Malaezu.ro

Am văzut Jack Ryan, primul serial bazat pe celebrul personaj al lui Tom Clancy

Dacă ești familiarizat deja cu personajul lui Jack Ryan s-ar putea ca prima parte a articolului ăsta să nu fie pentru tine și să te intereseze mai mult ce-a ieșit din serialul produs de Amazon Prime. Cu toate astea eu o să-mi fac datoria și am să explic pe scurt cine e el și ce background are.

Jack Ryan a fost creat de Tom Clancy în ’84, atunci când a debutat în romanul Vânătoarea lui Octombrie Roșu, de care probabil c-ai mai auzit. A fost inițial pușcaș marin, apoi profesor de istorie, apoi analist în cadrul CIA. Practic vorbim de o lume bazată pe conflicte militare, spionaj, intrigi politice, terorism și așa mai departe. Sunt o mulțime de romane despre activitatea sa, ba chiar are și un univers ce-i poartă numele, Ryanverse, deci dacă te pasionează subiectul poți căuta mai multe.

Jack Ryan are inclusiv cinci filme în care a fost portretizat, pe rând, de Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck și Chris Pine, iar începând cu august 2018 are și un serial produs de Amazon Prime, unde rolul principal e jucat de John Krasinski. Amatorii de gaming s-ar putea să-l știe din mediul ăsta, pentru că Jack Ryan a avut parte de-a lungul timpului de o mulțime de jocuri video.

Revenind la serialul celor de la Amazon, primul sezon are opt episoade ce pot fi urmărite în regim de binge-watching, iar al doilea sezon a fost deja confirmat cu vreo patru luni înainte să debuteze personajul pe micul ecran. Spre deosebire de filme, serialul nu are la bază niciun roman scris de Clancy (sau de cei care au continuat povestea lui Ryan după moartea autorului, în 2013) și nici nu se leagă în vreun fel cu orice altă producție anterioară. Practic vorbim de un concept cu totul nou, fictiv, care poate fi dezvoltat fără probleme pe viitor. Rămâne ca producătorii să decidă dacă sezoanele ce vor urma vor prelua din operele scrise deja sau vor produce tot conținut nou.

Plotul seriei are la bază relațiile tensionate (sau inexistente) dintre americani și culturile islamiste din orient și se axează foarte mult pe terorism și pe pagubele pe care extremiștii religioși le aduc Europei, dar și Statelor Unite. E super bine filmat, atât în ceea ce privește cadrele oferite (sunt niște panorame din Siria sau Paris excelente), cât și raportat la dinamismul acțiunii. Ritmul e unul alert, indiferent că vorbim de secvențe de urmăriri clasice producțiilor de genul sau dialoguri și negocieri purtate din spatele unui birou.

Însă ceea ce m-a fascinat pe mine cel mai tare la seria asta e modul în care integrează motivația și ideea de modus operandi aflate la baza acțiunilor teroriste ale islamiștilor radicali. Altfel spus reușești ca în același timp să te indignezi și sochezi în fața actelor de care sunt capabili oamenii ăia, fie ei și reprezentanți ai unor personaje fictive, dar și să le înțelegi valorile și să empatizezi cu credința lor.

Tom Clancy’s Jack Ryan e unul dintre serialele cu care Amazon Prime vrea să recupereze serios teren față de competitorii de la Netflix și HBO. Alături de el pe lista asta se mai află Man in the High Castle, care vine cu sezonul trei pe 5 octombrie, American Gods și mult-discutatul serial  bazat pe universul Lord of the Rings, aflat momentan în lucru.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.