Deşi nu sunt un adept al remake-urilor, ţin să precizez încă din prima frază a articolului că noua ecranizare a dinozaurului Godzilla este una dintre cele mai de succes adaptări pe care am văzut-o vreodată. Filmul regizat de Gareth Edwards împreunează complexitatea culturii japoneze cu patriotismul Statelor Unite, ingeniozitatea de pe continentul asiatic cu abilitatea de luptă a americanilor, spunând astfel povestea unei lumi ce abia descoperă adevărata putere a naturii.
Omul e arogant crezând că el controlează natura, şi nu invers, spune doctorul Serizawa (Ken Watanabe) în momentul în care constată că, oricât ar încerca omenirea, nu este în stare să oprească forţa unei naturi ce pare a nu avea limite. În completarea teoriei sale vin Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson) alături de tatăl său, Joe Brody (Bryan Cranston), şi întreaga armată a Statelor Unite.
Godzilla a luat naştere în 1954, atunci când regizorul Ishiro Honda punea la punct detaliile primei producţii cu celebrul dinozaur. Titlul alternativ al filmului lui Honda a fost Godzilla, regele monştrilor, idee ce apare prezentă şi în cea mai recentă producţie, cea din 2014. De atunci şi până acum dinozaurul a apărut în nu mai puţin de 29 de filme, cel mai celebru fiind cel din 1998, regizat de Roland Emmerich.
Ideea reluării unuia dintre cele mai apreciate concepte ale cinematografiei japoneze a reprezentat pentru regizorul Gareth Edwards cea mai mare provocare a carierei. Misiunea sa a fost pe cât de complicată pe atât de atractivă, fiind nevoit să reinventeze unul dintre cei mai cunoscuţi monştri din istorie, dar în acelaşi timp să păstreze ideologia după care acesta a fost creat. Edwards trebuia să reia aceeaşi poveste spusă de zeci de ori înainte, însă cu toate astea să îi ofere unicitatea ce va avea puterea să o transforme într-un blockbuster autentic.
Conceptul noului Godzilla 3D nu spune doar povestea unui monstru ce iese din mare şi distruge un oraş, ci vorbeşte despre curaj, echilibru, dar şi despre forţa copleşitoare a naturii. Dinozaurul lui Edwards nu este nici pe departe un antagonist, ci doar un monstru ce îşi respectă şi îşi urmează destinul în faţa unor soldaţi americani ce, în mod clişeic, deseori dau semne de dezumanizare. Filmul prezintă legături atât cu Cel de-al Doilea Război Mondial, aşa-zisele teste nucleare făcute de americani în Pacific sau existenţa deja confirmată a celebrei Zone 51. Legăturile create între realitatea şi decorurile unui 2014 apocaliptic şi un trecut mai mult sau mai puţin autentic te fac să te întrebi dacă nu cumva legenda lui Gojira (aşa cum este monstrul cunoscut în cultura japoneză) este una reală.
Godzilla 3D este o producţie Warner Bros. Pictures şi Legendary Pictures, şi este distribuit în România de Media Pro Distribution. În cinematografe apare începând de vineri, 16 mai, iar eu recomand din tot sufletul experienţa IMAX 3D, cu locuri cât mai în spate şi centrale. Într-adevăr remake-ul dinozaurului este unul dintre cele mai bune filme pe care le-am văzut anul ăsta, şi este pregătit să ia cu asalt topurile de la box-office.
0 Comentarii