Malaezu.ro

Am văzut The Spy, o poveste de spionaj cu Sacha Baron Cohen

The Spy e o miniserie de 6 episoade produsă de Netflix, ce are la bază povestea reală a lui Eli Cohen, un spion israelian infiltrat în cele mai înalte cercuri siriene în anii ’60. Și, pentru că-i poveste reală, articolul ăsta va conține și niște spoilere din serial, deci dacă tu crezi că te deranjează treaba asta poate ar fi bine să nu citești mai departe.

Având la bază coincidența unui nume comun, Sacha Baron Cohen îl portretizează pe Eli Cohen în ceea ce reprezintă primul rol dramatic din cariera unui actor de comedii consacrat pentru abordările sale satirice, adesea duse la extrem. Dacă ești familiarizat cu reputația lui Cohen îți va fi greu să treci peste trecutul său și să-i accepți acest nou rol exact așa cum e.

Mulți dintre cei care au urmărit seria (lansată de Netflix pe 6 septembrie) au recunoscut că se așteptau ca în orice moment povestea să ia o turnură comică; lucru care, însă, nu se întâmplă.

The Spy este o dramă de spionaj gândită impecabil din punctul ăsta de vedere. Dincolo de povestea reală din spatele său, îți oferă exact ce-ți dorești de la o producție care, la urma urmei, are ca scop entertainmentul. Desigur că există discrepanțe între produsul final și realitatea din spatele său, însă în ciuda opiniilor care spun că miniseria de față e un clișeu american, mie mi se pare o reușită.

Deși povestea lui Eli Cohen se încheie tragic, odata cu execuția sa din 18 mai, 1965, realizările sale ca spion au avut un impact major în deznodământul Războiului de Șase Zile disputat în ’67 între Israel și țările arabe. Cohen a fost spion infiltrat în Siria preț de 4 ani, între 1961 și 1965, perioadă în care a dezvoltat relații cu membrii importanți atât în politica locală, cât și în infrastructura militară. Mai mult, a reușit inclusiv să devină consilierul Ministrului Apărării.

Dincolo de interpretarea lui Sacha Baron Cohen care, așa cum spuneam, se remarcă printr-un rol atât de diferit de tot ceea ce a jucat până în prezent, The Spy atrage atenția printr-o cromatică greu de ignorat, ce poate fi sesizată inclusiv din trailer. Practic întregul mod în care a fost gândită seria asta te trimite în mijlocul unui conflict aflat pe teritoriu arab și îți prezintă o parte de istorie străină de cele mai multe ori europenilor.

La scurt timp după lansarea seriei, Sophie Ben-Dor, fiica lui Eli Cohen a declarat într-un interviu că, deși povestea se îndepărtează adesea de adevăr, înțelege scopul cu care a fost creată și apreciază interpretarea lui Sacha.

Trupul lui Eli Cohen se află în continuare în Siria, într-o locație secretă, iar familia acestuia, alături de autoritățile israeliene luptă pentru aducerea sa acasă. Dacă te interesează subiectul și vrei să afli mai multe, poți citi aici despre cum în 2018, cu doar un an în urmă, o operațiune secretă a Mossadului a reușit să recupereze ceasul spionului de pe teritoriul Siriei.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.