Lansat în urmă cu doi ani, în toamna lui 2018, Chilling Adventures of Sabrina a fost inițial prezentat ca un serial din universul Riverdale (așa cum se întâmplă și în benzile desenate).
Patru sezoane mai târziu, cu excepția unor mici easter eggs, serialul s-a dezvoltat ca fiind unul de sine stătător mult mai de succes decât fratele mai mare produs de CW. Și asemeni oricărei producții care nu vrea să fie târâtă la nesfârșit pe monitoare, și-a anunțat sfârșitul odată cu partea a patra, care încheie un arc destul de bine scris. Dar hai să o luăm pe rând.
Cu un început destul de pueril și un prim sezon care nu atrăgea neapărat, Sabrina s-a maturizat de la episod la episod. Scriam în urmă cu doi ani că este „o poveste cu vrăjitori pentru adolescenți„, însă Netflix a reușit între timp să-i ofere o atmosferă ceva mai matură și mai serioasă și să se distanțeze de poveștile de iubire din liceu în favoarea unui conflict ceva mai amplu între lumină și întuneric, bine și rău.
A, apropo, evident că articolul ăsta conține spoilere pentru primele 3 părți, ca să știi la ce să te aștepți.
De-a lungul primelor trei părți Chilling Adventures of Sabrina a introdus în distribuție inclusiv personaje precum Lucifer sau Lilith, iar începutul sezonului final ne oferă „acces” la două protagoniste (ambele interpretate de Kiernan Shipka): Sabrina Spellman este adolescenta din Greendale care a ales să trăiască o viață – cât de cât – normală fără prea mari îndatoriri la adresa Iadului, în timp ce copia sa, Sabrina Morningstar, este fiica legitimă a lui Lucifer și noua conducătoare de drept a Infernului.
De cealaltă parte Părintele Blackwood (Richard Coyle) este un antagonist pe care eu nu l-am găsit niciodată a fi impunător și amenințător. Înlăturat de la conducerea sabatului de vrăjitoare după ce acestea au ales să se închine unei entități de sex feminin, Blackwood invocă pe Pământ 8 Terori care să-l răzbune. Cele 8 Terori sunt echivalentul Răzbunării Divine pe care o găsim inclusiv în Biblie și iau forma unei creaturi diferite în fiecare dintre cele 8 episoade ale noului sezon. De altfel CAOS nu este primul serial care se folosește de această paralelă divină: diferite forme ale Terorilor pot fi regăsite inclusiv în producțiile Buffy the Vampire Slayer sau Stranger Things.
Rețeta asta în care fiecare episod își spune propria poveste în timp ce conturează împreună un „grand finale” se dovedește în cele din urmă a fi un succes, pentru că te ține captiv pe durata întregului sezon fără a-ți oferi impresia unor așa-numite „episoade de umplutură” cum au foarte multe alte producții. Aici știi că fiecare episod își are rostul lui în schema generală.
Poate cel mai important plus cu care vine noul sezon e pe partea vizuală, pentru că oferă niște CGI super mișto creaturilor aruncate în poveste, dar și scene super grafice pe care nu mă așteptam să le văd atunci când am văzut acel prim sezon despre care ziceam mai sus.
Chilling Adventures of Sabrina își schițează atent un final de poveste nu doar pentru protagoniști, ci pentru toate personajele implicate în evenimentele celor patru părți. Există un final de arc pentru Nicholas și Harvey, cele două mari iubiri ale Sabrinei, pentru Theo și Rose, prietenele sale cele mai bune, pentru mătușile Zelda și Hilda, precum și pentru vărul Ambrose. Finalul CAOS încheie toate firele narative începute și oferă un oarecare sentiment de satisfacție atât personajelor, cât și publicului.
Un serial cât de cât ok în urmă cu doi ani, Chilling Adventures of Sabrina a crescut frumos de la parte la parte și mă obligă acum să-ți spun că, dacă ai răbdarea să treci peste primele episoade nu foarte reușite, în cele din urmă îți va plăcea. Sabrina își ia rămas bun de la audiență în ultima zi a anului, pe 31 decembrie, atunci când va debuta integral pe Netflix.
0 Comentarii