Malaezu.ro

5 reușite și 5 eșecuri produse de Game of Thrones în ultimii 9 ani

Fenomenul Game of Thrones așa cum îl știm noi a luat sfârșit după 9 ani, 8 sezoane și 73 de episoade. Zic „așa cum îl știm noi” pentru că genul ăsta de univers nu moare niciodată, se lucrează momentan la niște prequeluri, săptămâna viitoare o să apară un documentar despre cum a fost făcut showul, George R.R. Martin mai are de publicat încă două volume ale seriei, deci material mai există.

E de departe cel mai discutat serial din toate timpurile, are un fanbase enorm și probabil că teoriile și părerile celor care l-au urmărit până la final nu se vor opri pentru mult timp de la difuzarea ultimului episod. Dar aici am lăsat opiniile mele, despre lucrurile pe care le consider eu bune și cele care mi-au displăcut la modul în care a evoluat povestea din Game of Thrones. Nu înseamnă că am dreptate; dar nici că greșesc.

În mod evident articolul ăsta conține spoilere pentru ultimul sezon, dar nu și pentru ultimul episod, deci în funcție de activitatea ta de vizionare alegi dacă îl citești mai departe sau nu.

 

Ce a făcut bine Game of Thrones? N-a avut probleme să-și omoare protagoniștii. 

Decapitarea lui Ned Stark de la finalul primului sezon a șocat absolut fiecare om care s-a uitat la episodul ăla fără să fi citit cartea înainte. La fel și Red Wedding, moartea lui Joffrey sau modul în care Tyrion l-a ucis pe Tywin Lannister. Până la Game of Thrones era o raritate să vezi vreun personaj important ucis și știai sigur că ăla care moare o să revină cumva în episodul următor.

 

Ce a greșit Game of Thrones? A omorât prea multe personaje fără rost. 

Problema a fost că ulterior așteptările fanilor în sensul ăsta au crescut, foarte multă lume a ajuns să se uite la serial pentru a vedea cine mai moare, iar presiunea a fost din ce în ce mai mare. În ultimul sezon te uitai la Great War sau la War for Westeros făcând pariuri cu prietenii despre cine o să moară. Multe personaje au fost scoase din secenă absolut inutil, doar pentru a mai bifa un deces, precum Theon Greyjoy care s-a aruncat degeaba în fața lui Night King.

 

Ce a făcut bine Game of Thrones? Personajul lui The Hound. 

Personajul meu preferat în serialul ăsta a fost Tyrion, dar recunosc că cea mai mișto evoluție și cel mai mișto story arc mi s-a părut că le-a avut The Hound, Sandor Clegane. Omul a avut două obiective clare în permanență: să-l ucidă pe fra-su și să le apere pe Arya și pe Sansa Stark. Și le-a reușit pe ambele, știai care e rolul lui în toată narațiunea aia; chiar dacă poate n-a fost un caracter complex la prima vedere, a fost cu siguranță unul complet.

 

Ce a greșit Game of Thrones? Personajul lui Jon Snow. 

Era o memă care pornea de la replica aia celebră, „You know nothing Jon Snow„, doar că adaptată la „You did nothing Jon Snow„. Personajul lui Kit Harington a fost inutil în ultimele sezoane: după ce s-a chinuit în disperare să facă alianțe pentru a lupta împotriva armatei de White Walkers și-a petrecut episodul decisiv din punctul ăsta de vedere stând degeaba, alergând în gol ca o găină fără cap. Mai mult, învierea sa de la începutul sezonului 6 l-a transformat dintr-un simplu personaj într-un erou de care serialul ăsta nu avea nevoie. Asta pentru că știai că oricine poate muri oricând, mai puțin el, că e prea important.

 

Ce a făcut bine Game of Thrones? Intrigile și bătăliile politice. 

Game of Thrones a fost în permanență un serial politic într-un univers fantastic. La fel ca primele filme Star Wars, nu astea de acum. Scopul a fost mereu Tronul de Fier, de-a lungul celor 8 sezoane diverși oameni s-au ucis pentru a sta acolo. Din punctul meu de vedere War of the Five Kings a fost cea mai mișto bătălie din întregul serial, tocmai pentru că avea o rezonanță politică clară și a reunit mai multe armate cu strategii diferite, dar cu obiective identice.

 

Ce a greșit Game of Thrones? Tot storyline-ul cu White Walkers. 

Pe de altă parte povestea asta cu iarna, cu White Walkers și Night King am perceput-o mereu ca fiind ceva de umplutură. Probabil că fără ea ar fi fost 6 sezoane, nu 8, probabil c-ar fi fost mai puține personaje, dar atât. Au construit-o atât de mult și atât de lent, doar pentru ca în final s-o distrugă de o manieră grăbită, într-unul dintre cele mai dezamăgitoare episoade ale serialului. M-am bucurat mult după ce s-a terminat pentru că știam că o să revină la bătălia pentru Tronul de Fier.

 

Ce a făcut bine Game of Thrones? Evoluția lui Daenerys.

Multă lume e dezamăgită de personajul lui Daenerys, însă mie mi s-a părut firească evoluția ei. Femeia dădea semnale încă de prin sezonul 2 c-o s-o ia razna, că executa oameni, îi trăgea în țeapă ca Vlad, mai apoi le dădea foc din simplul motiv că nu voiau să plece genunchiul (ce expresie absolut tâmpită). Erau semnale clare că are apucături de tiran, iar istoricul cu ta-su care a luat-o razna a făcut ca tot plotul ăsta să fie super previzibil. Dar bun, repet. Oamenii s-au supărat din punctul meu de vedere pentru modul în care au fost tratate cele mai puternice personaje feminine în serial, că uneia i-a căzut tavanul în cap și alta a înnebunit.

 

Ce a greșit Game of Thrones? Aproape toate strategiile militare. 

Cu excepția câtorva, precum cele din War of the Five Kings despre care ziceam mai sus, toate strategiile militare au fost tratate superficial, mai rău ca-n desenele animate. Rhaegal a murit absolut penibil, n-ai cum, ești un dragon care zboară peste o mare, iar pe marea aia sunt niște corăbii, tu le vezi, te dai din fața lor și le ataci prin spate; și le dai foc, că d-aia ești dragon. Tot episodul The Long Night, ăla cu marea bătălie dintre vii și morți, a fost un coșmar militar. Numai gândul că o armată de zombie a reușit să surclaseze absolut orice strategie de război te face să-ți iei câmpii. Uite aici un articol care explică pe larg de ce a fost totul atât de greșit.

 

Ce a făcut bine Game of Thrones? Primele patru sezoane. 

Alea de care s-a ocupat George R.R. Martin ca lumea. Când personajele mureau cu un scop și trăiau cu un scop, războaiele aveau sens și exista o logică în construirea firelor narative. Acțiunea părea că duce către un punct culminant care nu era prelungit inutil doar pentru a amâna inevitabilul: sfârșitul serialului. Eu m-am apucat de serialul ăsta când el era deja la sezonul 5. Mai avusesem o încercare timpurile, încă de la începuturi, dar nu m-au prins primele 2 episoade și am renunțat. Apoi am văzut primele 4 sezoane în vreo două săptămâni.

 

Ce a greșit Game of Thrones? Ultimele patru sezoane. 

Am citit inclusiv o teorie care zice că R.R. Martin a acceptat ca finalul serialului să fie făcut independent de planurile lui tocmai pentru că știa că va ieși prost și-și va crește astfel vânzările cărților în momentul în care le va scoate. Acțiunea e lentă și pare că nu duce nicăieri, totul ca mai apoi finalul să se întâmple pe fast forward. Nu știu exact când s-a produs ruptura asta, dar cred că împărțirea unui ultim sezon 7 în două sezoane mai scurte a afectat showul.

Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

  1. devildear

    28 ianuarie 2020 - 9:43 pm
    Răspunde

    Asa e ai dreptate is de acord cu tine 100%.
    Faci o treaba buna, mult succes in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.