Malaezu.ro

Am văzut Megastadium: A tour of Europe, un documentar despre construirea Arenei Naționale

Obișnuiam să locuiesc destul de aproape de Arena Națională; sau de fostul stadion Lia Manoliu. Eram prin liceu atunci când se construia și treceam prin dreptul șantierului în fiecare zi. Practic vedeam cum se pun cap la cap toate coloanele alea în timp real.

Era o senzație destul de plăcută să vezi zilnic ce progres s-a mai făcut. Am fost apoi la inaugurare, când s-au deschis porțile pentru public și ulterior, evident, la o mulțime de meciuri și chiar concerte.

Marți, 6 octombrie, începând cu ora 22 National Geographic va difuza primul episod dintr-o serie documentar despre stadioanele care trebuiau să găzduiască EURO 2020, devenit între timp EURO 2021 ca urmare a pandemiei COVID-19. Primul episod va fi despre Arena Națională din București, într-o comparație cu arena „rivală” Ferenc Puskás din Budapesta.

Megastadium: A tour of Europe este o serie documentar în 6 părți ce prezintă 12 dintre stadioanele care vor fi gazdele meciurilor Campionatului European. De pe Arena Națională pe Wembley, trecând prin stadioanele din Roma și Bilbao, continuând cu cele din Amsterdam și Copenhaga până în Sankt Petersburg și Baku, seria asta te va trece prin toată Europa pentru a descoperi secretelor unor arene impresionante.

Am avut ocazia să văd episodul dedicat arenei din București și trebuie să recunosc că m-au trecut multe senzații de deja-vu. Am fost curios să aud povestea ei dintr-o perspectivă nouă, dincolo de problemele cu gazonul prost sau faptul că Primăria nu știe niciodată când ar trebui să tragă acoperișul ăla.

De exemplu una dintre temele principale ale episodului și unul dintre aspectele cele mai importante de care s-a ținut cont în construirea arenei a fost referitor la rezistența sa în fața unui cutremur; pentru că știm cu toții că Bucureștiul este predispus la un astfel de eveniment și că majoritatea clădirilor din oraș nu sunt chiar pregătite pentru a-i face față.

Mai mult, o să ai ocazia să faci o vizită chiar în interiorul „cubului” care are rol dublu: atât ca tabelă de scor, cât și ca loc de depozitare a acoperișului. Habar n-aveam că acoperișul Arenei Naționale este înghesuit acolo atunci când nu e folosit. De altfel chiar cred că într-o capitală Europeană rămasă puțin în urmă la capitolul infrastructură Arena Națională a fost și încă este o reușită.

Pe de altă parte același prim episod din Megastadium: A tour of Europe ne ajută să înțelegem mai bine contextul și comparându-l cu ce au făcut vecinii de la vest. Ungaria a inaugurat în 2019 Puskás Aréna, o adevărată bijuterie și cea mai mare clădire din Budapesta, cu o capacitate de 67 de mii de locuri.

Ceea ce face din seria asta una ușor de urmărit este faptul că detaliile tehnice sunt adesea îmbinate cu povești despre fotbal și despre istoria sa în țara respectivă. O să auzi câte ceva despre super echipa Ungariei din anii ’50, dar și despre modul în care fostul complex Lia Manoliu era folosit în vremea comunismului în România.

Lista completă a episoadelor o găsești mai jos, cu mențiunea că fiecare episod din Megastadium: A tour of Europe va fi difuzat de National Geographic începând cu ora 22.

  • Marți, 6 octombrie – Arena Națională (București) și Ferenc Puskás (Budapesta)
  • Marți, 13 octombrie – Wembley (Londra) și Allianz Arena (Munchen)
  • Marți, 20 octombrie – Krestovski (St. Petersburg) și Stadionul Olimpic din Baku
  • Marți, 27 octombrie – San Mames (Bilbao) și Stadio Olimpico (Roma)
  • Marți, 3 noiembrie – Aviva (Dublin) și Hampden Park (Glasgow)
  • Marți, 10 noiembrie – Johan Cruyff (Amsterdam) și Parken (Copenhaga)

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

1 Comentariu

  1. Vlad Ion

    19 august 2021 - 3:36 am
    Răspunde

    Buna dimineata

    Articol bine scris.Cum pot face rost de o inregistrare completa a acestui serial,sau macar cel referitor la Romania?
    Multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.