Malaezu.ro

Am văzut Titans, serialul ce inaugurează un nou univers cu supereroi

Pentru a-ți da un context serialului ăsta te invit să descoperi înainte de toate lista tuturor producțiilor pe care DC Universe le are în plan pentru propria platformă de streaming. Ai să înțelegi mai bine de ce spun că Titans inaugurează un nou univers cu supereroi. Apoi, înainte să-mi atragi atenția că platforma DCU nu e disponibilă în România vin eu cu precizarea că, după ce a apărut acolo la final de 2018, Titans e disponibil integral, cu toate cele 11 episoade ale primului sezon și pe Netflix începând cu 11 ianuarie.

Și acum despre serialul propriu-zis. Am să-ți fac un scurt synopsis, de genul „tot ce trebuie să știi despre Titans înainte să te apuci să-l vezi” pentru a fi sigur că îl înțelegi în întregime, cu toate easter egg-urile sale. Știu, nu poți traduce easter egg în română fără să sune absolut imbecil.

În benzile desenate DC Comics Titans (sau Teen Titans, că există super multe variante și combinații ale echipei ăsteia) este un fel de echipă dedicată eroilor din plan secund; sidekicks, cum li se mai zice. Adică nu sunt Batman sau The Flash acolo, ci Robin și Kid Flash, ăia mai mici. În serialul ăsta echipa e compusă din Robin (primul Robin, Dick Grayson), Raven, Starfire și Beast Boy. E practic componența de bază, aia cea mai cunoscută, doar că fără Cyborg. Ai fi tentat să spui că Cyborg joacă în liga mare, după ce a debutat pe marele ecran în Justice League, doar că oricum filmele nu sunt conectate cu serialele, iar el e păstrat pentru un alt proiect, Doom Patrol.

Robin a ales să-l părăsească pe Batman pentru că avea o influență negativă asupra lui (lol, cum poți să zici că Batman e influență negativă, serios?), îi scotea în evidență latura întunecată. Mă rog, povestea e destul de similară cu ce se întâmplă în comicsuri. Raven e o puștoaică jumătate-om, jumătate-demon care se chinuie să înțeleagă ce i se întâmplă, Starfire e un personaj de origine extraterestră aflat în căutarea propriei personalități, iar Beast Boy e un tip supus unor experimente care i-au denaturat ADN-ul și au făcut posibil ca el să se transforme în animale; animale verzi.

Ce-i mișto la Titans e că introduce super multe alte personaje episodice doar pentru a-ți arăta cât de mare e universul pe care vor să-l contureze cei de la DC Comics. Structura episoadelor e interesantă pentru că alternează într-un fel cum eu nu am mai văzut până acum: gen ai un episod bazat pe main story, apoi un episod dedicat unor personaje secundare. Amintesc aici nume precum Jason Todd (al doilea Robin), Donna Troy (Wonder Girl), echipa Doom Patrol sau cuplul format din Hawk și Dove.

Pe lângă asta o să descoperi o avalanșă de referințe la un univers DC deja-conturat în care există Batman, Wonder Woman, Liga Dreptății sau Joker. Ăsta e un plus enorm dacă stăm să ne gândim că Arrowverse a avut nevoie de șapte ani pentru a-l menționa pe Batman într-un univers în care oricum nu pare că există alte personaje în afara celor din serialele propriu-zise. Nici Marvel nu stă foarte bine la capitolul ăsta, că serialele lor de pe Netflix, deși prezentate ca parte din MCU, au făcut doar vreo două referiri discrete la evenimentele majore de pe marele ecran, în rest nu există. Posibil ca lucrul ăsta să se schimbe după ce lansează și Disney platforma sa de streaming, dar până atunci DC Comics are avantaj.

Și apropo de comparația cu Marvel, pare că băieții de la concurență au învățat în sfârșit câte ceva, că Titans e plin de secvențe rated-R, e foarte dark și super violent. Iar dacă-ți aduci aminte de secvența aia foarte populară din Daredevil, în care ăsta mătură pe jos cu vreo 20 de tipi care se înșiră în fața lui de-a lungul unui hol, să știi că Titans e plin de momente d-astea. Copiate, ok, dar sunt bune.

La minusuri trecem traducerea românească: Supereroi în devenire? Titanii ce-avea? Și tot la minusuri o trecem pe Starfire. E o discuție super lungă pe tema asta, mulți oameni au fost deranjați că un personaj caucazian este făcut negru doar de dragul corectitudinii politice. Dar sincer, nici măcar nu e asta problema. Problema e că personajul ăla are un costum oribil, zici că-i venit de pe Mătăsari, nu seamănă deloc cu ce știai tu din vremea în care te uitai la desenul animat de pe Cartoon Network.

Și încă un lucru care pe mine m-a deranjat a fost treaba asta cu identitatea secretă a lui Robin. Poate nu știai, dar toată secretomania din jurul lui Robin în benzile desenate e dată de faptul că dacă cineva ar face legătura între Dick Grayson și erou atunci ar face automat legătura între Dick Și Bruce Wayne, apoi între Bruce și Batman. Că e cam evident. Tocmai d-aia, în timp ce majoritatea personajelor sunt dispuse să-și prezinte identitatea, Robin și-o ascunde mereu: pentru a proteja secretul lui Batman. În serialul ăsta pare că toată lumea știe cine e, masca aia e degeaba.

Despre 
Blogger, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal; în timpul liber joc FIFA pe Playstation.

9 Comments

 1. sami

  16 ianuarie 2019 - 2:09 pm
  Răspunde

  cand apare sezonul 2

  • Alexandru Ion

   18 ianuarie 2019 - 8:06 am
   Răspunde

   Nu există nicio informație în sensul ăsta momentan, dar vestea bună e că sezonul 2 e confirmat deja.

 2. Oty

  21 ianuarie 2019 - 11:08 am
  Răspunde

  Pot sa gasesc sezonul 2 pe internet?
  Sau ne se găsește pe nici o platformă.

  • Alexandru Ion

   21 ianuarie 2019 - 11:26 am
   Răspunde

   Sezonul doi o să înceapă filmările undeva în primăvară, încă nu e disponibil.

 3. Adrian

  29 august 2019 - 6:18 pm
  Răspunde

  Cand apare sezonu 2?

  • Alexandru Ion

   30 august 2019 - 5:51 pm
   Răspunde

   Sezonul 2 debutează pe platforma DC Universe pe 6 septembrie, cu episoade săptămânale; rămâne de văzut dacă urmează să apară și pe Netflix, la fel ca primul sezon, odată ce au apărut toate episoadele.

 4. Gabi

  7 februarie 2020 - 1:59 am
  Răspunde

  Va apărea și sezonul 3?

  • Alexandru Ion

   7 februarie 2020 - 11:08 am
   Răspunde

   Nimic oficial încă, dar foarte probabil va apărea la final de 2020.

 5. Ania Morningstar

  25 octombrie 2020 - 9:39 pm
  Răspunde

  tu câți ani ai de curiozitate? :3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.