Malaezu.ro

Galerie foto: în Grădina Botanică se află o expoziție de buruieni

Permanentă. Autentic românească. Probabil cel mai mare spațiu organizat dedicat buruienilor de la noi din țară, poate din întreaga Europă. E dezastru ce-i acolo. Pe lângă Grădina Botanică din București, amărâtul parc Morarilor din Pantelimon pare o copie fidelă a Grădinilor de la Versailles. Nu că te-ai gândi că se încolăcește vreun șarpe pe la picioarele tale, dar la cât de mare e gazonul ăla, ai impresia c-ar putea sări un tigru din el.

La intrare îi ceva ce seamănă a ghișeu, unde tre’ să plătești dacă vrei să intri la expoziția de buruieni. Mă duc și-i arăt unei tanti legitimația de student la Universitatea București, c-am citit eu pe site internet (că n-au un site al lor) c-aș avea gratuitate. „N-am bilet gratis să-ți dau!„, îmi urlă. Scot cinci lei din portofel, c-atât e taxa, și îi spun c-am să cumpăr atunci. „Tu n-auzi mă că n-am? Pleacă d-aici!” Și asta a fost, am intrat pur și simplu.

După câteva zeci de minute de mers și dat ocol unor alei flancate de buruieni, încerc să-mi păstrez optimismul: cu siguranță că urmează să văd și niște flori, ceva. Zeci de boschete se întind în jurul meu, acoperite de un strat gros de pânză de păianjen. Îi cu poză, adică nu vă mint sau ceva. Pe unii copaci se mai găsesc niște plăcuțe cu denumirile lor, dar fără vreo altă informație. Iar pe un brad scria mare „WC”. Regret și acum că nu i-am făcut poză, da’ înțelegeți voi de ce-i zicea wc.

Undeva într-o fundătură sunt aruncate mai multe sticle de plastic ce-ar fi trebuit să reprezinte ceva, o operă de artă mă gândesc. Da’ eu unul n-am reușit să-mi dau seama care-i rostul lor acolo. Înaintea lor erau plantate niște roșii, ceva varză, parcă am văzut și niște dovlecei. În materie de flori erau fix doi trandafiri, la ceva distanță unul de celălalt, bâzâiți de niște gângănii.

Am dat la un moment dat de ceva ce părea a fi o casă părăsită, pe care era scris că „atenție, cade tencuiala!„. În spatele ei s-ar fi dorit a fi sera; faimoasa seră. Ușile de termopan erau închise toate (le-am verificat pe fiecare în parte), iar prin ferestre se puteau vedea câțiva cactuși mai mult morți decât vii. Dacă priveai mai atent, vedeai praful cum se deplasează stingher uneori, printre maldărele de materiale de constucții și (desigur) alte buruieni.

Nu a mai rămas nimic; nicio plantă, niciun verde. Două mirese au ales să-și facă albumul de nuntă aici. Una dintre ele poza pe un fel de poduleț din lemn, o punte mai degrabă. Sub ea se afla ceva ce-ar fi putut fi cu ușurință confundat cu o canalizare. Era un fel de apă, pe suprafața căreia se dădeau cap în cap două rațe. N-am înțeles prea bine, dar la un moment dat am putut să jur că-l aud (sau măcar după gesturi să îl remarc) pe fotograf plângându-se de faptul că n-are cum să fotografieze ceva frumos acolo. Nu știu dacă se referea și la miri.

Am vrut să fac mai multe poze, da’ n-am avut la ce. Din orice unghi fotografiam, locul ăla semăna izbitor cu un câmp abandonat. Sau cu fostul stadion al Craiovei, Ion Oblemenco. Am pus mai jos niște cadre, să vă convingeți. Poate mai #unițisalvăm și noi ceva, că e nenorocire ce s-a ajuns cu Grădina Botanică. Am vizitat-o ultima oară acum mai bine de zece ani și, vag ce-i drept, îmi aduc aminte c-avea niște culori.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

5 Comments

 1. Emil Calinescu

  20 septembrie 2015 - 11:23 am
  Răspunde

  Daca tanti aia n-avea bielt, de ce mai statea acolo? Intreb si io, nu d-alta…

  • Alexandru Ion

   20 septembrie 2015 - 11:25 am
   Răspunde

   Nuș’ exact cum sunt ghișeurile astea pe interior, da’ mă gândesc că poate era prea cald afară…

 2. Irina Bărăgoi

  20 septembrie 2015 - 12:47 pm
  Răspunde

  Nu sunt deloc de acord cu ce ai scris. Poate că e neglijată în ultima vreme, dar nu e inutilă şi nu seamănă a câmp. Sunt sute de specii de plante pe care le poți vedea dacă ştii pentru ce mergi. Toată grădina e construită pe zone climatice, deci nu vei găsi lavandă specifică zonei mediteraneene, plantată lângă pădurea de foioase, cum nu vei găsi nici ferigi lângă smochin. Ai un lac şi un iaz pentru că lângă sau în ele găsești plante acvatice sau iubitoare de umezeală. Serele au un program fix când pot fi vizitate şi pot să te asigur că în sera cactuşilor e o colecție impresionantă. La fel şi cea cu plante tropicale. Nu le poți vizita oricând pentru că serele sunt vechi şi nu au sisteme avansate de a păstra permanent umiditatea şi temperatura de care plantele au nevoie mereu. De aceea, vizitatorii le pot vedea dimineața, iar în restul zilei angajații se asigură de nişte lucruri care ar fi putut fi tehnologizate. Dacă uşile serelor s-ar deschide tot timpul, s-ar deregla temperatura şi umiditatea.

  • Alexandru Ion

   20 septembrie 2015 - 12:57 pm
   Răspunde

   Apăi s-o luăm pe rând. Întâi, sunt convins că o Grădină Botanică nu e inutilă, doar c-ar trebui să se facă ceva în sensul ăsta.

   Apoi, când zici c-ai fost ultima oara? Pentru că eu am fost acum mulți, mulți ani, când eram copil, și am rămas impresionat de ce-am văzut acolo, deși nu mă pricepeam de nicio culoare la plante. Acum, cele câteva care mai sunt acolo sunt mai mult moarte decât vii. E pânză de păianjen aproape peste fiecare, iar pe jos (pe alei sau în peluze) e o mizerie incredibilă.

   Cactușii din așa-zisa seră i-am văzut de-afară, însă nu păreau deloc prea fericiți acolo, înconjurați de praf și materiale de construcții. Cât despre angajați, Grădina n-are nici măcar paznici (sau cel puțin n-am văzut eu), darămite pe cineva care să se îngrijească de locul ăla.

   Ia-ți câteva ore libere într-o zi și du-te, poate tu reușești să descoperi și latura frumoasă d-acolo. 🙂

   • Irina Bărăgoi

    20 septembrie 2015 - 3:20 pm
    Răspunde

    De vreo 5-6 ani merg constant acolo, dar nu îmi amintesc când am fost prima şi prima dată. O să merg într-o zi şi o să scriu un articol special cu imagini de acolo, pe care, poate, nu le-ai văzut. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.