Acum două săptămâni am fost plecat un weekend prin Țara Hațegului cu ocazia unui tur organizat special pentru bloggeri. Dacă sunteți la curent cu ce mai postez pe Facebook ori Instagram atunci posibil să fi văzut multitudinea de poze pe care le-am împărtășit în acele zile; iar dacă nu, toată treaba asta a purtat exact numele de #prinTaraHategului, hashtag unde veți putea vedea mai multe poze realizate atât de mine, cât și de restul bloggerilor prezenți.
Mai mult, scriam imediat ce m-am întors în București de ce cred c-ar trebui să renunțăm la excursiile alea clasice din școală. Și nu c-aș avea ca scop să fac lobby pentru turismul românesc, dar dacă n-a reușit nimeni până acum să vă atragă prin colțul ăsta al țării, atunci am să încerc și eu, cu speranța c-am să am mai mult succes.
1. Cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care are o poveste foarte mișto și care, totuși, e promovată cel puțin greșit. Adică toată lumea știe că Sarmizegetusa e ceva, un loc unde au fost dacii acum mulți ani și cam atât. De fapt poveștile despre armata dacilor, despre felul în care se organizau și despre scopul adevărat al acelor locuri sunt lăsate undeva în urmă. Ca exemplu, câți dintre voi aveți habar de faptul că ruinele alea reprezentau cândva o tribună pentru adunările acelor vremuri?
2. Geoparcul dinozaurilor este unul dintre locurile care pe mine m-a cucerit desăvârșit. De departe cea mai faină poveste auzită #prinTaraHategului este cea a balaurului Bondoc. Creatura asta, Bondoc, este la origini un dinozaur, doar ca din pricina faptului c-a fost descoperit pe teritoriul țării noastre (da, exact, avem și noi un dinozaur local!) a preluam numele de balaur. Cum unele popoare au dragoni, noi avem balauri, iar denumirea a rămas și a fost preluată așa. Să mergeți să-l vedeți!
3. Rezervația de Zimbri din Hațeg e interesantă în principal prin drumul pe care-l faceți până acolo. Zimbrii au mai rămas puțini, femele și mai puține, iar alea care sunt se aruncă în cap de pe stânci pentru că nu mai suportă avansurile masculilor, din ce-am înțeles eu. Ideea e că o turmă de zimbri e condusă de o femelă, iar pe femela respectivă se bat foarte mulți masculi. În final doar unul câștigă, iar ceilalți sunt obligați să plece și să-și caute o turmă nouă. Adevărate telenovele!
4. Casa Vulcanilor se află undeva într-un vârf de munte, dar nu vă faceți griji, nu e nici greu, nici mult de urcat până acolo. Plus că peisajul e superb! După un joc de escape room improvizat în care a trebuit să căutăm cheia de la casă, am văzut că în interiorul ei se poate aprinde lumina doar prin pedalare. În împrejurimi am mai găsit și un copac muzical, care făcea ca o bufniță dacă știai să-i vorbești frumos și un foișor al comunicării gândit de înaintașii bloggeri.
5. Muzeul Satului Hațegan; să fim înțeleși, mie nu-mi plac chestiile astea gen „muzee ale satului”. Asta și pentru că majoritatea sunt gândite prost. Povestea cu Muzeul Satului Hațegan e că el aparține unei familii care a decis să-și expună bunurile și amintirile pentru public. Iar oamenii ăia au așa un fel de-a face storytelling că nu ne mai venea să plecăm! Să vă uitați la interviul făcut de Cristian la fața locului; sau mai bine zis să-l ascultați.
De cazarea #prinTaraHategului s-au ocupat cei de la Pensiunea Sarmis, care pe mine m-au cucerit cu camera aia în stil rustic, din lemn, cu farfurii agățate pe pereți și diverse motive tradiționale ce decorau întreaga încăpere. Plus că are și piscină interioară cu apă caldă, exact de ce aveți nevoie iarna asta. Și e super aproape de cetatea de la Sarmizetegusa despre care am vorbit mai sus.
#PrinTaraHategului a fost un eveniment organizat de Călin Bobora, Raul Malea şi Alisa Bencău. Evenimentul a fost sponsorizat de Pensiunea Sarmis și susținut de Fermele ADO, ELIT și T&O Prodcom.
0 Comentarii