Malaezu.ro

Am văzut The Predator, cel mai nou film al francizei cu extratereștri

În cazul în care te întrebi în ce an suntem și de ce citești despre Predator tocmai acum să știi că poți sta liniștit: am depășit de mult anii ’90, iar Schwarzenegger a trecut de 70 de ani, a fost guvernator în California vreo opt ani și a jucat în vreo patru filme Terminator.

Dar ca orice franciză cu originile în a doua jumătate a secolului 20 care se respectă și seria Predator și-a dat un restart în 2018. Asta după ce fratele Alien a luat deja avans de două filme, cu Prometheus și Covenant. Dacă nu-ți mai aduci aminte nimic despre Predator cu excepția faptului că-i un monstru care devine lejer invizibil și vânează oameni în pădurile de pe continentul american, nu-ți face griji, îți explic eu tot ce ai nevoie să știi pentru a putea vedea filmul ăsta nou.

Primul Predator a debutat în ’87 și e fix ăla pe care-l știe toată lumea, cel cu Arnold; a mai urmat o continuare super proastă trei ani mai târziu, cu extraterestrul venit să vâneze în mijlocul orașului, dar nimeni nu-și aduce aminte altceva despre ce s-a întâmplat acolo. Și cam atât trebuie tu să știi momentan. În fine, în 2004 a avut loc și un crossover Alien vs. Predator, urmat de un sequel la crossover, Aliens vs. Predator, în care doar prima specie a fost trecută la plural, nu și a doua, iar în cele din urmă în 2010 s-au înmulțit și ei, că a apărut Predators.

Dar toate astea sunt irelevante pentru că The Predator din 2018 (Predatorul, gen, articulat) se întâmplă după primele două, deci ignoră ultima frază a paragrafului anterior.

Plotul pe scurt ne arată un Predator care se prăbușește pe Pământ în încercarea de a scăpa de alt Predator care-l vânează; ăsta din urmă e mai șmecher, că a preluat din ADN-ul și din caracteristicile de supraviețuire ale altor specii pe care le-a cucerit, iar acum vine pe Terra să vadă ce poate fura de la noi. Motiv pentru care a aterizat în Statele Unite, că în România n-a mai rămas nimic de furat.

De-aici știi ce se întâmplă, americanii fac echipă pentru a-l doborî, forțele guvernamentale vor să-l studieze și exploateze și eventual să-l transforme în armă împotriva rușilor, ai văzut povestea asta de sute de ori, îți garantez. Protagonistul e Boyd Holbrook, știi tu, detectivul Steve Murphy din Narcos; iar lângă el e Olivia Munn, știi tu, tipa aia de la care a pornit scandalul cu actorul acuzat de hărțuire sexuală a cărui scenă din film a fost scoasă ulterior.

The Predator e un film ok cât timp nu e luat în serios. Nu ai voie să-l iei în serios. Nu ai voie să-l compari cu primul film, ăla mi-a dat traume în copilărie, monstrul de sub patul meu se chema Predator. Ăsta nou e făcut după rețeta modernă a Hollywoodului în care se face caterincă de orice, cu un umor mai mult sau mai puțin reușit. În cazul de față unele glume sunt bune, altele sunt proaste rău.

Am observat o chestie, totuși: ultimele 15 minute, care par oricum a fi regizate de Michael Bay, în care se renunță la caterincă pentru o abordare mai serioasă, distrug finalul filmului. E meh. E aceeași poveste clișeică dintotdeauna, iar eu trag concluzia că publicul de cinema vrea entertainment mai mult decât vrea să vadă un film bun. Ceea ce e ok, că poate ăsta e curentul actual.

A, apropo, 3D-ul e degeaba. Nu că degeaba, nu există. Singura secvență 3D e la început, când se difuzează logourile studiourilor. Data viitoare când alegi să vezi un film în funcție de încasările de la box office sau când mai vezi vreun top cu nu știu ce film din 2018 care a depășit un clasic din anii ’70 adu-ți aminte că acum plătești niște ochelari 3D inutili, prețul biletelor s-a dublat și uite așa avem numai clasamente irelevante.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

  1. marius

    15 septembrie 2018 - 10:33 pm
    Răspunde

    mie mi-a placut de nota 6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.