Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre Paris Police 1905, un nou serial franțuzesc pe Focus Sat

Foarte scurt context: am aflat de Paris Police de pe Cineamator, care a fost până la Paris pentru un interviu cu Jérémie Laheurte (actorul protagonist) și Fabien Nury (creatorul seriei). Și mi-a zis că-i un fel de Alienist franțuzesc, o dramă polițistă d-aia de secol XX cu multe intrigi și foarte explicită.

Paris Police 1900 este numele complet al primului sezon, care e disponibil deja în Aplicația Focus Sat. Are 8 episoade și e o oportunitate tocmai bună cu care să-ți ocupi timpul așteptând partea a doua. Mai ales că începe fix cu moartea Președintelui Franței Félix Faure în 1899 în urma unui act sexual. E caz real, i-am dat un Google după, m-a fascinat povestea.

Revenind. Sezonul al doilea se numește Paris Police 1905 pentru că – ai ghicit – se întâmplă la cinci ani distanță de la evenimentele primei părți. Este o producție Canal+ Original oferită în exclusivitate în România prin Aplicația Focus Sat și la Focus Sat TV începând cu 30 martie, cu episoade în premieră în zilele de luni și joi, de la ora 21:30. Am zis să-ți ofer informația asta, te organizezi tu pe mai departe.

Am avut ocazia să văd primele 2 episoade fix pentru a-ți prezenta puțin lumea conturată de Fabien Nury, astfel încât să știi la ce să te aștepți de la seria asta noir. Scurtă paranteză, Nury este mare amator de romane grafice și a scris niște serii de care posibil să fi auzit, gen The Death of Stalin (care a fost ecranizat în 2017 cu Jason Isaacs, Rupert Friend și Olga Kurylenko în distribuție) sau I Am Legion (care are la rându-i o ecranizare aflată în lucru fix în acest moment).

Premisa din Paris Police 1905 e dată de un cadavru neidentificat descoperit în capitala Franței fix în ajunul Crăciunului. Inspectorul Antoine Jouin (Jérémie Laheurte) ajunge să se ocupe de investigație, în timp ce în paralel șeful poliției, Louis Lépine (Marc Barbé) ordonă ridicarea tuturor prostituatelor de pe străzile orașului. Două cazuri aparent distincte se intersectează atunci când un al doilea deces expune corupția din spatele unui sistem șubred ce compune exact forțele de ordine ce ar trebui să păzească Parisul.

Varianta lui Antoine Jouin din noul Paris Police 1905 este ceva mai înțeleaptă decât cea lăsată în urmă de personaj odată cu deznodământul primei părți. Jouin reprezintă în continuare arhetipul eroului incoruptibil, dedicat profesiei pe care o practică și valorilor morale pe care le deține. Pe de altă parte soarta nu a fost la fel de darnică și cu Prefectul Lépine, cuprins de depresie după moartea soției și dispus să-și depună demisia.

Noul sezon al seriei o readuce în prim plan pe Marguerite Steinheil (Evelyne Brochu), fosta amantă a Președintelui Faure și actuala amantă a lui Lépine. Proprietara celui mai elegant cazino din Paris, Meg îl ține aproape pe Joseph Fiersi (Thibaut Evrard), retras din cariera de polițist și devenit între timp recuperator.

Corupția din sânul poliției reprezintă principalul punct de interes într-un fir narativ ce expune abuzurile pe care autoritățile le săvâreșc în fața păturii sărace a societății. O mamă își pierde copilul din cauza neglijenței poliției, un avocat se ia la trântă cu un sistem putred pentru a-și proteja clienții, în timp ce elita pariziană jubilează în cadre excentrice și contexte obscure.

Asemeni primului sezon, serialul francez vine cu o atmosferă sumbră și apăsătoare, în timp ce societatea pariziană a începutului de secol XX este pictată în culori reci și multe tonuri de gri. Dincolo de mai sus amintitul Alienist, are momente în care m-a dus cu gândul chiar și la defunctul Taboo, acest copil abandonat prematur de Tom Hardy pentru a face o trilogie Venom pe care nu i-a cerut-o nimeni.

Per total Paris Police 1905 are 6 episoade a câte o oră fiecare, oferind publicului o perspectivă total diferită asupra acelei imagini idilice ce învăluie La Belle Époque. Nici cel de-al doilea sezon nu se delimitează de secvențe violente și cadre explicite, exact ca prima parte, oferind astfel puțin din autenticitatea aceea neșlefuită și obscenă tipic franțuzească.

Paris Police 1905 e disponibil, așa cum ziceam, din 30 martie în Aplicația Focus Sat și la Focus Sat TV.

Tagged in:
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.