Pentru că succesul este trecător ar trebui să îl apreciem mai mult atunci când ne sare în cale. Ăsta ar fi fost primul lucru pe care l-aş fi zis studenţilor mei dacă aş fi fost un actual profesor fost scenarist de succes la Hollywood. Dar cum evident că nu sunt îmi permit să apreciez mai mult munca lui Hugh Grant în a interpreta un personaj haios, interesant şi bine conturat, păstrând în spate trecutul pe care l-am prezentat eu mai sus.
Keith Michaels (Hugh Grant) este, aşa cum îl prezentam încă din primele rânduri, un scenarist premiat la Globurile de Aur pentru un film ce pare a fi etalonul unei generaţii; problema e că toate aceste lucruri se întâmplau cu aproximativ 15 ani în urmă. În prezent neşansa de care Keith are parte în viaţă îi aduce penalităţi de la compania de electricitate şi un post de profesor într-un orăşel uitat de lume pe coasta de est a Americii. Sarcina scenaristului nu pare prea dificilă având în vedere că ceea ce are el de predat se bazează pe experienţa sa de o viaţă, însă refuzul său de a accepta sistemul educaţional ca fiind ceva util se va dovedi extrem de problematic.
Cursul de scenaristică pe care Keith îl susţine îl pune pe acesta faţă în faţă cu Holly (Marisa Tomei), mama a două fete, studentă deasemenea în cadrul Universităţii, o femeie ce pare a-i fi în acelaşi timp elevă, prietenă cât şi profesoară pe alocuri. Stilul de viaţă atipic traiului de pe coasta de est îl pune pe proaspătul profesor în diverse încurcături, iar despre relaţia sa intimă cu una dintre studentele sale nici n-am să menţionez pentru că o veţi remarca încă din primele secvenţe ale filmului.
Total nepregătit, aş cuteza să spun chiar paralel cu orice tentativă de predare, Keith îşi jigneşte colegii de catedră, le dă liber studenţilor săi şi rememorează cu tristeţe la vremurile în care era apreciat pentru talentul său. Punct şi de la capăt prezintă numeroase lecţii de viaţă ce au la bază modalitatea prin care alegem să ne facem treaba cât timp trăim. Naivitatea şi plăcerea tinerilor studenţi îl pun în încurcătură pe Keith, un veteran al vieţii Hollywood-iene care pare să redescopere bucuria de a fi tânăr şi pasiunea faţă de ceea ce-ţi place. Modul în care studenţii săi evoluează îl face să conştientizeze esenţa vieţii pe care o duce, însă pentru a o putea lua de la capăt este nevoie să pună mai întâi punct.
The Rewrite este filmul la care profesorul trebuie să meargă împreună cu studenţii săi şi să înveţe împreună despre cum se mănâncă treaba asta cu educaţia în şcoli. E un film cu o morală bună, educaţional, aş spune chiar motivaţional. Marisa Tomei dă naştere unui personaj de un optimism desăvârşit şi, pusă alături de Hugh Grant pare să evidenţieze şi mai mult latura frumoasă a vieţii: ne arată că tot ce trebuie să facem pentru a avea parte de o zi senină e să aşteptăm să treacă cele ploioase.
Dincolo de această latură emoţională nu trebuie să uităm de faptul că filmul lui Marc Lawrence este o comedie iar replicile ce ies din gura lui Hugh Grant ne fac măcar să zâmbim pe parcursul celor 100 de minute de film. Adus în România de Ro Image, filmul Punct şi de la capăt are premiera pe marile ecrane vineri, 21 noiembrie; eu l-am văzut aseară prin amabilitatea celor de la Cinema City Sun Plaza cărora le mulţumesc că mi-au dat ocazia să vi-l recomand astăzi.
0 Comentarii