Câteva date istorice și totodată statistice arată că primul film X-Men a apărut în anul 2000. Ăla a fost momentul în care Hugh Jackman a pus prima oară stăpânire pe ghearele lui Wolverine. Eu aveam 5 (CINCI!) ani. De atunci au trecut 17 ani, 10 filme, două generații de mutanți și una dintre cele mai confuze axe temporale din cinematografie.
Dacă la început a fost simplu, că aveai o trilogie a filmelor cu mutanți, apoi a urmat un fel de poveste originară a lui Logan cu acțiunea petrecută înainte de acelea, apoi o altă trilogie cu începuturile X-Men în care ăștia toți erau tineri, iar între toate astea Wolverine a mai apărut într-un film solo care pare a se întâmpla la final de tot; cel puțin până la momentul producției Logan.
Ca să clarificăm treaba asta pentru totdeauna, mai jos ți-am lăsat ordinea cronologică a tuturor filmelor cu mutanți, cu anii în care se întâmplă fiecare; plus Deadpool, care face parte din același Univers:
X-Men: First Class (1962), X-Men: Days of Future Past (o parte în 1973), X-Men Origins: Wolverine (1981), X-Men: Apocalypse (1983), X-Men (2000), X2 (2003), X-Men: The Last Stand (2006), The Wolverine (2013), Deadpool (2016), X-Men: Days of Future Past (o altă parte în 2023), Logan (2029).
Dacă vrei, pot complica povestea și mai tare pentru că de fapt toate filmele astea se întâmplă de-a lungul a două axe temporale diferite, pentru că Wolverine călătorește în trecut în Days of Future Past și cam modifică viitorul. Practic unele filme (gen trilogia inițială, aia în care moare Jean Grey la final) au loc într-un timezone, iar alte filme (din care face parte și cel mai recent, Logan) în altul.
Așadar uită tot ce știi din trilogia originală X-Men (cea de la începutul anilor 2004) pentru că evenimentele nu sunt relevante și dacă vrei să vezi Logan. După ce s-a întors el în timp și a salvat lumea s-au schimbat niște chestii, Jean nu a mai devenit Dark Phoenix și n-a mai murit în evenimentele din The Last Stand, iar Wolverine n-a mai avut motiv să se învinovățească de ceva.
Deci toate lucrurile au evoluat perfect normal, cu excepția faptului că până la urmă tot s-a găsit o modalitate de a se eradica gena mutantă, iar acum Logan și Charles Xavier sunt printre ultimii rămași. N-o să-ți spun prea multe despre povestea filmului în sine, însă trebuie să știi că se axează pe relația paternă dintre cei doi care au fost practic tot timpul, indiferent că vorbim de benzi desenate, filme sau desene animate, esența echipei X-Men.
De asemenea dacă ai văzut trailerul probabil că știi secvența aia celebră în care Logan răsfoiește o revistă de benzi desenate cu el și restul colegilor săi mutanți. Ăsta e doar un artificiu al celor care au gândit povestea și care au vrut să treacă ușor de povara celui de-al patrulea zid (cam cum a încercat și Deadpool în filmul său, doar că acolo a funcționat mai bine). Adică cineva a scris niște benzi desenate despre aventurile mutanților, Wolverine le vede și realizează că nu s-a întâmplat chiar așa.
Oricum eu cred că filmul ăsta e o concluzie frumoasă și bine-meritată pentru o franciză destul de chinuită. Și nu-i vorba neapărat că n-au prins filmele sau că unele au fost într-adevăr incredibil de proaste; nici măcar de faptul c-a fost mereu în umbra fraților mai mari din MCU. E vorba că ăsta e, după părerea mea, cel mai bun film cu Logan; și-ți garantez că și tu o să-l trăiești la fel: ca pe un mult așteptat final.
0 Comentarii