Malaezu.ro

IZANAGI – Japanese Film Festival se întâmplă între 4-6 martie la București

În mitologia japoneză Izanagi este zeitatea care, alături de jumătatea sa feminină Izanami a contribuit la crearea Pământului. Festivalul de animație japoneză IZANAGI revine în weekendul 4-6 martie la Cinemateca Eforie din București cu cea de-a doua ediție, după cea organizată în 2019.

În contextul în care filmul Belle a devenit recent prima producție de tip anime care-și face loc în cinematografele din România, prezența unui festival dedicat iubitorilor filmului japonez nu poate fi decât binevenită în peisajul cultural local.

Pentru ediția de anul acesta IZANAGI aduce filme semnate de Makoto Shinkai și Mamoru Hosoda și abordează în principal tema iubirii. Asta și în contextul în care ultimii ani au dezbinat într-un mod greu de imaginat o societate cuprinsă de frică și incertitudine în vremea pandemiei. În acest sens au fost selectate șapte filme care cheamă spectatorii să (re)descopere iubirea în diversele sale forme: pentru familie, pentru prieteni, pentru partenerul de viață sau, de ce nu, iubirea de sine.

Probabil cap de afiș al ediției de anul acesta este fix mai sus amintitul anime sci-fi Belle, care va beneficia de o proiecție specială realizată în colaborare cu distribuitorul Bad Unicorn. Filmul explorează nevoia oamenilor de a fugi într-o realitate virtuală pentru a nu se confrunta cu oamenii din jur și cu propria suferință, având-o ca personaj principal pe Suzu/Belle. Ea descoperă puterea sacrificiului și tăria pe care o are în ea odată ce își permite să-și deschidă sufletul către iubirea celor din jur.

Pentru a aprofunda subiectele propuse în această ediție festivalul o are alături pe Alice Teodorescu și îți propune inclusiv o dezbatere în ziua de sâmbătă, 5 martie. Alice este doctor în științele comunicării, specialist în studii culturale și autoarea cărții Japanmania în spațiul cultural românesc. Dezbaterea își propune să atingă subiecte precum înțelegerea modului în care este percepută iubirea în spațiul japonez și cel autohton și importanța acestui sentiment atât la nivel intrinsec, personal, cât și la nivel colectiv, în societate.

 

Programul complet al festivalului poate fi regăsit mai jos, în timp ce detalii despre fiecare titlu în parte pot fi citite pe site-ul oficial.

4.03.2022, vineri:
ora 19:00: Kimi no Na wa / Your Name (2016, r. Makoto Shinkai, 106’)

05.03.2022, sâmbătă:
ora 10:00: Ookami Kodomo Ame to Yuki / Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda, 117’)
ora 13:00: Ryū to Sobakasu no Hime / Belle (2021, r. Mamoru Hosoda, 120’)
ora 16:00: Koe no Katachi / A Silent Voice (2016, r. Naoko Yamada, 130’)
ora 19:00: Hotarubi no Mori e / Into the Forest of Fireflies’ Light (2011, r. Takahiro Mori, 45’)
+ Kotonoha no Niwa / The Garden of Words (2013, r. Makoto Shinkai, 46’)
ora 20:30: dezbatere cu Alice Teodorescu despre anime și iubire

06.03.2022, duminică:
ora 10:00: Koe no Katachi / A Silent Voice (2016, r. Naoko Yamada, 130’)
ora 13:00: Kimi no Na wa / Your Name (2016, r. Makoto Shinkai, 106’)
ora 16:00: Mimi wo Sumaseba / Whisper of the Heart (1995, r. Yoshifumi Kondo, 111’)
ora 19:00: Ookami Kodomo Ame to Yuki / Wolf Children (2012, r. Mamoru Hosoda, 117’)

 

Accesul la eveniment este gratuit, prin rezervarea unui bilet pe site-ul IZANAGI, www.izanagi.roAccesul se face respectând legislația în vigoare privind situația epidemiologică din perioada 4-6 martie 2022, pe baza certificatului verde.

IZANAGI – Japanese Film Festival este un proiect ce dorește să promoveze cultura japoneză, focalizându-se pe fenomenul manga-anime și impactul său asupra lumii, prin proiecții de filme animate japoneze, conferințe și dezbateri adresate atât unui public pasionat, cât și unui public dornic de cunoaștere. Festivalul urmărește explorarea și înțelegerea culturii japoneze și deschiderea unor noi perspective despre film și despre alte forme de artă.

Festivalul este organizat de Prisma, în colaborare cu Ambasada Japoniei în România și Centrul de Studii Româno-Japoneze Angela Hondru, cu sprijinul Movster și Luxury Invitations.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.