Malaezu.ro

Am văzut The Outsider, cea mai recentă ecranizare a lui Stephen King

2019 a fost un an excelent pentru fanii lui Stephen King; am avut o nouă ecranizare pentru Pet Sematary, am văzut It: Chapter Two, Castle Rock a revenit cu sezonul secund, Netflix ne-a bucurat cu filmul In the Tall Grass, iar The Shining și-a primit mult-așteptata continuare, Doctor Sleep.

2020 pare să înceapă cel puțin la fel de bine, odată cu debutul miniseriei de 10 episoade The Outsider, bazată pe romanul publicat de King destul de recent, în 2018. De altfel The Outsider își va face simțită prezența din 12 ianuarie și va putea fi urmărit pe HBO GO.

Cu Ben Mendelsohn (Star Wars, Captain Marvel), Derek Cecil (House of Cards) și Jason Bateman (Ozark) în distribuție, The Outsider a fost descris de însuși Stephen King ca fiind una dintre cele mai bune ecranizări ale muncii sale.

Dacă ai citit cartea, evident că știi despre ce-i vorba. Dacă n-ai citit-o, crede-mă că indiferent despre ce te-ai gândi tu c-ar putea fi serialul ăsta, nu e. Eu n-o citisem când am dat play primului episod. E o nebunie curată, un haos (d-ăla bun, de care-ți place și ție) greu de exprimat în cuvinte, cu niște twisturi superbe și numeroase momente de tip „what the fuck just happened?”.

Intriga e ușor simpluță și poate fi descoperită rapid din trailer. Avem o crimă cu un autor care a fost surprins în două locuri în același timp: o dată era criminalul, cu martori care l-au văzut de-a lungul zilei respective, iar a doua oară era plecat într-un cu totul alt oraș, cu înregistrări video cu el prezent la un alt eveniment, fix în timpul crimei de care aminteam.

Mai departe poți doar anticipa ce se va întâmpla, pentru că oricum vrei greși. Iar eu pot doar să-ți spun că atât Bateman, cât și Mendelsohn sunt superbi în rolurile lor. Un thriller cu tentă horror, The Outsider poartă ca o mănușă semnătura părintelui său, Stephen King, fiind parcă o poveste definitorie stilului său unic și dubios deopotrivă.

Atmosfera întunecată nu reprezintă doar o metaforă pentru statutul personajelor, ci și o definiție a imaginii cu care te vei confrunta: multe cadre nocturne, multe încăperi private de lumină, însă cuprinse de mister și zeci de întrebări fără răspuns. Nu te aștepta să găsești monștri în dulap sau sub pat, pentru că latura înfiorătoare a poveștii nu e dată de secvențe de jump scare construite cu două minute de suspans inutil înainte.

Povestea lui King reușește să transmită fiorul necesar printr-o stare de spirit constantă, într-un fir narativ pe care l-ai putea confunda ușor la început cu un thriller nordic clasic, un roman polițist așa cum le place suedezilor să facă. Doar că, na, e puțin mai mult de-atât.

Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.