Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi despre Westworld înaintea sezonului trei

Westworld a rămas principala atracție HBO după finalul Game of Thrones, chiar dacă sezoanele avansează ceva mai greu decât te-ai aștepta; cam o dată la doi ani. Dar vestea bună e că sezonul trei debutează la HBO și pe HBO GO pe 16 martie, deci mai ai super puțin de așteptat.

Eu am avut ocazia să văd primele patru episoade și pot să-ți spun că e cel mai bun sezon de până acum. Dacă sezonul doi a fost sub primul, al treilea e mult peste și vine cu o atmosferă de Terminator x Black Mirror. Dar o să revin asupra aspectului ăsta. Până atunci am să te ajut să-ți aduci aminte ce s-a întâmplat, cu o scurtă recapitulare a cronologiei și situația curentă a personajelor principale.

 

Rezumatul; pe scurt

Acțiunea primului sezon din Westworld se întâmplă în două planuri temporale, unde principalul factor diferențiator e William sau The Man in Black, care-i unul și același. Varianta sa tânără (Jimmi Simpson) experimentează parcul tematic pentru prima oară, în timp ce cel bătrân (Ed Harris) se află chiar la conducerea sa. Cele două planuri sunt legate de Dolores (Evan Rachel Wood), și de relația sa cu ambele versiuni ale aceluiași personaj.

Marea dezvăluire a primului sezon ne arată că Bernard (Jeffrey Wright) e de fapt un robot (gazdă) construit de Robert Ford (Anthony Hopkins) după chipul și asemănarea lui Arnold, co-fondatorul Westowrld. Totodată Maeve (Thandie Newton) devine conștientă de faptul că e la rândul ei o gazdă și își maximizează toate caracteristicile, iar Dolores pornește revoluția gazdelor împotriva oamenilor omorându-l pe Ford.

Sezonul al doilea a venit la pachet cu o dezvoltare ceva mai lentă, concentrată pe războiul de gherilă dintre oameni și gazde și încercările Delos de a o opri pe Dolores. În același timp Maeve are parte de propria ei călătorie inițiatică în încercarea de a-și recupera fiica pierdută, iar Bernard se luptă să-și accepte identitatea de gazdă.

După mai multe ciocniri între tabere aflăm că de fapt scopul Delos nu e acela de a realiza gazde cât mai apropiate de rasa umană, ci se folosește de parcurile sale tematice pentru a colecta informații despre vizitatori; cam în același stil în care colectează Facebook date despre noi, doar că la un alt nivel.

În același timp sezonul doi ni-l prezintă pe James Delos (Peter Mullan), fondatorul companiei și cel care a gândit tot conceptul ăsta cu scopul de a-și putea clona conștiința pentru a o pune într-un nou corp după ce moare. Proiectul ăsta se dovedește a fi un eșec constant, astfel că William, atât în varianta sa tânără, cât și cea bătrână, încearcă să perfecționeze o clonă a tatălui său.

Finalul sezonului ne arată cum Bernard o ucide pe Dolores, însă nu înainte de a-i salva conștiința și a o pune într-un nou trup, identic cu cel al lui Charlotte Hale (Tessa Thompson). Dolores, cu noul său corp, eliberează gazdele și le trimite într-o locație secretă, după care părăsește Westworld cu ajutorul lui Ashley Stubbs (Luke Hemsworth), care ne lasă să credem că a fost la rândul său o gazdă de la bun început.

Ajunsă în lumea reală, Dolores îl readuce la viață pe Bernard, alături de alte patru gazde a căror conștiință a fost salvată, și îi pregătește pentru asaltul final asupra umanității. Totodată Maeve se sacrifică în bătălia pentru eliberarea gazdelor, dar urmează să revină în sezonul trei, în timp ce o secvență post-credit ne arată că și William (Man in Black) a supraviețuit, însă e devastat de ideea că și-a ucis propria fiică presupunând că e un robot.

 

Personajele; pe scurt

Sezonul trei din Westworld o găsește pe Dolores planificându-și revoluția împotriva rasei umane alături de aliați vechi și noi. Personajul ei e total schimbat față de femeia naivă pe care ai cunoscut-o în primele episoade ale seriei și aduce mai degrabă cu o mașină de ucis precum roboții din seria Terminator.

Maeve este readusă la viață de Delos și continuă să fie o gazdă în parcurile lor. Însă rămâne o gazdă conștientă de propria-i existență și de propriile puteri, și își continuă misiunea de a-și găsi fiica pierdută. Sezonul trei din Westworld construiește două tabere principale, conduse de Maeve și Dolores, și duce povestea către o confruntare finală între cele două.

Readus la viață de Dolores, Bernard încearcă să-și trăiască propria existență liniștită, ducând o viață anonimă, însă nu prea îi iese. Realizează rapid că planurile lui Dolores nu au chiar cele mai bune intenții la bază, așa că-și propune să o oprească.

Caleb (Aaron Paul) este cea mai nouă adiție a distribuției. Personaj principal în sezonul al treilea, el întruchipează un veteran de război devenit mercenar în urma unei traume suferite pe câmpul de luptă. Caleb nu-și găsește locul într-o lume futuristă în care serviciile sale nu mai sunt de folos, însă întâlnirea sa cu Dolores are să-i schimbe viața.

Nu în ultimul rând William devine prizonierul propriilor halucinații, după o viață trăită mai mult printre gazde decât alături de oameni reali; și după ce și-a ucis propria fiică.

 

Cum arată sezonul trei

Așa cum ziceam, sezonul ăsta pare a fi cel mai bun de până acum. Faptul că se extinde dincolo de granițele parcului Westworld îl face să fie foarte diferit de primele două sezoane. Pistoalele și costumele de cowboy sunt înlocuite de armament futurist și costumele scumpe ale magnaților tehnologiei, iar caii sunt, evident, dati la schimb pe mașini care se conduc singure.

Noul sezon e alert și plin de evenimente, cu personaje (vechi și noi) foarte bine conturate. Coloana sonoră semnată de Ramin Djawadi e absolut superbă. Bătălia se mută de data asta de pe teritoriul gazdelor pe cel al oamenilor, astfel că acum „gazdele devin musafirii”, iar „oamenii devin gazde” în lupta pentru protejarea propriei lor lumi.

Totodată ce-mi place super mult e că serialul ăsta îți arată (asemeni Black Mirror) că viitorul ăsta apocaliptic nu e chiar așa distant cum ne place nouă să credem. Sigur, poate că mai avem ceva de muncă până să realizăm clone care să simuleze perfect o conștiință umană, dar altfel, ideea că există o entitate superioară (gen Facebook, nu chiar Dumnezeu) care ne supraveghează și știe absolut totul despre noi nu e deloc așa futuristă.

Abia aștept să văd unde duce toată narațiunea asta care pare să construiască o confruntare finală între două gazde, Dolores și Maeve; confruntare din care indiferent cine iese victorios, omenirea pierde.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.