se întoarce pe marele ecran. Nu-s foarte multe de zis aici, e aceeași ciorbă reîncălzită, dar posibil să ne placă pentru că e genul ăla de film brainwash la care nu te duci cu foarte multe așteptări.
Now You See Me 3 (14 noiembrie)
La aproape un deceniu de la NYSM 2 avem în sfârșit mult-așteptata continuare. Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Dave Franco, Woody Harrelson, Lizzy Caplan, Daniel Radcliffe și Morgan Freeman se reunesc pentru încă un jaf. E tot ce trebuie să știi, pentru că filmul ăsta o să fie excepțional cu siguranță.
The Running Man (21 noiembrie)
Nu, nu e filmul cu Arnold Schwarzenegger din ’87, ci un remake al poveștii cu același nume publicată de Stephen King: într-un 2025 distopic oamenii participă la un concurs unde sunt fugăriți de criminali pentru a câștiga premii în bani. Un fel de Squid Game de hollywood. Din distribuție fac parte Glen Powell, Josh Brolin și Michael Cera.
Wicked: For Good (21 noiembrie)
Partea a doua a mega succesului din 2024 apare la doar un an distanță. Wicked a devenit între timp un challenger de seamă la Premiile Oscar (favorit la multe categorii secundare ce țin de decoruri și costume), iar adaptarea în două părți a musicalului de pe Broadway își prezintă concluzia mai devreme decât poate te-ai fi așteptat.
Avatar: Fire and Ash (19 decembrie)
Hai că de data asta nu mai așteptăm 15 ani până la următorul Avatar. Cel de-al treilea film al francizei apare la final de 2025 și promite să exploreze noi teritorii și să prezinte noi animale fantastice de pe Pandora. Cu Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver și Stephen Lang în rolurile principale, singura întrebare pe care eu mi-o mai pun ar fi: mai e relevant Avatar în 2025? Că pare a film care a rămas blocat tehnologiei din 2009.
Death of a Unicorn (primăvara lui 2025)
Crede-mă, nu ești pregătit pentru filmul ăsta. Jenna Ortega și Paul Rudd lovesc din greșeală cu mașina un unicorn, moment în care lucrurile o iau razna. Dacă filmul e la fel de bun cum îl face să pară trailerul ăsta, cred că mi-am găsit favorit pentru 2025.
0 Comentarii