Malaezu.ro

Am văzut Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

What once was before, shall now be after!” este citatul cu care Albus Dumbleodre alege să închidă cel de-al treilea film al seriei Fantastic Beasts. Și e cumva definitoriu pentru The Secrets of Dumbledore, un film care s-a lăsat așteptat preț de patru ani și care, într-o clipă ce trece remarcabil de repede, lasă în urmă un capitol al poveștii pe care o redirecționează pe un nou drum ce pare a fi mai bun ca precedentul.

Născută în 2016 prin filmul Fantastic Beasts and Where to Find Them, seria asta reprezenta odinioară călătoria lui Newt Scamander (Eddie Redmayne) către a deveni primul magizoolog din lume și a descoperi cele mai bizare și îndrăgite creaturi fantastice din universul Harry Potter. De altfel, deși o poveste originală, filmul în sine avea la bază cartea cu același nume publicată de J.K. Rowling în 2001.

În 2018 universul Harry Potter s-a rebranduit sub umbrela Wizarding World, sub care e cunoscut și azi, iar cel de-al doilea film al seriei, The Crimes of Grindelwald, a virat către o direcție complet nouă, mutându-și interesul de pe Newt pe versiunea mai tânără a lui Albus Dumbledore, jucat de Jude Law.

Ce a făcut sequelul ăsta a fost să ne spună că, în ciuda unui titlu asumat accidental (Animale Fantastice), seria va fi mai mult despre relația dintre Dumbledore și Grindelwald și va conclude cu celebrul lor duel din 1945 care e considerat în canonul Harry Potter drept cel mai mare duel din istorie. Fără a fi un film prost, Crimes of Grindelwald e ușor confuz prin multitudinea de fire narative pe care le naște și avalanșa cumva nejustificată de personaje din universul de bază al lui Harry Potter: gen Nagini sau Nicolas Flamel, niciunul dintre ei nemaifiind prezent în The Secrets of Dumbledore.

Warner Bros. a avut suficient timp la dispoziție să-și stabilească prioritățile, ba chiar să-și schimbe și distribuția după ce Johnny Depp a fost înlocuit de Mads Mikkelsen în rolul antagonistului (dar despre asta câteva paragrafe mai târziu). Fantastic Beasts 3 își regăsește identitatea și se poziționează destul de clar în Wizarding World ca fiind o serie despre relația lui Dumbledore și Grindelwald, privită din perspectiva lui Newt Scamander și a animalelor fantastice din jurul său. E cumva un compromis destul de bun pe care l-au făcut pentru că efectiv aveau asta în titlul filmelor.

Nu cred că mai vine ca un spoiler pentru nimeni faptul că The Secrets of Dumbledore aduce în sfârșit în canon orientarea sexuală a personajului care a fost oricum portretizat astfel de Rowling în mai multe declarații trecute. Cu toate astea filmul nu abuzează de subiectul pe care-l tratează cu decență și cu o cizelare a impulsurilor ultra corect politice pe care le tot are Hollywoodul în ultima vreme.

 

Spre deosebire de partea a doua, The Secrets of Dumbledore își recunoaște rădăcinile magice și oferă o importanță semnificativ mai mare animalelor fantastice din titlu: nu doar că-i oferă un rol central în poveste unei noi creaturi introduse în universul ăsta (hai mai repede cu colecția aia de jucării, că se cere), dar include mai multe momente de strălucire pentru personaje cu vechime în franciză, gen nifflerul sau bowtruckle-ul lui Newt. Și tot la capitolul rădăcini magice amintesc minunata coloană sonoră semnată de James Newton Howard, care îmbină acordurile nostalgice din Hedwig’s Theme cu niște note proaspete, create special pentru seria asta.

Nu în ultimul rând The Secrets of Dumbledore se evidențiază față de precedentele două filme ca fiind poate cel mai apropiat ca mood de seria de bază Harry Potter; sau măcar de primele filme din aceasta, acolo unde miza nu era întotdeauna un mare război care amenință societatea vrăjitorilor, ci călătoria de cunoaștere a unui tânăr care descoperă o lume total străină lui.

Sigur, Fantastic Beasts 3 e strâns legat de precedentele titluri, însă pare că lasă deoparte principalul fir narativ (ăla cu Grindelwald care vrea să atace lumea încuiaților în favoarea supremației vrăjitorilor) pentru ceva mai multă aventură. Este ceea ce în engleză s-ar numi un build up pentru filmele ce vor urma, e mai degrabă o poveste de context menită să repare ceea ce a stricat puțin Crimes of Grindelwald și să te pregătească pentru epicul ce va urma. Principala lui problemă în direcția asta e că-ți lasă un gap de vreo 15 ani de la momentul prezent până la confruntarea finală dintre Dumbledore și Grindelwald din 1945, o perioadă de timp pe care eu o văd cu greu acoperită în următoarele două filme fără a strica semnificativ canonul. Zic asta pentru că în canon cei doi vrăjitori nu s-au confruntat niciodată până în ’45, sper doar ca Warner să nu găsească vreo portiță dubioasă aici.

Revenind la Grindelwald, am apreciat faptul că noua variantă a personajului a fost rescrisă special pentru Mads: avem un antagonist mult mai rece și calculat, cu replici mai puține, dar mai amenințător prin expresiile faciale comparativ cu varianta ceva mai sociopată interpretată de Depp. N-am să mă arunc în păcatul de a-i compara pe cei doi pentru că nu ar fi corect, însă potențialul pentru personajul interpretat acum de Mikkelsen este enorm.

Singurul fir narativ care în continuare pare a nu-și găsi locul în seria asta este cel dedicat lui Credence (Ezra Miller), care cu părere de rău pare a fi doar o minge de fotbal pasată de la un jucător la altul. Identitatea sa este pusă sub semnul întrebării încă de la început, și din păcate nici acest al treilea film nu-i face dreptate. Mi-a fost destul de greu să empatizez cu un personaj a cărui motivație efectiv nu am putut-o identifica.

Vizionat pe un ecran IMAX The Secrets of Dumbledore amplifică unele dintre cele mai frumoase secvențe vizuale pe care le-a oferit seria asta până în prezent: duelul dintre Dumbledore și Credence, prezentat foarte pe scurt în trailer, capătă o nouă dimensiune, iar tranziția între două planuri este fermecătoare. Se remarcă de asemenea o scenă în care Jacob Kowalski (personajul interpretat de Dan Fogler) aleargă în slow motion peste un pod construit din pagini de cărți, o reală încântare vizuală.

Nu în ultimul rând, dacă vizionezi în perioada următoare filmul la Cinema City ai șansa să câștigi o excursie pentru două persoane la Londra, alături de o vizită specială la Studiourile Harry Potter de acolo, pe care eu le-am vizitat acum câțiva ani și pe care ți le recomand fără ezitare.

Tagged in:, , ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.