Malaezu.ro

Povestea lui Whitey Bulger în 120 de minute

Vă spun că habar n-aveam cine e Whitey Bulger ăsta, înainte să văd filmul cu Johnny Depp. Adică știam că are la bază o poveste reală, că-i despre mafie, gangsteri, dintr-ăstea, dar nu știam exact detaliile. Abia după ce-am văzut filmul am citit un articol care compară povestea din Black Mass cu adevărata viață a lui Bulger, și-am rămas mut când am descoperit cât de mult realism prezintă filmul în sine.

Băiatul ăsta, Bulger (interpretat foarte mișto de Depp, care s-a transformat într-atât de tare încât zici că-i chiar criminalul cu pricina), a petrecut câțiva ani în Alcatraz, apoi s-a întors la găinăriile lui din Boston. Povestea din Black Mass începe în 1970, atunci când un fost tovarăș de joacă din copilăria lui Bulger, acum agent FBI (Joel Edgerton) apelează la cooperarea sa pentru a prinde liderii unei rețele mafiote italiene. Whitey vede în acest aspect oportunitatea de a scăpa de concurență și de a-și lărgi propria influență; în ciuda repulsiei sale față de turnători, se poate spune că Bulger devine el însuși unul atunci când alege să informeze Biroul Federal cu privire la activitățile mafiote din oraș.

În paralel, viața sa de familie este ușor camuflată în spatele așa-numitei sale profesii. Fratele său mai mic, Bill (Benedict Cumberbatch) este senator și unul dintre cei mai puternici oameni politici locali, în timp ce acasă îl așteaptă o soție (Dakota Johnson) si un copil. Pe parcursul filmului evenimentele personale se încrucișează cu viața sa de gangster, formându-l ca om și construind personajul către un deznodământ inevitabil – în special pentru aceia care știu deja povestea sa.

Bulger profită de contextul în care se află, de decăderea italienilor și își clădește propriul imperiu, călcând pe cadavre pentru a ajunge cel mai temut mafiot al Statelor Unite. De reținut este faptul că, de la un anumit punct fiecare acțiune pe care liderul mafiot o desăvârșește se face cu aprobarea (informală) a FBI-ului, care închide ochii în fața sa. Treptat, Whitey Bulger ajuge al doilea cel mai căutat om din lume după Osama bin Laden.

În urmă cu aproape 10 ani (voi realizați cât timp a trecut din 2006 și până acum?) Martin Scorsese punea la punct filmul care avea să câștige Oscarul acelui an, The Departed (Cârtița), cu Leonardo DiCaprio, Matt Damon și Jack Nicholson în rolurile principale. Practic, filmul prezintă dintr-o altă perspectivă povestea unui polițist sub acoperire și a unui turnător din cadrul unei rețele mafiote din Boston. Vedeți asemănările, nu?

Minusul lui Black Mass este, însă, durata sa puțin excesivă, la care se adaugă prezența unor secvențe ce-ar fi putut fi derulate pe repede înainte – în special în prima jumătate a filmului pentru că, trebuie recunoscut, în cea de-a doua oră secvențele se succed foarte bine, construind așa cum menționam anterior, concluzia unei povești captivante.

Eu îs pasionat peste măsură de astfel de povești în spatele cărora se ascunde și un iz de adevăr, căci realizez cu fiecare dintre ele cât de multe îmi scapă în lumea asta în care trăiesc. (Și) De aceea mi-a plăcut mult filmul de față. Black Mass: Afaceri murdare își face loc pe marele ecran vineri, 2 octombrie, distribuit de Freeman Entertainment.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.