Malaezu.ro

Am văzut serialul Escape at Dannemora

Escape at Dannemora e o miniserie în opt părți despre o evadare reală ce a dat peste cap Statele Unite în 2015. Poate fi vizionat pe HBO GO, îi are ca protagoniști pe Benicio Del Toro, Paul Dano și Patricia Arquette, iar regizor este Ben Stiller. Deci super nume.

Dar hai să-ți povestesc puțin despre caz, întâi de toate. E vorba de doi deținuți condamnați la închisoare pe viață pentru omor, care-și săvârșesc pedeapsa în Penitenciarul de Maximă Siguranță Clinton, din Dannemora. Pe unul îl cheamă Richard Matt și e acolo pentru că și-a ucis șeful, apoi l-a făcut bucăți și l-a aruncat într-un râu, iar pe altul îl cheamă David Sweat, ăsta a omorât un polițist.

Ce au făcut ei: în 2015 ei au beneficiat de ajutorul unui angajat al penitenciarului, Tilly Mitchell, pentru a evada. Adică practic au întreținut pe rând relații sexuale cu Tilly, care a fost complice la planul lor și le dădea materiale. Na, știi tu, cum se face când vrei să evadezi din închisoare. În serialul ăsta Tilly e jucată de Patricia Arquette, dar nu-ți dai seama de asta decât dacă o cauți pe Google sau citești articolul ăsta, pentru că e super mișto machiată.

Escape at Dannemora aduce a Prison Break ca poveste, dar vine cu o atmosferă ieșită din romanele lui Stephen King. Eu gândeam treaba asta în timp ce urmăream episoadele, apoi am citit pe Wiki că evadarea asta a fost comparată cu romanul The Shawshank Redemption scris de, ai ghicit, Stephen King. Apropo de King, dacă ți-a plăcut Castle Rock (e tot pe HBO GO), o să-ți placă și serialul ăsta.

Ce mi s-a părut super mișto în toată povestea asta a fost modul în care era conturat triunghiul amoros dintre Del Toro, Dano și Arquette. Personajul ei e fantastic și preconizez c-o să fie premiat în viitor, e genul ăla de angajat trecut prin viață, lipsit de motivație profesională, nefericit, care ar face orice să iasă din rutină. Literalmente orice, că aici se combină cu doi deținuți. E o secvență la un moment dat în care ea i se plânge unuia că nu e ok ce face și-l întreabă dacă celălalt deținut știe despre ei. Deci ea are mustrări de conștiință că-l înșală pe un deținut cu altul, nu că-și înșală bărbatul. E fantastic, îți zic.

Îți recomand să-ți iei un weekend pentru a-l vedea, opt episoade merg super repede, mai ales că ritmul e alert. Dacă-ți plac poveștile bazate pe cazuri reale cu atât mai mult. E la alegerea ta dacă vrei să te documentezi înainte despre deznodământul poveștii sau nu; eu am făcut-o, nu din curiozitate, ci pentru că în cazul ăsta am vrut să înțeleg mai bine personajele în funcție de destinul fiecăruia. Am citit inclusiv păreri ale unor americani care ziceau că-și aduc aminte zilele astea (nu-i greu, au fost acum trei ani).

E interesant să descoperi că sistemul ăla perfect portretizat de toate filmele de la Hollywood are niște hibe atât de profunde încât a permis o asemenea evadare. Și americanii râd de mexicani că nu erau în stare să-l prindă pe Chapo, haha.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.