Malaezu.ro

Am stat de vorbă cu Alexandru Papadopol despre serialul Bani Negri și situația cinematografiei în pandemie

Scris și regizat de Daniel Sandu, Bani negri (pentru zile albe) / Tuff Money este cea mai recentă producție HBO Europe realizată în România. Serialul are ca temă centrală moralitatea într-o comunitate mică, de provincie, acolo unde fiecare cetățean, indiferent de statutul social, este dispus să încalce barierele morale și chiar legale pentru propriile interese.

În mijlocul acțiunii se află Doru (Alexandru Papadopol) și Ionel (Cristian Bota), doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar cum c-ar urma să comită un jaf. Fără voia lor, cei doi ajung implicați în organizarea jafului, constrânși de cei din jur și presați tocmai de instituțiile care ar fi trebuit să îi ajute.

Serialul îți oferă un context parcă scos din operele lui Caragiale, în care situațiile comice se îmbină cu cele dramatice până în punctul în care nu mai știi dacă ar trebui să te amuze sau să empatizezi cu situația personajelor. Am avut ocazia să văd cele șase episoade recent și-ți pot spune că m-au impresionat mai mult decât mă așteptam, ocazie cu care-ți recomand și ție să le acorzi o șansă.

Am profitat de moment și am povestit cu Alexandru Papadopol mai multe atât despre rolul său în serial, cât și despre alte proiecte la care mai lucrează și, desigur, situația cinematografiei pe timp de pandemie.

–––

 

Povestea serialului Bani negri este construită în jurul unei întâmplări pe cât de greu de crezut inițial, pe atât de greu de evitat odată pusă în mișcare. Te-ai întrebat ce ai face diferit tu, Alexandru Papadopol, aflat în situația lui Doru?

Mi se pare foarte justă caracterizarea poveștii în accepțiunea ta. Se pare că lucrurile au dinamica lor și nimic din ceea ce părea stabil nu mai poate fi recunoscut. E greu de spus ce aș fi făcut eu. 🙂 Presupun că aș fi urmat același traseu de om corect și inocent pe care l-a urmat și Doru. Aș fi mers la poliție, la cel ce urmează a fi jefuit, apoi aș fi mers la presă… Problema este că marele Kafka este prezent în toată splendoarea lui în mijlocul acestei povești absurde, plină de umor și emoție.

 

Crezi că există vreo morală în spatele acestei povești?

Nu cred că acest serial poate fi privit ca un manifest social explicit. O morală există cu siguranță, dar ea apare mai mult că efect, nicidecum nu se arată în urma unui mesaj explicit.

 

A existat vreun caz real care a servit ca sursă de inspirație pentru povestea serialului sau pentru personajul lui Doru?

Asta nu știu. Eu am fost norocosul care a primit scenariul în varianta finală și m-am bucurat să citesc povestea, m-am amuzat și m-am simțit fericit și norocos că am fost ales să joc acest rol.

 

Poate fi comparat serialul cu o altă producție în care ai fost protagonist: Două Lozuri? Crezi că genul acesta de personaje, precum Doru sau Pompiliu, pot fi considerate o oglindă a societății românești?

Eu cred că nu prea se pot compara cele două producții, decât poate prin empatia pe care o naște în rândul spectatorilor inocența personajelor principale, cele cărora li se întâmplă tot felul de pățanii nedorite. În ceea ce mă privește, pot spune că personajele sunt fundamental diferite. În primul rând, Doru era un om cu credințe normale, cu o familie normală și cu o viziune clară asupra propriei vieți, în timp ce Pompiliu era conspiraționist, dacopat și anti-globalist.

Iar în ceea ce privește societatea românească din ziua de azi, cred că, sincer, nu există un individ reprezentativ. Totul este polarizat și orice reper este distrus și reconstruit. Tabloul este mult prea colorat pentru a mai putea extrage ceva emblematic.

 

Bani negri este prima producție HBO în care ești implicat. Îmi poți povesti cum ai obținut rolul și cum te-ai alăturat echipei HBO?

Castingul a fost unul „dur”, plin de așteptări și neliniști. Am vrut acest rol și am vrut să lucrez cu regizorul Daniel Sandu. Încă de la probe, am intuit anvergura poveștii, fragilitatea și seriozitatea lui Doru și faptul că, dacă sunt ales, pot face un rol bun. Cred că am fost foarte norocos. Tot ce a fost bun a venit exact când a trebuit.

 

Știu că te ocupi, împreună cu Dragoș Bucur și Dorian Boguță, și de proiectul Actorie de Film. Cum merg lucrurile în perioada aceasta în care foarte multe businessuri, inclusiv industria cinematografică și de teatru au fost masiv afectate de pandemia COVID-19?

Nu grozav. Actoria de film, din păcate, nu se poate face online. Exercițiul „la fața locului” este esențial. Dar sperăm să începem împreună cu Paul Negoescu filmările pentru partea a doua a celor „Două Lozuri” la un moment dat în viitorul nu foarte îndepărtat. Deocamdată, însă, totul este stopat din cauza pandemiei.

 

Cum vezi schimbările iminente pe care cinematografia le suferă și le va suferi ca urmare a pandemiei? Crezi că ne vom reorienta către mediul online și serviciile de streaming?

Nu știu cum va arăta peisajul. Sper să nu se ajungă până acolo încât să nu mai funcționeze cinematografele. Eu personal am văzut multe (foarte multe) filme și seriale pe laptop sau pe televizor, dar atmosfera de cinema transmite altă energie.

Pe de altă parte, cinematograful nu oferă popularitate unor producții care ar merita mai multă atenție și care și-au găsit susținători și privitori pe platformele online. Țin minte și acum că „Marfa și banii” , din lipsă de promovare, a avut foarte puțini spectatori în sălile de cinema, dar a devenit un film-simbol și pentru marele public, nu numai pentru breaslă, datorită internetului și popularizării prin intermediul altor căi decât cele clasice.

 

Ce crezi că îi lipsește industriei de film din România pentru a trece la un nou nivel și a atrage un public și mai numeros în fața micului sau marelui ecran?

Cred că avem tot ce ne trebuie. Nu avem, însă, legi care să protejeze industria de film din România. De asemenea, lucrurile sunt foarte amestecate. Iar îmi aduc aminte cum, acum mulți ani, am fost la mall și m-am uitat la panou, unde am văzut un mare film de acțiune de Oscar și sub el afișul unui film românesc. E clar că respectivul film autohton (care, întâmplător, era și foarte bun) nu a avut nicio șansă. Toată lumea voia să se distreze sâmbătă seară, nu să vadă ceva ce ar fi fost mai greu de digerat. Evident, cinematograful l-a scos pentru că nu aducea profit.

Deci… cred că ar trebui să existe subvenții consistente pentru protejarea producției autohtone și, bineînțeles, cinematografe în care să ruleze filme care nu au potențial de entertaining, dar care pot fi valoroase artistic. În rest, avem un procent semnificativ de regizori talentați, de actori buni și de producători respectabili. Nu mai vorbesc de echipele de filmare, unde, în rândul celor de la tehnic, găsești oameni deosebit de profesioniști și serioși.

Serialul Bani negri (pentru zile albe) / Tuff Money va debuta la HBO și pe HBO GO pe 22 noiembrie.

Tagged in:, ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.