Urmăresc evoluția proiectului ăsta încâ din vara lui 2021, atunci când au început filmările în craterul vulcanului stins de la Racoș, din România. Django este unul dintre puținele seriale de o asemenea anvergură filmate la noi în țară, nu mai zic c-a fost filmat integral aici, fix în plină pandemie, timp de 27 de săptămâni. Mai bine de jumătate de an echipa seriei ce cuprinde în total 10 episoade s-a deplasat din Brașov în Dobrogea, de la Vulcanii Noroioși la Râșnov și la studiourile Buftea și Castel Film.
Vulcanul stins de la Racoș a devenit astfel New Babylon, un oraș multi-etnic din Vestul Sălbatic american, la finele Războiului Civil, în 1879. Am precizat treaba asta cu etnia pentru că în teorie Războiul Civil American a dus la abolirea sclaviei și lucrurile ar fi trebuit să fie mai ok pe continent, iar New Babylon este prezentat a fi un orășel utopic unde toată lumea este egală.
Am vrut să îți ofer acest context local pentru a înțelege puțin magnitudinea proiectului Django, o co-producție Canal+ Original din distribuția căreia fac parte Matthias Schoenaerts (The Danish Girl), Noomi Rapace (The Girl with the Dragon Tattoo), Nicholas Pinnock (Captain America: The First Avenger) și Lisa Vicari (Dark).
La invitația celor de la Focus Sat am avut ocazia să văd primul episod pentru a îmi face o idee înainte de premieră. Django va debuta cu două episoade exclusiv în din 24 aprilie, urmând ca ulterior să apară câte 2 episoade noi în zilele de luni și joi.
Și tot prin bunăvoința lor am primit și un cod promoțional special pe care-l poți folosi pentru a beneficia de o perioadă de trial de 12 zile gratis (față de perioada standard de 7 zile) pentru a putea testa aplicația Focus Sat. Tot ce ai de făcut este să intri pe și îți creezi un cont nou unde introduci codul promo malaezu. E fix atât de simplu, mulțumesc pentru atenție.
Revenind, pentru că probabil îți stă pe buze întrebarea asta: da, acest Django are la bază filmul omonim din 1966 semnat de Sergio Corbucci și care la rândul său a servit drept inspirație pentru producția „Django Unchained” semnată de Quentin Tarantino în 2012. Asta nu înseamnă nici pe departe că-i aceeași poveste.
Django (portretizat aici de Matthias Schoenaerts) devine fără voie implicat într-un conflict în momentul în care își caută fiica pierdută și unica supraviețuitoare a unui masacru în care a fost implicată familia sa. Ajuns în New Babylon se regăsește prins la mijloc între John Ellis (Pinnock), liderul comunității locale și Elizabeth Thurmann (Rapace), o puritană care țintește eliminarea acelei așezări utopice.
Servind foarte bine drept context primul episod al seriei își așază atent personajele pe tablă prezentându-le nevoile și motivațiile pentru ceea ce urmează. Poate cu un plus aici pentru personajul lui Nicholas Pinnock, care cred că beneficiază de cel mai mult screen time și primește din plin libertatea de a se manifesta pe ecran. Foarte, foarte interesantă e Lisa Vicari care pe mine mă cucerise încă din serialul „Dark” și care acum ține neapărat să demonstreze spectrul artistic pe care-l posedă.
Primul episod e genul ăla care te face să spui la final „ok, bun, hai să vedem mai departe„, așadar e cu siguranță promițător. E un conținut matur, fix așa cum ziceam recent și despre Paris Police 1905, e violent și bătăios, așa cum îi stă bine unui western. Ah, și are niște montaje foarte, foarte bune, e la un moment dat o alternare de cadre de tip prezent/flashback care-ți oferă cea mai plăcută senzație de disconfort cu putință.
Tot la capitolul imagine voiam să remarc niște cadre mioritice fix cum mai vezi prin „The Lord of the Rings” și exclami că ce frumos e prin alte părți! Big up pentru echipa care s-a ocupat de alegerea locurilor de filmare și pentru cei care au știut cum să le pună în evidență. Ai la un moment dat un cadru cu personajul Lisei Vicari stând undeva în buza craterului de la Racoș, iar în spatele ei se vede tot interiorul, unde e așezat New Babylon, e visul oricărui influencer de pe Instagram, jur.
Apropo de România, voiam să mai punctez că există și distribuție românească aici, unde îi amintesc pe Gabriel Spahiu, Bogdan Farcaș, Aida Economu, Mihai Sandu Gruia și Claudiu Trandafir. Iar în spatele camerelor se află o echipă internațională cu oameni din România, Marea Britanie, Statele Unite, Franța și multe alte țări.
Închei cu citatul ăsta pe care l-am auzit de la Gabriel Spahiu și pe care mi-am (și i-am) promis c-o să-l folosesc, că mi-a plăcut super mult! Îi aparține lui Eugen Ionesco, provine din piesa „Scaunele” și cred că însumează foarte bine succesul de care se poate bucura un serial occidental filmat în România:
„Voi, doamnelor, domnilor, dragi prieteni, voi sunteţi resturile omenirii; dar cu asemenea resturi încă se mai poate face o ciorbă pe cinste.„
0 Comentarii