Malaezu.ro

Am văzut partea a treia din La Casa de Papel (Fabrica de Bani)

Indiferent că-l știi după numele original, La Casa de Papel, după cel oferit de către americani, Money Heist sau după traducerea românească, Fabrica de Bani, n-ai cum să nu fi auzit măcar o dată și măcar în treacăt despre serialul ăsta. E cel mai urmărit serial de pe Netflix produs în afara Statelor Unite și unul dintre cele mai discutate în mediul online.

După succesul absolut și necontestat al primelor două părți (produse de televiziunea spaniolă Antena 3 având în minte un final bine determinat) Netflix l-a cumpărat pentru a-i face o continuare. Și ca în cazul oricărei mari reușite n-ai cum să nu te întrebi dacă va reuși continuarea sa să se ridice la standardele deja setate de primele părți, moment în care majoritatea filmelor și serialelor o cam dau de gard.

 

Partea a treia din La Casa de Papel apare pe Netflix vineri, pe 19 iulie, însă iată ce-ar trebui să știi (fără spoilere) înainte de a te apuca de un binging cinstit. 

De fapt e cu spoilere, dar pentru primele două părți; într-un mod evident, aș zice. După cum știi deja jaful pus la cale de Profesor și de echipa sa asupra Monetăriei Spaniei a fost un succes presărat cu câteva victime. Dar cei care-au supraviețuit au reușit să scape și să se retragă undeva departe de continentul european, adoptând un stil de viață boem și lipsit de griji.

Ăsta era finalul pe care ni-l doream cu toții și pe care ni l-au oferit, în primă instanță, producătorii seriei. Odată cu partea a treia, însă, ne regăsim în postura de a urmări o cursă de anduranță între autorități și fugari, asistând la o serie de evenimente pe care ambele părți ajung să le trateze cu neglijență și disperare.

Noul sezon al serialului spaniol dă o nouă formă primelor două părți: practic vedem un nou jaf pus la cale de Profesor, alături de Tokyo și restul găștii de hoți. Scopul, însă, este unul diferit, miza nu mai sunt banii propriu-ziși, ci eliberarea unuia de-ai lor: Rio.

Devine, astfel, o poveste pe care ai mai văzut-o deja și care n-are cum să te surprindă prin situațiile limită și neprevăzutul oferit de primele două părți. Acțiunea e ciclică, diferă doar locația, motivația și componența echipei de hoți.

O vei putea vedea pe deja fosta polițistă Raquel lucrând alături de Profesor și vei putea vedea cum rolul emblematic de care s-a bucurat Berlin în jaful inițial este acum alocat unui personaj nou, numit Palermo. Care, ca fapt divers, n-are cum să se ridice vreodată la nivelul impactului oferit de Pedro Alonso. Alte personaje noi cu care te vei intersecta sezonul ăsta sunt Bogota și Marsilia.

Te vei întreba constant, la fel ca Denver, „de ce?”; de ce este nevoie ca oamenii ăia lipsiți de griji s-o ia de la capăt. Există răspunsuri la aceste întrebări, însă în final rămâne la latitudinea ta dacă le vei considera sau nu satisfăcătoare.

La Casa de Papel 3 e un serial bun care are marele dezavantaj de-a fi avut deja două părți înainte. Merită un binging onest și te va ține prins în canapea pentru un weekend, însă nu-ți poate oferi senzațiile și pielea de găină din primele sezoane. Revederea cu atâtea personaje conturate impecabil este una plăcută, însă producătorii seriei nu reușesc să-ți scoată din cap un gând care te-a măcinat de altfel și în cazul sezoanelor finale ale unor seriale cu nume mult mai mare, precum House of Cards sau Game of Thrones: era el cu adevărat necesar?

Tagged in:
Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

1 Comentariu

  1. eu

    16 iunie 2020 - 6:54 pm
    Răspunde

    Nu m.ai convins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.