Malaezu.ro

Am văzut partea a cincea din La Casa de Papel (Fabrica de Bani)

O ușoară precizare de început, ca să nu se interpreteze titlul a vi în vreun fel clickbait: partea a cincea din La Casa de Papel, practic ultimul sezon, este împărțită în două volume. Volumul I debutează la Netflix vineri, pe 3 septembrie, cu primele cinci episoade, în timp ce pentru cel de-al doilea volum, cu ultimele cinci episoade ale seriei va trebui să așteptăm până pe 3 decembrie.

Am avut ocazia să văd primele două episoade ale acestui ultim sezon, pentru a-mi putea face o idee despre direcția în care se îndreaptă și pentru a povesti puțin cu tine pe subiect; fără spoilere, desigur. Cu toate astea cred că e de la sine înțeles că articolul de față conține spoilere pentru sezoanele precedente.

Acum c-ai fost avertizat, un mic recap: partea a patra se încheie cu introducerea clandestină a lui Lisboa în bancă, după ce a fost scoasă din custodia poliției și transportată cu elicopterul peste Madrid. În același timp El Profesor este găsit în ascunzătoarea sa de noul inspector al poliției, Alicia Sierra, care alege să-și urmeze propria agendă în încercarea de a-i prinde pe revoluționari. Sunt sigur că acum ți-au revenit în minte niște secvențe și brusc ți-ai adus aminte tot ce s-a întâmplat în trecut.

Despre partea a cincea ar trebui să știi că mută puțin focusul de pe un scenariu controlat la perfecție de personajul lui Álvaro Morte, așa cum am tot fost obișnuiți, pe un lanț de evenimente mai degrabă improvizate. Așa cum ne arată și trailerul (pe care-l poți vedea mai jos), faptul că El Profesor le mărturisește elevilor săi că a fost compromis duce la schimbarea polilor de putere și la nevoia de inițiativă venită direct din bancă. Cumva asta se leagă super bine și cu faptul că în sfârșit fostul inspector Raquel Murillo ajunge la rândul său în bancă și e pregătită să ocupe acel gol de putere.

Mai mult, noul sezon din La Casa de Papel vine cu trei personaje noi ce pare că vor avea un impact destul de puternic în cronologia evenimentelor. Poate cel mai cunoscut nume de pe listă este Miguel Ángel Silvestre (cunoscut pentru rolurile sale din Sky Rojo, o producție semnată de același Álex Pina, dar și seria 30 Coins). El îl portretizează pe fostul partener de viață și de jafuri al lui Tokyo și e practic pentru prima oară când Netflix ne oferă detalii despre trecutul protagonistei de la primul episod încoace, atunci când aceasta era o fugară după ce își pierduse marea sa iubire. Rămâne de văzut dacă apariția sa (fie doar și prin amintirile lui Tokyo) va adânci prăpastia dintre ea și Rio sau îi va apropia și mai mult.

Cel de-al doilea nume nou de pe listă este Rafael (interpretat de Patrick Criado), fiul lui Berlin. Acesta apare la rându-i în flashbackuri alături de tatăl său, un inginer absolvent al MIT pe care Berlin încearcă să-l convingă să se alăture planurilor sale. Nu în ultimul rând poate cel mai interesant personaj din punctul meu de vedere este comandantul Sagasta (José Manuel Seda), liderul forțelor speciale ale armatei spaniole. Nu doar implicarea armatei face ca ultimul sezon din La Casa de Papel să fie literalmente unul exploziv, însă vei descoperi în acest nou personaj un om lipsit de umanitate, dispus să treacă orice graniță morală și să lase în urmă un pod de victime colaterale pentru a-și îndeplini obiectivul. E și o replică la un moment dat în serial care spune că „acum nu mai este despre salvarea ostaticilor, ci despre eliminarea hoților.”

Ceea ce face foarte bine noul sezon din La Casa de Papel este să își umanizeze personajele, completând astfel un ciclu început cu cinci părți în urmă. Netflix ne-a oferit pe rând acces la poveștile lui Rio, Denver, Berlin sau El Profesor, iar noile episoade nu fac excepție de la regulă. Pe lângă relația dintre Tokyo și René (fostul ei partener), avem ocazia să vedem cum se completează story arcul lui Lisboa, care încheie practic ciclul și ajunge, în sfârșit, să ia parte la jaf și să fie acolo, în bancă, alături de restul echipei.

Apropo de asta, am avut ocazia să o întâlnesc pe Itziar Ituño chiar în acest weekend la East European Comic Con și să o întreb despre importanța pe care o are celebra salopetă roșie pentru personajul ei, confirmând astfel fix ceea ce ziceam anterior: transformarea completă și absolută, dar totodată organică a lui Raquel în Lisboa, a inspectorului în bandit, al femeii preocupate exclusiv de prinderea hoților în persoana dispusă să facă orice pentru a-i salva. Este, poate, personajul cel mai interesant de urmărit în acest ultim act.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.