Am prieteni grafferi, prieteni din aceia care umblă cu spray-urile după ei pentru a crea artă. Artă. Băieţi care se joacă în spaţii special amenajate pentru astfel de manifestări, băieţi care participă la concursuri de Street Art; băieţi care dau din nas atunci când văd că hobby-ul lor este pus laolaltă cu vandalismul de tip „FRF = LPF = Mafia”, „Free Gigi” sau „M**e nu-contează-ce-echipă-de-fotbal”.
Ai stat vreodată să numeri câte însemnări murdare şi lipsite de orice apreciere artistică îţi apar în cale în drumul tău spre serviciu, spre şcoală, ori până la primul hypermarket? Nici eu, dar îţi garantez că sunt multe; mult prea multe. Sunt locuri în Bucureşti în care nu mai poţi distinge culoarea originală a varului de pe un zid acoperit în întregime de mâzgăleli suprapuse.
Mărturisesc că atunci când eram mic avem instinctul să îmi acopăr ochii de îndată ce vedeam un astfel de mesaj vulgar pe vreun perete. Mi-era mie ruşine de imaginea ce o privesc. Mărturisesc că mai am chiar şi acum tendinţa să îmi mut privirea în altă parte. Dar care altă parte? E îngrozitor să vezi că lângă o şcoală generală, o grădiniţă chiar, pereţii sunt asaltaţi de mesaje dintre cele mai obscene, mesaje departe de cutezanţa imaginaţiei mele.
Am auzit nu de mult un scurt dialog între doi puşti, proaspăt posesori de buletin, sau poate nici măcar. „Unde să ne vedem?” spune primul. „Ştii peretele ăla pe care scrie mare, cu roşu, «Mitică la brutărie»? N-ai cum să nu-l ştii, e vis-a-vis de cel cu «M**e Gigi». Eh, acolo ne vedem.” Ce spune toată treaba asta? Spune multe; prea multe însă pentru a putea fi explicate.
De ce am ajuns în situaţia asta? A cui este vina? Ce urmează mai departe? Pe rând. Am ajuns în situaţia asta pentru că ne-am permis să fim indiferenţi faţă de problemă. Vina e mai mult a noastră, a celor ce putem stopa fenomenul, în loc să-l tratăm cu indiferenţă. Ce urmează mai departe? Mai departe urmează noua campanie a celor de la Cif, ce îşi popune să cureţe Bucureştiul de astfel de mesaje agresive.
Pe scurt: tu, cel deranjat de peisajul pe care îl descoperi zi de zi traversând oraşul, ai acum şansa să contribui la schimbare! Tot ce ai de făcut e să fotografiezi un astfel de perete murdar şi să încarci poza fie pe site-ul oficial al celor de la Cif, fie pe pagina lor de Facebook, sau chiar folosind aplicaţia lor de smartphone (Android / iOS). De acum şi până la sfârşitul lunii mai echipajele Cif se vor ocupa de curăţarea Bucureştiului cu ajutorul propriilor produse, în locurile semnalate de tine.
Bonus: Cristian Manafu s-a oferit să doneze câte zece euro Asociaţiei Free Mioriţa pentru fiecare blogger ce susţine campania „Cif curăţă România”. Bucuros să pot ajuta! 🙂
Mai jos am pus două poze ce prezintă diferenţa dintre Street Art şi vandalism! (Sursa #1 | Sursa #2)
0 Comentarii