The Man in the High Castle este serialul produs de Amazon Prime la baza căruia se află cartea cu același nume publicată în 1962 de Philip K. Dick. Tot în ’62 au loc și evenimentele povestite de autor, într-o realitate alternativă în care Puterile Axei câștigă Cel de-al Doilea Război Mondial, iar Statele Unite sunt împărțite între Marele Reich Nazist și Imperiul Japonez.
Primul sezon a debutat în ianuarie 2015, acum aproape patru ani, urmat de un al doilea în decembrie 2016; se poate vedea distanța mare între sezoane, iar în contextul în care cel de-al treilea va avea premiera pe 5 octombrie 2018 e de înțeles faptul că mulți dintre fanii seriei au uitat situația personajelor și punctul în care s-a ajuns cu povestea.
Contextul
Începem cu începutul. Personajele principale ale serialului sunt Juliana Crain, Frank Frink, Joe Blake, John Smith, Nobusuke Tagomi și Takeshi Kido; probabil că pe măsură ce le citești numele îți aduci aminte de ele, însă voi detalia situația lor ulterior. Până atunci uite câteva informații care setează plotul: în realitatea asta controlată de nemți și japonezi Hitler trăiește, doar că e super bolnav, iar naziștii așteaptă ca omul să moară pentru a putea declara război japonezilor și a conduce lumea singuri. La finalul sezonului secund Hitler moare, dar mai avem până atunci.
Între timp japonezii știu că pacea dintre ei și Reich e una fragilă, plus că mai există și o Rezistență care se opune regimului; iar în tot contextul ăsta există Omul din Castelul Înalt, un personaj care colecționează filme despre realitatea în care Statele Unite câștigă World War II și le trimite membrilor Rezistenței ca să-i motiveze să lupte. Atât Hitler, cât și Tagomi, Ministrul Comerțului în cadrul Statelor Pacifice ale Japoniei, vor filmele alea pentru ei ca să împiedice o eventuală rebeliune din partea oricărei facțiuni.
Pe lângă toate astea mai există și o Zonă Neutră, undeva între Reich și Imperiu, un loc lipsit de lege unde majoritatea oamenilor se gândesc să se ascundă; asta până realizează că au picat din lac în puț.
Personajele
Mai departe. Juliana Crain e o americancă din San Francisco, teritoriu controlat de japonezi. Povestea ei începe atunci când primește din partea surorii sale unul dintre filmele Omului din Castelul Înalt; odată cu uciderea ei de către japonezi Juliana decide să caute răspunsuri. Tot în San Francisco locuiește și partenerul ei de viață, Frank Frink, un american cu origini evreiești; origini ce o să-i provoace destul de multe probleme într-un serial în care naziștii sunt la putere.
Apoi mai e Joe Blake, original spion al Reichului la New York, care ulterior o să schimbe taberele de câteva ori, de nu știm nici până în prezent care îi e loialitatea. Dar inițial se află sub comanda lui John Smith, un comandant care a luptat de partea americanilor în Război, însă apoi s-a dat cu tabăra câștigătoare și încearcă să elimine Rezistența. Pe Tagomi l-am menționat mai sus, iar alături de el mai e Inspectorul Kido, șeful poliției japoneze denumită Kempeitai.
Primul sezon
Povestea primului sezon îi urmărește atât pe Juliana, cât și pe Joe Blake încercând să ducă niște casete cu filme Omului din Castelul Înalt; fiecare are motivele lui, unul e mânat de moartea unei rude apropiate, altul e un spion într-o misiune sub acoperire.
În paralel sunt prezentate eforturile comandantului John Smith de a înlătura Rezistența, precum și eforturile sale de a-și proteja familia într-o lume care îi pedepsește pe cei „imperfecți”. Chestia asta o să se dovedească o adevărată provocare din momentul în care află că fiul său are o boală incurabilă și trebuie eliminat.
Între timp Imperiul Japonez se folosește de Frank, prietenul Julianei, pentru a afla unde a plecat ea și ce urmărește. Ți-am zis c-o să aibă probleme pentru că e evreu, în special în momentul în care japonezii îi gazează familia ca urmare a lipsei sale de cooperare. Începând cu momentul ăsta Frank duce o luptă pentru răzbunare, iar forțele de ordine Kempeitai devin inamicii lui principali.
Lucrurile devin și mai interesante atunci când Juliana și Joe, care vor să găsească ultimul film în San Francisco, se intersectează la rândul lor cu poliția japoneză care urmărea membrii Rezistenței. Filmul ăsta nu mai prezintă un trecut alternativ, ci un posibil viitor în care Joe îl ucide pe Frank. Juliana află că Joe e de fapt spion nazist, însă în loc să-l dea pe mâna Rezistenței îl lasă să fugă cu filmul.
John Smith află la rându-i că la Berlin se pregătește înlăturarea lui Hitler, dar în loc să se alăture complotului decide să-l predea pe unul dintre oamenii responsabili Fuhrerului. De cealaltă parte a baricadei lucrurile capătă o turnură ceva mai SF în momentul în care Ministrul Tagomi reușește să călătorească într-o realitate alternativă prin intermediul meditației și se trezește pe teritoriul unei Americi capitaliste.
Al doilea sezon
Sezonul secund o găsește pe Juliana alături de Omul din Castelul Înalt, care își face în sfârșit cunoscută prezența doar pentru a-l vedea cum dă foc aproape tuturor filmelor, cu excepția câtorva. După întâlnirea cu Omul din Castelul Înalt Juliana ajunge în New York, acolo unde își intersectează drumul cu cel al lui John Smith și al soției sale și află despre condiția băiatului lor. Tot atunci îl întâlnește și pe George Dixon, tatăl biologic al surorii sale și membru al Rezistenței; el îi cere să fie spionul lor în interiorul familiei Smith, doar că în cele din urmă Juliana îl omoară pentru că avea de gând să expună secretul copilului lui John Smith doar pentru ca acesta să fie ucis.
Relațiile dintre Imperiul Japonez și Reich sunt din ce în ce mai tensionate, dând naștere unui Război Rece; fix cum a fost cel purtat de americani cu rușii. Tagomi își continuă meditațiile pentru a afla mai multe despre locurile în care mintea sa călătorește. În felul ăsta află că într-o altă lume familia sa trăiește, iar fiul său este căsătorit cu Juliana, cu care are și un copil. Partea interesantă e că din realitatea asta în care Statele Unite și Rusia testează armament nuclear Tagomi își dă seama de direcția nasoală în care se îndreaptă realitatea lui.
Îți mai aduci aminte de Reinhard Heydrich, cel pe care John Smith l-a prins sezonul trecut când plănuia o lovitură de stat? În sezonul doi îl torturează pentru a afla cine a fost de fapt în spatele complotului și află că numele său e Martin Heusmann, nimeni altul decât tatăl lui Joe Blake. Wow. La Berlin Joe și tatăl său, pe care abia ce l-a cunoscut, discută despre viitorul Reichului și rolul fiecăruia în toată povestea asta. Ceva clasic în care părintele încearcă să-și atragă fiul de partea sa.
Așa cum ziceam pe la începutul articolului, Hitler moare și Heusmann devine noul Cancelar al Reichului; problema e că, deși Hitler a murit pe caz de boală, oamenii nu trebuie să afle că aveau un conducător bolnav, așa că nemții dau vina pe japonezi că l-ar fi otrăvit.
Nu în ultimul rând Frank și membrii Rezistenței din San Francisco plănuiesc să arunce în aer sediul poliției japoneze. Long story short reușesc, majoritatea membrilor Kempeitai mor, iar Kido devine noul șef al celor rămași. Tagomi îi arată lui Kido un film în care naziștii folosec o bombă nucleară, Kido îi arată filmul lui John Smith, care la rândul lui se duce la Berlin cu dovezi care atestă faptul că Heusmann a complotat la înlăturarea lui Hitler.
Ăsta e arestat, Smith devine noul Fuhrer, iar fi-su bolnav se predă autorităților știind că va fi ucis. Tagomi primește de la Rezistență colecția de filme păstrate de Omul din Castelul Înalt, iar Juliana se reunește cu Trudy, sora pe care o crezuse moartă, pregătindu-ne astfel pentru sezonul trei. Un sezon trei în care aflăm că versiunile personajelor din fiecare realitate pot călători dintr-una într-alta. Și un sezon care face ca lupta dintre Rezistență și cele două facțiuni ce controlează lumea să capete noi dimensiuni.
2 Comments
gelu
5 februarie 2019 - 11:02 pmsezonul 3 l au stricat cu poponareala …pacat. fara legatura cu cartea dena
smith
17 octombrie 2024 - 4:03 amsezonul 4 l au stricat cu porcaria blm