Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre Dark înaintea ultimului sezon

Cel mai complicat serial pe care l-am văzut eu vreodată a ajuns la final: Dark, producția germană realizată de Netflix se termină odată cu cel de-al treilea sezon. Într-o lume în care cifra trei este magică și oamenii pot călători în timp la intervale de 33 de ani era logic ca serialul ăsta să fi fost gândit încă din start ca o trilogie.

Am avut ocazia să văd ultimul sezon pentru a putea realiza materialul ăsta care-și propune să-ți explice puțin personajele și evenimentele care au construit povestea până acum. Articolul e fără spoilere pentru noul sezon, deci poți sta liniștit. Dacă ai nevoie de o recapitulare și pentru primul sezon te invit să citești articolul ăsta; altfel, putem să trecem la treabă.

 

Povestea, pe scurt

Sezonul doi din Dark se termină în plină apocalipsă, iar ăsta e cel mai important lucru pe care trebuie să ți-l aduci aminte. După mai multe încercări de a schimba viitorul înțelegem că practic timpul e de fapt o linie continuă, gata „desenată” și că oriunde te-ai poziționa pe ea nu poți schimba ceea ce urmează, ci doar cimenta evenimentele propriu-zise.

Finalul îl găsește pe Jonas cel din viitor (Străinul) încercând să o salveze pe Martha de la a fi ucisă. El o închide în buncăr, dar ea reușește să scape și să se vadă cu Jonas tânăr, cel din 2020. Fix în momentul ăla apare Adam, care o omoară și îi spune lui Jonas că moartea ei e singura modalitate pentru ca viitorul să se întâmple așa cum a fost mereu sortit să se întâmple. Doar că imediat după în peisaj apare o nouă Martha, care spune că e dintr-o altă lume (atenție, nu alt timp) și care îl salvează pe Jonas de Apocalipsă.

Între timp Străinul îi salvează pe Magnus, Franziska și Bartosz și îi duce într-un nou timp, necunoscut momentan. Știm că au mai supraviețuit și Peter Doppler, alături de fiica sa Elisabeth, plus varianta adultă a Claudiei (cea care călătorește în 2020 din 1987, nu cea bătrână), plus varianta tânără a lui Noah, toți aflându-se în buncăr la momentul apocalipsei.

Înainte de asta îl vedem pe Noah cum încearcă să-l ucidă pe Adam, însă nu reușește, doar pentru a fi ucis la rândul său de sora sa, Agnes.

Vedem cum toate așa-numitele „particule ale lui Dumnezeu” sunt declanșate în același timp și o vedem pe Charlotte, aflată în interiorul centralei nucleare în 2020 cum întinde mâna către Elizabeth cea din 2053. Practic atingerea dintre cele două e cea care declanșează Apocalipsa.

 

Principalele dezvăluiri ale sezonului doi

Sezonul secund a venit cu niște plot twisturi incredibile, greu de anticipat și de înțeles totodată. Primul dintre ele ni-l arată pe Adam ca fiind de fapt o versiune din viitor a lui Jonas. Ceea ce înseamnă că Jonas este în același timp eroul și antagonistul serialului.

În timp ce varianta sa tânără lucrează împreună cu Claudia pentru a-l opri pe Adam, acesta din urmă face tot posibilul pentru a se asigura nu doar că Apocalipsa va avea loc, ci și că evoluția sa în timp va rămâne neschimbată. De-aia o și ucide pe Martha, pentru a-i provoca tânărului Jonas trauma necesară care duce la transformarea sa în Adam.

Totodată aflăm că de fapt Noah nu e chiar „the big bad” al seriei ăsteia, ci doar un pion în planul lui Adam. Însă dacă mă întrebi pe mine cel mai mare șoc a venit în momentul în care am aflat că Elizabeth este în același timp și fiica și mama lui Charlotte: practic este propria sa bunică.

Îl vedem pe Noah la un moment dat cum îi recunoaște lui Charlotte că este tatăl ei, fără a-i spune și cine este mama sa. Însă abia în ultimul episod putem fi martorii primei întâlniri dintre Elizabeth cea tânără și adolescentul Noah, în buncăr, în 2020. Așa începe relația celor doi, care duce la nașterea lui Charlotte, care va crește în trecut și îi va da naștere ulterior lui Elizabeth. Face sens? Wow.

Nu în ultimul rând ni se prezintă faptul că, în încercarea sa de a-l opri pe Michael Kahnwald să se sinucidă, Jonas este chiar cel care provoacă acest eveniment. Călătorind în trecut pentru a-și avertiza tatăl, Jonas află de la acesta că de fapt nu avea niciun gând de a muri, însă înțelege de ce este nevoie de moartea sa pentru a declanșa toate evenimentele pornite încă de la primul episod al primului sezon. Așa cum ziceam, conform filosifiei producătorilor Dark timpul e o linie dreaptă deja scrisă și orice am face nu putem schimba nimic.

 

De unde ne ia sezonul al treilea

Ultima parte a trilogiei ăsteia are de răspuns la foarte multe întrebări. Prima dintre ele e în legătură cu prezența unei noi Martha, dintr-un univers alternativ. De parcă nu era totul destul de complicat cu vreo 5 timeline-uri, acum avem și o altă lume.

O altă întrebare ar fi unde au călătorit Jonas (Străinul) și cei pe care i-a salvat. Dar și unde ajunge Katharina Nielsen, care folosește la rându-i mașina timpului, însă fără să știm cu ce rezultat.

Ce se întâmplă cu Sic Mundus, grupul condus de Adam cu scopul de a aduce sfârșitul lumii? Ce se întâmplă cu Hannah, care a ales să rămână în 1954 și să înceapă o nouă viață acolo? Și cum se vor transforma toate personajele în versiunile lor din viitor, începând cu Jonas, dar și Claudia sau Elizabeth.

În cele din urmă una dintre teoriile care pe mine încă mă fascinează e cea a paradoxului informației, prezentată în cartea „O călătorie în timp” scrisă de ceasornicarul H.G. Tannhaus. În sezonul doi aflăm că Tannhaus primește în 1954 cartea de la Ulrich, după ce acesta o găsește în 2019 și călătorește în timp împreună cu ea. Mai înainte, în 1986 cartea se afla în posesia Claudiei Tiedemann, fiind primită cadou din partea lui Helge.

Te-am pierdut? Conceptul e simplu: Tannhaus publică în 1981 cartea din simplul motiv că a primit-o din viitor și a copiat cuvânt cu cuvânt totul de acolo. Deci el practic nu a gândit-o niciodată. Dar dacă nu a gândit-o, atunci cum a scris-o pentru ca ea să ajungă în viitor și să-i fie dăruită în trecut? „O călătorie în timp” este, deci, un obiect fără început sau sfârșit.

 

Cam asta ar fi. Sezonul trei (și ultimul) din Dark apare pe Netflix pe 27 iunie; adică 27.06; numere care, adunate, dau fix 33. Totodată dacă vrei să citești mai multe despre Dark, pentru că evident eu n-am putut cuprinde aici toată povestea și toate evenimentele, o poți face accesând site-ul https://dark.netflix.io/ro/. Iar dacă vrei o variantă mai scurtă, oamenii de la Netflix au prestat clipul ăsta cu o recapitulare în 60 de secunde.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.