Malaezu.ro

Am văzut Scenes from a Marriage, o miniserie cu Oscar Isaac și Jessica Chastain

Recunosc, Scenes from a Marriage is not my usual cup of tea, cum ar zice britanicul. Adică n-ar fi prima recomandare pe care te-ai aștepta să ți-o fac, pentru că în mod evident nu se încadrează în tiparul producțiilor despre care mai scriu eu pe-aici; asta, plus faptul că oamenii care mă cunosc și dincolo de pagina asta știu că pentru mine filmele și serialele romantice sunt puse bine în folderul de evitat.

Scenes from a Marriage e însă un proiect care-mi atrăsese atenția încă din fază incipientă, odată pentru Oscar Isaac, apoi pentru că voiam neapărat să-mi scot din cap imaginea cu Jessica Chastain în Dark Phoenix, dar nu în ultimul rând pentru că îmi place mult de tot conceptul ăsta bazat pe dialog și dezvoltarea personajului. În același ton îți recomand, dacă nu ai văzut deja, Marriage Story pe Netflix sau cele două episoade speciale din Euphoria, pe HBO GO în afara primului sezon.

Filmată în pandemie, miniseria asta se concentrează pe cuplul protagonist în 90% din timp, cu câteva apariții episodice ale unor personaje menite să umple golul din context. Sigur, ele își au rostul și n-ar fi corect să le ignorăm, dar totodată nu-i greșită nici afirmația că serialul de față este unul doar cu Oscar Isaac și Jessica Chastain. De fapt este o adaptare a miniseriei suedeze produse în 1973 de către Ingmar Bergman, deci nu este chiar o poveste originală. La fel ca acum 40 de ani, regizorul de acum, Hagai Levi urmărește evoluția căsniciei unui cuplu pe durata a mai multor ani, trecând prin diferite stagii și momente cheie din viețile protagoniștilor.

Chastain este Mira, o femeie puternică și independentă, cu o carieră și un parcurs profesional ireproșabil; Isaac este Jonathan, soțul ei, profesor de filosofie care-și conduce munca de acasă, având grijă de copilul lor, Ava, în timp ce mama sa este la muncă. Pare a fi o poveste ușor contradictorie cu regulile societății patriarhale, iar acest lucru este abordat încă din intrigă, atunci când cei doi se oferă voluntari să participe la un studiu referitor la monogamie și devin conștienți de rolurile pe care le au unul în viața celuilalt.

Scenes from a Marriage are darul de a fi o producție polarizantă tocmai pentru că inversează rolurile din familie. Dacă ai putea considera normal ca tatăl să-și neglijeze copilul din cauza orelor de muncă, pentru a aduce bani acasă, posibil să fi revoltat atunci când aceeași poveste se întâmplă din perspectiva mamei. Miniseria mi-a amintit, din punctul ăsta de vedere, de filmul Malcolm and Marie, cu Zendaya și John David Washington protagoniști, un alt titlu care naște dispute și controverse, cu două personaje foarte bine scrise care te fac să fii părtinitor în opinii.

Scenes from a Marriage caută să delimiteze granița dintre fericirea de familie și cea personală, însă nu trasează o linie concretă ci lasă audiența s-o decidă. Pot fi justificate anumite decizii care rănesc o familie din prisma fericirii personale? Mai ai dreptul să te gândești la tine odată devenit părinte sau trebuie mereu să-ți pui pe primul loc partenerul de viață și copiii? Sunt întrebări la care fiecare dintre noi avem răspunsuri și chiar certitudini, dar care în esență nu pot oferi o variantă corectă. Tocmai asta face ca miniseria să fie una atât de bună, pentru că deschide discuții ce nu pot fi închise.

Poate singurul răspuns acceptabil ar fi acela că depinde: depinde de persoană, depinde de cuplu, depinde de mediu, de comportament, de decizii. În primul episod îi vedem pe protagoniști luând masa alături de un al doilea cuplu, prieteni de familie. Vedem discrepanțele dintre cele două perechi: în timp ce una este dedicată monogamiei și vieții de familie tradiționale, cea de-a doua alege să-și condimenteze relația în diverse feluri. Desigur, asta nu înseamnă că unul dintre cele două cupluri este mai fericit ca celălalt, iar discuțiile aprinse te pot face să realizezi că de fapt îți dorești exact ceea ce are celălalt.

Într-un mod bizar, fiecare episod începe de fapt înainte ca regizorul Hagai Levi să dea primul action! Dacă ai putea crede că-i vreo eroare de montaj, îți spun eu că nu e. Avem astfel ocazia să-i urmărim pe Oscar Isaac și Jessica Chastain cu doar câteva zeci de secunde înainte de a-și intra în rol, pentru a ni se întipări în minte ideea că ceea ce urmează să vedem este de fapt un scenariu: este, așa cum îi zice și titlul, o secvență dintr-o căsnicie. Însă una realizată atât de bine încât până la finalul episodului uiți că, la urma urmei, te afli pe un platou de filmare.

Cu două personaje conturate impecabil, Scenes from a Marriage e un carusel emoțional pe care-l recomand oricui; nu este o poveste de dragoste, nici măcar o poveste de familie, e o călătorie despre (re)descoperirea de sine, despre acceptarea propriei persoane, dar și a celor din jur. Are premiera pe 13 septembrie pe HBO GO.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.