Malaezu.ro

Am văzut Ratched, povestea întunecată a asistentei unui spital de nebuni

Mildred Ratched este numele unuia dintre cei mai puternici antagoniști oferiți de cinematografie (și de literatură mai înainte) pe vremea când subiectul ăsta nu era mainstream.

Personajul din filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci nu e nici Darth Vader, nici Voldemort, nici Thanos, însă are câte puțin din fiecare. Dacă nu ai habar despre ce vorbesc îți recomand analiza asta pe Youtube, cu o caracterizare foarte bună a sa. Dar să știi că serialul produs de Netflix pentru a servi drept origin story al lui Ratched poate fi văzut independent de orice altă producție, deci n-ai de ce să-ți faci griji.

Produs de Ryan Murphy (omul din spatele American Horror Story, Hollywood sau The Politician), serialul este o dramă în opt părți despre prima perioadă a lui Mildred Ratched la spitalul de psihiatrie Lucia la finalul anilor ’40, un loc recunoscut pentru experimentele noi și tulburătoare realizate de personal asupra minții umane. Aflată într-o misiune clandestină, Mildred se prezintă drept imaginea perfectă a asistentei medicale dedicate și ne este portretizată ca o femeie sigură pe ea, cu un plan bine pus la punct și cu obiective atent definite.

Inițial tindeam să o compar pe Ratched cu El Profesor din La Casa de Papel pentru modul în care își gândește și pune în aplicare planurile și felul în care se dedică ideii de organizare. Mildred Ratched este un personaj cunoscut pentru mania sa față de ordine și control, însă în serialul produs de Netflix o vei vedea într-o postură nouă, în care disciplina aia perfectă este pusă în aplicare oarecum stângaci, cu multe erori și greșeli de judecată pe parcurs.

Eu recunosc că am avut multe momente în care m-am întrebat dacă ceea ce văd este un plan bine pus la punct sau un haos din care, la final, pare a ieși totuși ceva productiv. Nu mi-am dat seama nici dacă asta a fost ideea din scenariu sau pur și simplu n-a fost aplicată cum trebuie, dar Ratched mi-a dat adesea impresia că, în ciuda unei construcții atente și de lungă durată, nu reușește să aibă și un punct culminant. Sunt niște momente de suspans și tensiune foarte bine făcute, după care te aștepți să se întâmple ceva, însă acel ceva nu vine; sau vine într-o formă haotică.

Sarah Paulson, o actriță foarte bună care adesea face roluri greu de digerat, își lasă amprenta asupra lui Ratched în așa fel încât să putem vedea în egală măsură personajul din One Flew Over the Cuckoo’s Nest, dar cu o identitate nouă, unică pentru perioada aceea incipientă a carierei sale de asistentă.

Din păcate restul personajelor nu reușesc să se ridice la nivelul ei și par deseori caricaturizate excesiv. Din nou admit că, deși poate asta a fost intenția cu care s-a plecat la drum, pentru mine a fost prea mult și mă așteptam la o notă ceva mai serioasă și sumbră. Ratched vine la pachet cu niște momente de tip Tarantino foarte bune și sângeroase (inclusiv chiar prima secvență a serialului), însă nu suficient de multe pentru a compensa stilul abordat.

Din distribuție mai fac parte nume precum Sharon Stone și Vincent D’Onofrio, însă și ei mi s-au părut departe de potențialul pe care l-ar putea avea.

Per total Ratched nu e un serial rău, însă nu e nici ceea ce mi-aș fi dorit să fie. Repet, aș fi vrut să am parte de o atmosferă ceva mai întunecată și de o abordare ceva mai matură. Mi-aș fi dorit să pot empatiza cu personajele și să le înțeleg problemele și cred că un spital de psihiatrie e un decor destul de interesant pentru asta. Din păcate Ratched oferă doar niște cadre foarte colorate și o portretizare mult prea euforică și superficială a unei povești cu potențial.

Serialul este disponibil pe Netflix începând cu 18 septembrie.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.