Malaezu.ro

Am văzut The Marvels, filmul care poate anunța sfârșitul MCU

Marvel Cinematic Universe (MCU) și-a consumat în 2023 cel de-al 15lea an de existență, o durată de viață pe care puțini (sau poate nimeni?) ar fi anticipat-o în 2008, atunci când Jon Favreau și Kevin Feige ofereau publicului primul Iron Man.

Oamenii aveau încă proaspăt în memorie modul în care s-au sfârșit trilogiile Spider-Man și X-Men, dar și  rateul oferit de Fantastic Four. Practic nu era o lume în care benzile desenate și poveștile cu supereroi să fie adaptate cât de cât ok și să fie apreciate de public; sau poate nu era nici tehnologia care să permită o redare cât mai fidelă a poveștilor ăstora.

Fast forward vreo zece ani și filmele din MCU sunt cele mai așteptate lansări ale anului, cu apogeul evident atins de Infinity War (2018) și Endgame (2019). Moment în care toată lumea se întreba ce-ar mai putea urma pentru universul ăsta odată cu înfrângerea lui Thanos și scoaterea din scenă a lui Iron Man și Captain America (printre alții). Mi-am pus de multe ori întrebarea cum se va sfârși MCU și cum ar arăta finalul grandios pregătit de Kevin Feige, care și-a continuat proiectul și după Infinity Saga.

Între timp s-a lansat Disney+, Marvel a plusat cu seriale mai mult sau mai puțin reușite, de la apreciatele WandaVision și Loki la rateurile absolute She-Hulk, Ms. Marvel și Secret Invasion. Cu tot cu introducerea multiverse-ului, cu întoarcerile lui Tobey Maguire și Andrew Garfield, cu hype-ul dezamăgitor din jurul Doctor Strange in the Multiverse of Madness, noul și reinventatul Univers Cinematografic Marvel lasă mult de dorit.*

*cu niște excepții, gen minunatul Guardians of the Galaxy Vol 3.

Moment în care a devenit destul de clar că Disney nu are pregătit și nu anticipează un final pentru această mașinărie de făcut bani, n-o să existe vreodată un trailer care să anunțe finalul MCU. Apropo, îți mai aduci aminte cum era prezentat ultimul film din seria Harry Potter? Cum scria mare peste tot the epic conclussion?

MCU se va destrăma încet și firesc, iar pașii pe care probabil îi vor lua Feige și cei din jur vor fi să renunțe la un univers comun în favoarea unor povești individuale, e fix reversul modului de lucru care a oferit succesul de care s-a bucurat Marvel în ultimii 15 ani. Dacă până mai acum câțiva ani toată lumea aștepta să vadă cum se întrepătrund diverse fire narative și cum fac echipă mai multe personaje, acum deja tot ecosistemul ăsta a devenit super obositor și greu de urmărit.

Doar dacă ne raportăm la cei patru protagoniști din The Marvels putem înțelege lipsa de interes a publicului pentru aventura asta: Captain Marvel a avut filmul ei solo în 2019, Monica Rambeau are un rol semnificativ în WandaVision, Ms. Marvel tocmai ce a debutat pe Disney+ cu un serial propriu, iar Nick Fury a fost recent protagonist în Secret Invasion. Sunt 4 titluri (un film și trei seriale) pe care ar trebui să le vezi, asta dincolo de alte producții: The Marvels face referire la Endgame și Hawkeye, de exemplu.

Marvel a creat un hype artificial în jurul noilor sale titluri pentru a încerca să le ridice la standardul oferit de Infinity Saga. Acum totul este despre Multiverse, întâi s-a zis că Wanda o să genereze multiverse-ul, apoi Loki, apoi Spider-Man, apoi Doctor Strange, apoi Kang în Ant-Man and the Wasp și așa mai departe. Când adevărul e că ne aflăm la mai bine de doi ani distanță de la momentul în care a debutat Phase 4, am trecut între timp în Phase 5 (din 6) și nimic nu duce nicăieri. Ca o comparație, concluzia din Phase 1 a fost dată de primul film Avengers; știe cineva cum a arătat finalul Phase 4?

Citisem recent pe Twitter o analiză asupra secvențelor post-credit pe care Marvel le-a făcut celebre în toată lumea: niciuna nu mai duce nicăieri, sunt doar fire narative lăsate în aer.

Eros, fratele lui Thanos (interpretat de Harry Styles) e introdus la final de Eternals. Black Knight, personajul lui Kit Harington este introdus la finalul aceluiași film alături de o referință la Blade. Confruntarea dintre Venom și Spider-Manul lui Tom Holland este teasuită la final de No Way Home. Charlize Theron în rolul lui Clea apare la final de Doctor Strange 2. Și așa mai departe. Niciuna dintre aceste povești nu a fost dusă mai departe, și chiar dacă vor fi reluate peste 3-4 ani, cred că e prea târziu. Secvențele de final cu Nick Fury recrutând supereroi pentru a forma Avengers aveau sens; la fel și Thanos aflat în căutarea Pietrelor Infinitului.

The Marvels își trece numele destul de sus pe lista rateurilor oferite de MCU în ultimii ani, cu o poveste plată și scrisă destul de prost și personaje lipsite de profunzime sau un story arc cât de cât coerent.

Iman Vellani continuă rolul caricaturist al Kamalei Khan, un personaj antipatic, cu un umor deosebit de cringe prezentat ca simplu favor pentru ca o parte a publicului să se regăsească în pielea eroinei. Atenție, nu mă refer la personajul în sine, cel din benzile desenate, care e super mișto, ci la modul în care l-a adaptat Disney pentru micile și marile ecrane, ca să mai ofere un strat suplimentar politicii woke.

Brie Larson trebuia să portretizeze unul dintre cei mai puternici eroi din Universul Marvel, dar cumva pare că eșuează încă o dată la treaba asta (după aparițiile din Captain Marvel și Endgame). Iar pe Nick Fury nu mai ai cum să-l iei în serios după Secret Invasion, a ajuns la vârsta pensionării și nu mai are nimic în comun cu liderul cinic și lipsit de scrupule din urmă cu un deceniu.

Într-un efort disperat de marketing Marvel a lansat un trailer final pentru The Marvels cu câteva zile înainte de premieră, unde apar Thanos și Tony Stark, se discută elemente din Endgame, e prezentată o coloană sonoră dramatică, mult diferită de ce avem în film și sunt oferite replici de genul „one last fight” care nu au nicio legătură cu filmul propriu-zis, doar ca să mai stârnească niște interes.

Spun despre The Marvels că anunță sfârșitul MCU nu pentru că pregătește acel final grandios de care aminteam la început, ci pentru că arată industriei că rețeta nu mai funcționează; și o zice unul dintre cei mai mari fani Marvel din România, am susținut și alimentat entuziasmul din jurul MCU în ultimii zece ani într-un hal incredibil.

Din păcate nu cred că apariția lui Wolverine în Deadpool 3, un nou film Fantastic Four sau planurile lui Feige cu Avengers: Secret Wars și The Kang Dynasty mai pot atrage același interes de care s-ar fi bucurat acum vreo cinci ani.

Și din păcate problemele Marvel nu sunt doar de creativitate sau abordări woke. Problemele legale pe care le întâmpină Jonathan Majors îi pun pe cei de la Disney într-o reală încurcătură, deoarece personajul său, Kang, a fost prezentat ca fiind noul mare antagonist al MCU după Thanos. Recent a venit o știre care spune că Marvel e pregătit să îl înlocuiască pe Kang cu Doctor Doom pe această poziție.

Noul film Blade a suferit o mulțime de amânări și schimbări de echipă, inclusiv în scaunul regizoral și al scenariștilor. Mai multe zvonuri afirmă că inclusiv Mahershala Ali a luat în calcul să părăsească proiectul ca urmare a divergențelor creative.

O altă știre spune că în cadrul Marvel Studios se discută producerea unui nou film Avengers cu Iron Man și Black Widow (personaje care au murit între timp), semn că nu prea le-a ieșit ce a urmat după.

E greu de spus cum va arăta MCU și ce înseamnă cu adevărat sfârșitul acestui univers; nu cred oricum că va fi unul abrupt și anunțat, ci mai degrabă va veni organic și va fi transpus prin scăderea de interes în rândul publicului. Dar până atunci mai avem niște filme anunțate pe care să le vedem măcar în următorii doi, trei ani.

Tagged in:, , ,
Despre 
Blogger, digital & communication manager, content creator, full-time geek, amator de filme și seriale și fan Arsenal.

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.