Malaezu.ro

Scrisoare către un Malaez mai tânăr

„Salut, puștiule! A trecut o lună de când ai început liceul, huh? Cred c-ai început deja să te obișnuiești să ți se spună Malaezu. O să-ți placă din ce în ce mai tare, îți zic eu. Știu că-ți place la liceu, știu că ai colegi mișto și ți-ai făcut deja prieteni. Ține tare de ei, c-o să treceți prin multe nebunii în următorii patru ani; sau chiar și mai mult, cu unii.

Încă mai vrei să dai la arhitectură, nu? O să-ți treacă gândul ăla peste câțiva ani, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-l urmezi. N-are rost să-ți spun eu de pe-acum ce-o să se întâmple, o să descoperi singur. Vezi că undeva în iarnă, prin decembrie-ianuarie, niște colegi de-ai tăi o să-și deschidă bloguri. Știu că nu-ți surâde neapărat idea, dar ia-te după ei și lasă-te dus de val; habar n-ai cât de mult o să-ți schimbe asta viața.

Nu te chinui prea tare cu matematica, fizica, ori altele asemenea. În final n-o să-ți folosească și nu vei avea treabă cu ele. Știu că probabil acum te gândești că vei avea nevoie de ele la bac. N-o să ai, îți zic eu! A, și cartea aia la care lucrezi: vezi să n-o abandonezi, ține-te de ea, scrie acolo, n-ai idee cât de bine o să-ți prindă. Mai lasă nopțile pierdute în fața unui calculator, c-o să vină clasa a 11-a, o să fii nevoit să te trezești la șase și-o să regreți că n-ai dormit cât trebuia, când trebuia. Chestiile faine se întâmplă ziua, nu noaptea!

În timp te vei împrieteni cu profa de română și cu cea de info, dar încearcă să mai fii atent pe la ore, nu doar să dormi și să râzi de glumele colegilor din spate. Și știu că tremuri înaintea orelor de istorie, că n-ai învățat, că sigur o să te prindă proful cu ceva. Ascultă la mine, o să ai media 10, iar proful ăla o să fie unul dintre cei mai mișto oameni pe care i-ai cunoscut în liceu. La franceză o să ai un proiect la care vei lucra zi și noapte, o să-ți strici calculatorul (la propriu) încercând să-l faci perfect, dar profa o să spună ceva de genul că ea nu poate nota o așa mizerie și va trebui să-l refaci. Să nu fii dezamăgit de tine, continuă și dă-ți silința, o să iasă cu aplauze în final.

În final îți zic doar atât: nu ține cont de ce ți-am povestit eu aici, tu continuă să faci ca tine. O să ajungi la 20 de ani și n-o să regreți nimic, o să privești în urmă și-o să-ți dai seama că, indiferent cât de mult ai greșit, ce prostii ai făcut și pe cine ai supărat, viața ta arată acum exact așa cum vrei tu să arate. Follow your heart, cum ar veni!”

Au trecut cinci ani de când am început clasa a noua. Realizez cât de multe s-au schimbat de-atunci, cât de mult m-am schimbat eu. Mi-am adus aminte de vremurile de-atunci când am aflat că cei de la KFC, Pizza Hut și Pizza Hut Delivery au realizat o campanie de strângere de fonduri care se numește „Vreau în clasa a noua„. Adică dacă între 1 și 31 octombrie ajungi prin restaurantele lor, vei găsi acolo o urnă în care poți dona niște bănuți; câți vrei tu. Scopul campaniei este acela de a ajuta cel puțin 75 de copii cu posibilități financiare limitate, din zonele rurale ale României, să-și continue studiile la liceu. Studii care, desigur, sunt deosebit de importante în viața oricui.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

2 Comments

  1. Emil Calinescu

    15 octombrie 2015 - 2:23 am
    Răspunde

    Aoleu, cei care vor beneficia de bani vor ajunge bloggeri? Naspa, mai bine nu mai depun nimic :))

    Glumesc, misto initiativa. Si ce poza marfa ai la articol =))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.