Malaezu.ro

Legenda lui Moby Dick: realitate versus ficțiune

În 1851 scriitorul american Herman Melville publica povestea căpitanului Ahab, un bărbat obsedat de uciderea legendarei balene albe, Moby Dick. Povestitorul romanului este un membru al echipajului navei Pequod, Ishmael, care descrie experiența sa alături de Ahab și dorința arzătoare a acestuia de a omorî balena ce-l rănise în trecut.

Un veac și jumătate mai târziu Nathaniel Philbrick încearcă să construiască povestea din spatele romanului lui Melville și să-și imagineze traiectoria autorului până în punctul în care avea să-l publice. Romanul In the Heart of the Sea este publicat în anul 2000 și spune povestea corăbiei Essex și a echipajului de pe aceasta, în încercarea sa de a supraviețui confruntării cu o balenă albă uriașă.

Un scriitor neînsemnat, Herman Melville (Ben Whishaw) este dispus să-și dea ultimii bani în schimbul poveștii care să-i aducă faima mult dorită. Consumat de o veche întâmplare marinărească, acesta apelează la ultimul supraviețuitor al corăbiei Essex pentru a-i descrie nenorocirile pe care le-a îndurat de-a lungul expediției. Mistuit de tragedia în care a fost implicat, bătrânul Thomas Nickerson (Brendan Gleeson) este reticent cu privire la trecutul său, însă de îndată ce-și începe povestea, urmează una dintre cele mai frumoase aventuri dezvăluite vreodată.

Tânărul Nickerson se alătură căpitanului George Pollard (Benjamin Walker) și secundului său, Owen Chase (Chris Hemsworth) în misiunea lor de a aduce înapoi în orașul Nantucket butoaie pline cu untură de balenă. La scurt timp de la startul călătoriei, corabia Essex face cunoștință cu ceea ce ulterior avea să fie cunoscută drept Moby Dick. Monstrul atacă nava și pune în pericol viețile tuturor membrilor echipajului. Pollard și Chase sunt nevoiți să supraviețuiască atât confruntării cu balena, cât și perioadei ce urmează, naufragiul și deriva pe mare punându-și amprenta asupra tuturor celor prezenți pe acel vapor blestemat.

Povestea navei Essex este o poveste reală. Tragediile suferite de cei prezenți la bord în acel fatidic an 1820 sunt realități de la care Melville avea să plece ulterior, încercând să construiască povestea fictivă a lui Moby Dick.

Legat de film, mi-au plăcut mult imaginile și efectele vizuale. Îmi amintesc cum, în urmă cu câțiva ani eram pe un vas, undeva pe Marea Egee și începuse să bată puțin mai tare vântul. Și mă gândeam cum ar fi să înceapă o furtună, cum aș reacționa, cât ar rezista vaporul. Efectele 3D din filmul În inima mării m-au impresionat, chiar dacă mi s-au părut destul de violente. Sunt momente în care pare că te îneci cu adevărat, iar balena aceea mai are puțin și te plesnește violent cu coada.

Cum se întâmplă de obicei în cazul unor situații asemănătoare, cartea lui Melville e o capodoperă, filmul lui Ron Howard este de asemenea o reușită, însă povestea din spatele lor pare cu mult, mult mai bună. Căci, așa cum spune și autorul atunci când este întrebat care este cea mai mare temere a sa: „Mi-e teamă că, dacă aș scrie cartea asta, n-aș putea să povestesc evenimentele petrecute atunci la adevărata lor valoare.

Filmul In the Heart of the Sea intră în cinematografe de vineri, 4 decembrie, distribuit în România de Freeman Entertainment.

Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.