Malaezu.ro

Tot ce trebuie să știi înainte să vezi sezonul patru din Westworld

Westworld s-a remarcat de-a lungul timpului ca fiind unul dintre cele mai confuze seriale pe care le poți urmări; și sincer acum, nici faptul că vine cu episoade săptămânale și sezoane difuzate din doi în doi ani nu prea ajută la a-ți limpezi puțin gândurile. De-aia cred că un titlu de genul „tot ce trebuie să știi…” n-a fost niciodată mai potrivit ca acum.

Prin articolul ăsta încerc să te ajut să-ți aduci aminte ce s-a întâmplat în primele trei sezoane din Westworld (cu spoilere, evident) și să-ți ofer puțin context pentru cel de-al patrulea. La momentul la care scriu rândurile astea am văzut primele patru episoade ale noului sezon ce va debuta la HBO Max pe 27 iunie. Fac mențiunea asta pentru că e posibil ca și eu la rândul meu să am jumătăți de informație cu privire la noul sezon, deci am să încerc pe cât posibil să-mi țin ipotezele pentru mine. Totodată e important de precizat că nu voi intra în spoilere pentru sezonul 4, deci n-ai de ce să-ți faci griji.

 

Ce s-a întâmplat până acum

N-o voi lua chiar din paleolitic cu detaliile, ci mă voi raporta strict la sezonul precedent, care-i cel mai important pentru a te aduce la curent cu firul narativ. Principalul lucru pe care posibil să ți-l amintești și tu e că în ultimul sezon am asistat la mai multe confruntări între Dolores (Evan Rachel Wood) și Maeve (Thandie Newton), prima provocând un fel de revoltă a oamenilor împotriva tehnologiei, în timp ce opozanta ei voia mai degrabă să mențină pacea între cele două tabere.

Poate mai știi că Dolores își băgase conștiința în mai multe corpuri, inclusiv cel al lui Charlotte (Tessa Thompson), pentru a pune stăpânire pe Rehoboam, un computer care poate prezice viitorul. Planul ei reușește la un moment dat și chiar provoacă haos în jur atunci când le dezvăluie tuturor oamenilor modul în care arată viitorul lor, prezis de un algoritm futurist.

E important să știi că pentru prima oară acțiunea se întâmplă în lumea reală și nu pe platourile tematice din Westworld. Iar aici intervine Aaron Paul, care-l interpretează pe Caleb, un veteran cu PTSD care nu-și găsește drumul și acționează ca un fel de vânător de recompense/mercenar pentru că e refuzat de toți angajatorii. Story arcul lui Caleb e super interesant și important, el se aliază cu Dolores, care-i arată viitorul motivându-l astfel să o ajute pentru a-l împiedica să devină realitate. Spre final aflăm că tot PTSD-ul lui Caleb e provocat chiar de el însuși, pentru că a fost nevoit să-și omoare cel mai bun prieten după ce s-au întors de pe front, amintire ce i-a fost coruptă de Rehoboam pentru a nu periclita viitorul.

În paralel Maeve lucrează cu Serac (Vincent Cassel), fodatorul Rehoboam și principalul antagonist al sezonului. Serac și Charlotte-Dolores se luptă pentru a pune stăpânire pe Delos, fiecare având propriile motive, dar long story short Serac învinge și îi omoară familia lui Charlotte, care deși nu e chiar originala Charlotte e destul de afectată și pare a-și dezvolta o conștiință proprie; și uite de-aia, oameni buni, nu e bine să încărcăm o inteligență artificială cu foarte multe date.

Probabil te întrebi și ce s-a întâmplat cu alte două personaje cheie ale seriei: Bernard (Jeffrey Wright) și William (Ed Harris). Păi Bernard a fost mult timp plecat într-o călătorie de autocunoaștere pentru a deveni o versiune mai bună a sa, în timp ce William e trimis într-un ospiciu de Charlotte, acolo unde are parte de o sesiune de terapie cu mai multe variante tinere ale sale. Bernarnd ajunge la un moment dat să primească de la Dolores cheia către Sublime, acest „Rai/Valhala” al androizilor în care Maeve și-a trimis fiica în sezonul al doilea. Treaba asta e importantă pentru că acum Bernard beneficiază de cunoștințe care pot influența masiv balanța în confruntarea din sezonul patru.

În final Dolores și Maeve o dau la pace, varianta curentă a lui Dolores moare pentru ca Rehoboam să fie distrus, iar Maeve se aliază cu Caleb în fața războiului care va urma, acum că lumea e în haos și nu mai e niciun algoritm care să prezică toate mutările.

Într-o secvență post-credit vedem cu Charlotte îl omoară pe William și îl înlocuiește cu o variantă a sa android, pregătind astfel terenul pentru principalul fir narativ al sezonului patru: va reuși Charlotte să subjuge rasa umană în favoarea supremației roboților sau va fi răpusă de Maeve și Caleb?

 

Cum arată sezonul patru din Westworld

Așa cum poți vedea încă din trailer, noul sezon ne prezintă o variantă dubioasă a lui Dolores, numită Christina, care încearcă să-și găsească rostul într-o lume total deconectată de Westworld și de trecutul ei. Avem așadar o variantă a sa fără amintiri, care cel puțin pentru prima jumătate a sezonului nu ne dezvăluie foarte multe.

La câțiva ani de la concluzia sezonului precedent vedem că războiul purtat de Caleb și Maeve s-a sfârșit, dar din nou nu avem foarte multe detalii despre ce s-a întâmplat acolo. Caleb este acum un familist, cu o soție și o fată care-l așteaptă acasă, în timp ce Maeve este retrasă undeva în munți. Lucrurile se schimbă atunci când cei doi sunt găsiți de armata lui Charlotte și William (noua alianță formată la finalul sezonului trecut), ceea ce înseamnă că războiul nu s-a încheiat neapărat.

Ce s-a întâmplat exact între cele două sezoane e greu de anticipat, însă bazându-mă pe cum a fost conturată povestea din Westworld în trecut sunt absolut convins că și de această dată avem parte de mai multe planuri temporale care se vor ciocni la un moment dat; care și cum arată acestea rămâne de văzut.

 

Ca o concluzie, sezonul patru din Westworld este un upgrade comparativ cu precedentul: dacă până acum Jonathan Nolan și Lisa Joy au abordat teme referitoare la conștiința umană versus inteligența artificială, la algoritmi bazați pe predictibilitate versus haos, de această dată pare că avem parte de o tematică ceva mai simplă, învăluită în jurul unui iminent conflict global între oameni și androizi.

Doar că, deși acest motiv principal al seriei pare simplu la o primă vedere, Westworld nu dezamăgește în a-l prezenta la fel de complex prin fire narative ce se întrepătrund ocazional, exact ca-n precedentele sezoane.

Tagged in:,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.