Malaezu.ro

Am văzut Mary, Queen of Scots

Eu sunt fascinat de monarhia britanică, mai cu seamă de perioada în care ea chiar funcționa în mod real, dar și de parcursul ei în timp. Nu sunt monarhist în adevăratul sens al cuvântului, dar mi-a plăcut tot timpul ce-au făcut britanicii cu istoria lor.

Pe lângă faptul că mi-a plăcut ce-au făcut cu istoria lor îmi mai place și de Margot Robbie, care cred că-ți poate juca orice rol de la Barbie (click pe cuvântul Barbie pentru a afla că Margot Robbie chiar o să joace rolul păpușii), până la Regina Elisabeta I. Și, pe lângă faptul că-mi place și istoria britanică, dar și de Margot Robbie, mi se pare că și Saoirse Ronan e o actriță super mișto. Dar astea sunt doar introduceri cu care vreau să-mi justific încântarea pe care o aveam în momentul în care am ales să văd Mary, Queen of Scots. Film care de altfel nu e rău, e doar diferit de ceea ce mă așteptam eu să fie.

Nu știu dacă ai văzut Reign. Reign e o telenovelă de vreo 4 sezoane, e disponibilă pe Netflix, despre viața lui Mary începând cu relația dintre ea și François la Curtea Regală Franceză și până în momentul în care moare. Spoiler, Mary moare în 1587, să știi că nu mai trăiește. Eh, dacă ai văzut Reign să știi că povestea filmului ăsta începe undeva prin ultimul sezon al serialului, atunci când Mary deja nu mai e o copilă naivă, ci o femeie super puternică și se întoarce în Scoția pentru a domni. Ea e o amenințare pentru verișoara Elizabeth care conduce Anglia, că Mary ar putea să-i ia locul dacă vrea. Și, mă rog, e și chestia că amândouă sunt femei, niciuna nu are o familie, una e catolică și alta e protestantă. Adică sunt mulți factori care fac ca perioada aia de timp să fie una instabilă.

Păcatul capital al lui Mary, Queen of Scots (capital, Mary, see what i did here?) e că încearcă să spună o poveste mult prea complexă în doar două ore. Asta face ca multe evenimente importante să fie tratate pe fugă, iar personajele și relația dintre ele să nu fie conturate chiar așa cum ar trebui. Filmul o pune pe Mary în postura unei regine fără regat și fără supuși, dar nu reușește să explice exact cum ajung rivalii ei să-i ia toată puterea. Te-ai aștepta că o regină în secolul XVI să aibă ceva mai multă autoritate. Asta în timp ce capitolul acuratețe istorică e și el neglijat în favoarea unor cadre care să ia ochii publicului.

Vestea bună, în schimb, e că filmul reușește să redea o atmosferă super mișto și să te bage puțin în lumea pe care o conturează pornind de la secvențele panoramice cu dealurile scoțiene și până la costumele și machiajele deja nominalizate la Oscar. Saoirse Ronan ține filmul pe linia de plutire printr-o prestație super bună; nici Margot Robbie nu se lasă mai prejos, dar în duelul distant al celor două regine aceasta din urmă are dezavantajul unui rol secundar.

În cele din urmă cred că dacă ești deja familiarizat cu povestea din spate Mary, Queen of Scots nu are cum să fie un film slab, ci doar o reinterpretare a unui subiect prezentat de multe ori, în multe forme diferite. Chiar dacă nu e ceea ce mă așteptam să fie a reușit să mă țină atent până la final, așa că ți-l recomand cu mențiunea că ar trebui să stai puțin pe Wikipedia înainte, altfel vei pierde din valoarea anumitor momente.

Tagged in:
Despre 
Blogger aici, social media editor la Kooperativa 2.0, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber mai sunt și student la social media.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.