Am văzut primele trei episoade din The Handmaid’s Tale, serial produs de Hulu în toamna asta; primul sezon are zece episoade ce au apărut deja. E vorba despre o societate distopică în care bărbații sunt la putere, unde femeile din pătura săracă a societății au ca unic scop perpetuarea speciei; ele sunt repartizate oamenilor ălora cu rang înalt care au soții ce nu pot avea copii pentru a rămâne însărcinate.
Cam static pe alocuri mi se pare totuși că serialul are o narațiune super dură, femeile alea sunt trimise la o școală care să le învețe despre cum să-și servească mai bine comandații de către un fel de profesoară numită Mătușa Lydia, care e întruchiparea oricărui director de orfelinat din lumea asta. Mai mult, femeilor care nu pot avea copii li se spune „nefemei” și sunt alungate din societate, iar cele gay sunt denumite „trădătoare de gen” și omorâte pe loc. Sună cunoscut?
Serialul are două planuri narative: e ăsta despre care ți-am povestit în care protagonista Offred (Elisabeth Moss) e o slujitoare ce încearcă să supraviețuiască unui regim fascist cu speranța că într-o zi o să-și găsească fiica și vor fi din nou împreună și mai e cel care prezintă exact cum s-a ajuns în punctul ăla. Cel de-al doilea mi se pare mult mai interesant că practic arată exact lumea în care trăim noi acum, o lume în care sub amenințarea unor acte teroriste Guvernul American a renunțat la Constituție și a invocat Legea Marțială. Practic primele măsuri luate au fost concedierea tuturor femeilor și deposedarea lor de bunuri, iar în timp s-a ajuns la situația despre care ziceam.
Asta e fix lumea pe care o adoră ăia din Coaliția pentru Familie, care poziționează femeia acasă, având grijă de gospodărie și făcând copii. De-aici și până la a le considera pe cele care nu se supun unor astfel de rigurozități drept „trădătoare de gen” nu-i foarte mult. Să te uiți la serial într-un weekend cu ceva timp liber, sunt 10 ore pe care le vei investi eficient și te vor ajuta să înțelegi mai bine cât de greșită e așa-zisa ideologie cu care vine Coaliția pentru Familie.
Uite și trailerul, să fii atent la discurs și la ideea că „n-am crezut că se poate merge atât de departe.”
1 Comentariu