Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre franciza Terminator înainte să vezi Dark Fate

Cel de-al șaselea film al francizei Terminator, Dark Fate, apare pe marele ecran în weekend, prilej super bun pentru a-ți aduce aminte ce s-a întâmplat până acum în poveste, astfel încât să ai proaspete în minte toate informațiile de care ai nevoie înainte de a-l vedea.

Eu l-am văzut, dar până să afli exact părerea mea despre film hai să trecem printr-o scurtă recapitulare. Vorba vine scurtă.

 

The Terminator

Acțiunea primului film (cel din 1984) are în centru un robot (pe Schwarzenegger) venit din 2029 până în 1984 pentru a o ucide pe Sarah Connor (Linda Hamilton), cea care avea ulterior sa-l nască pe John Connor, liderul revoluției oamenilor împotriva mașinilor. Aici Arnold e băiatul rău, iar Kyle Reese (jucat de Michael Biehn) e cel bun. Într-un final Arnold pierde, iar Reese (care e la rândul său robot, da?) și Sarah Connor au un copil împreună; ai ghicit, pe John. Partea super interesantă aici e dată de teoria paradoxului călătoriei în timp: Reese a fost trimis in ’84 de fi-su, pentru a-l naște, deci cine a fost întâi, oul sau găina?

 

Terminator: Judgment Day

Terminator 2: Judgment Day a apărut în 1991 și rămâne considerat până în prezent cel mai bun film al seriei și unul dintre cele mai bune filme de acțiune produse vreodată. Aici Schwarzenegger e băiatul bun, iar Robert Patrick cel rău. Povestea e ușor asemănătoare, ambii se întorc în timp pentru a-l omorî, respectiv proteja, de data asta pe John Connor, care a crescut, are 10 ani. Ideea e că John, Sarah și T-800 (Arndol, again) trebuie să oprească Ziua Judecății, care ar urma să aibă loc în 1997 și să ducă la viitorul ăla post-apocaliptic în care roboții se bat cu oamenii.

După ceva acțiune și multe bătăi reușesc treaba asta, moment în care ar fi trebuit ca franciza să ia sfârșit și toată lumea să-și vadă liniștită de viitoarele proiecte. Până în 2003, când apare Terminator 3: Rise of the Machines, de data asta fără James Cameron la conducere, că omul știe când să se oprească (mai puțin în cazul Avatar).

 

Terminator: Rise of the Machines

T3 e tot cu Arnold Schwarzenegger protagonist, doar că de data asta i se opune un robot-femeie, interpretat de Kristanna Loken. John Connor e un tip matur, iar mama sa, Sarah Connor, a murit de leucemie în ’97. Tot ’97 e anul în care Ziua Judecății n-a mai avut loc, c-au amânat-o oamenii în filmul precedent pentru câțiva ani mai târziu. Acum roboții din viitor trimit terminatori în trecut pentru a-l omorî nu doar pe John Connor, dar și pe restul liderilor rezistenței. Ce-ar mai fi important de reținut aici e că T-101 (Arnold, again) îi confirmă lui John că el este cel care-l va ucide, pe 4 iulie 2032. Ceea ce e oarecum relaxant, că știi că mai ai de trăit vreo 30 de ani.

 

Terminator Salvation

În fine, în cele din urmă misiunea eșuează, Ziua Judecății are loc, gata, începe revoluția mașinilor. Care-i prezentată mai pe larg în Terminator Salvation, poate cel mai prost film al seriei dacă nu l-ai văzut pe cel care a urmat după el. Filmul ăsta a apărut în 2009 și a fost primul fără Schwarzenegger. Cu toate astea n-a avut o distribuție rea deloc, cu Christian Bale în rolul lui John Connor, Sam Worthington și chiar Helena Bonham Carter de care nu-și mai aduce aminte nimeni.

Terminator Salvation se întâmplă în viitor, în 2018 (vezi cum sună asta în ziua de azi? lol), într-o lume cucerită de roboți. Are o poveste super complicată și încâlcită, se concentrează pe Rezistența pentru care luptă John Connor, în fine, n-o să detaliez prea multe că nu-i important.

Filmul ăsta trebuia să fie prima parte dintr-o nouă trilogie, axată fix pe războiul dintre oameni și roboți, doar că din motive evidente trilogia aia n-a mai avut loc, iar în 2015 a apărut Terminator Genisys. Brace yourself.

 

Terminator Genisys

Cel de-al cincilea film al seriei reprezintă rebootul acesteia. Arnold se întoarce, de data asta în dublu rol (că trebuia să recupereze cumva absența din Salvation) și e protagonistul cam singurei secvențe mișto din tot filmul, în care el bătrân se bate cu el tânăr. Au făcut ceva asemănător și oamenii de la Disney în Avengers: Endgame când se luptau doi Captain America. Sarah Connor e jucată de Emilia Clarke, iar John Connor de Jason Clarke; lol, uite aici coincidență. N-am pus la „secvențe mișto” momentul în care Emilia călătorește în timp complet goală pentru că știai deja la ce să te aștepți din Game of Thrones.

Terminator Genisys a fost atât de prost încât oamenii au decis nu doar să-l excludă din viitorul reboot al francizei, ci să excludă și celelalte două filme dinaintea sa. A fost al doilea cel mai scurt reboot al unei serii de filme, după Fantastic Four (tot 2015, a fost ceva cu anul ăla).

 

Terminator: Dark Fate

Eh, și acum ajungem la motivul pentru care ai citit toate informațiile astea care practic nu te vor ajuta la mai nimic. Terminator: Dark Fate. E cu Schwarzenegger și Linda Hamilton, actorii din primele două filme și, cel mai important (serios, e super important asta), anulează absolut tot ce s-a întâmplat după Terminator 2: Judgment Day. James Cameron s-a întors la butoane și a zis ca el refuză să țină cont de ce-au făcut alți oameni cu munca lui, așa că Dark Fate ignoră total filmele alea și se prezintă ca un sequel pentru T2.

Dark Fate se prezintă ca un action movie clasic din anii ’90, cu o poveste aproape identică celei din Judgment Day, doar că de data asta e cu mexicani și un trio exclusiv feminin. Tratat ca un film de acțiune de la care n-ai pretenții e ok, cu siguranță e peste Salvation și Genisys. Se vede că s-a ocupat Cameron de el, deși e plin de explozii ca un film de Michael Bay. Altfel, filmul nu aduce absolut nimic nou poveștii, nu vezi vreo continuitate logică sau necesară, ceva care să-ți dea impresia că există un scop pentru care a fost făcut.

E ok că-i asemănător cu primele două, back to the roots, dar nu-i ok tocmai din cauza asta, că pare ceva făcut pentru nostalgici, din dorința de-a mai exploata puțin franciza. Și cred că fix nostalgicii vor fi ăia dezamăgiți, că altfel, dacă-l privești ca pe un film de sine stătător, s-ar putea să-ți placă.

Tagged in:
Despre 
Blogger, social media manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.